
19:30, 12 листопада 2013 р.
На Тернопільщині через африканську чуму забракували півтонни м’яса
Африканська чума свиней є одним з найнебезпечніших захворювань, які будь-коли виникали у свиней. Небезпека полягає в тому, що хвороба поширюється на всі види і породи свиней, не піддається ні лікуванню, ні специфічній профілактиці, а оздоровчі заходи вимагають великих затрат.
Хоч на території України жодного випадку захворювання поки не зареєстровано, ризик інфікування тварин та людей залишається високим. Тому ветеринарна служба області дуже ретельно перевіряє сільськогосподарські підприємства, умови перебування тварин, якість м’яса. Виявляється, фермерів загроза чуми не надто лякає. Про це свідчать численні порушення у їхній діяльності.
Африканська чума вже протягом кількох останніх років лютує в регіонах Російської Федерації, де загинуло і було знищено велику кількість свиней, проте спроби її зупинити поки що безуспішні. В останні місяці неблагополучною країною щодо АЧС є також Білоруська республіка, пише "Номер один".
- Джерелом збудника є хворі свині, сировина і продукти свинарства. Вірус фактично є мутантом, який докорінно відрізняється від збудника класичної чуми свиней. Тому всі зусилля вчених світу щодо створення вакцини від даного захворювання не приносять належного результату. Враховуючи епізоотичну ситуацію в сусідніх країнах, слід вважати, що наша держава знаходиться у постійній загрозі занесення збудника хвороби, тому керівництвом Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України і навіть держави постійно вживаються рішучі, а інколи й безпрецедентні кроки, аби запобігти лиху, - розповідає начальник відділу забезпечення протиепізоотичних заходів Головного управління ветеринарної медицини в Тернопільській області Володимир Марків.
Державними інспекторами ветмедицини області і районів посилено контроль за роботою свиногосподарств, торгівлею свинями та продукцією свинарства на ринках. У результаті перевірок протягом 9-ти місяців поточного року державними інспекторами складено 130 приписів за порушення «закритого режиму» роботи, застосовано штрафні санкції на загальну суму 11,2 тис. грн. За цей період службою ветмедицини вилучено з обігу і не допущено в реалізацію 586 кг тваринницької продукції і сировини невідомого походження.
Оскільки вакцини від африканської чуми та методів лікування хвороби не існує, єдиним методом профілактики захворювання є забезпечення «закритого режиму» роботи господарств. Та чи можна сьогодні говорити про дотримання «закритого режиму» роботи, коли із 164-х свиногосподарств, які включені у відповідний реєстр, лише у 22-х є типові санпропускники, 91-го з них територія огороджена повністю, 45-ти – частково, а у 28-ми зовсім не огороджені.
- Окремі власники стверджують, що приміщення господарства постійно замкнене і, крім обслуговуючого персоналу, туди ніхто не заходить. Якщо навіть погодитися з такою думкою, то виникає запитання: «Чи має право будь-хто із суб’єктів господарювання порушувати «Ветеринарно-санітарні правила для спеціалізованих свинарських підприємств», чинні інструкції та інші нормативно-правові документи? Тут двох відповідей бути не може. Якщо донедавна про ліквідацію таких господарств не могло бути й мови (влада відразу звинуватила б ініціатора у придушенні малого і середнього бізнесу), то тепер питання ставиться дещо по-іншому, - пояснює Володимир Марків.
Оскільки африканська чума свиней може нести загрозу національній безпеці держави, на нараді у Прем’єр-міністра України дано вказівку: «…головам облдержадміністрацій забезпечити здійснення дієвого контролю за дотриманням суб’єктами господарювання, незалежно від форм власності та підпорядкування, вимог ветеринарно-санітарного законодавства, зокрема, щодо дотримання «закритого режиму» роботи, в разі неможливості – розглянути питання щодо ліквідації таких підприємств…».
То як же запобігти африканській чумі? Перш за все керівники і власники свиногосподарств повинні зрозуміти, що «закритий режим» роботи та регулярне проведення дезінфекцій створить значний заслін збудникові АЧС. Другим важливим моментом є відмова від вигульного утримання тварин, оскільки збудник може передаватися через повітря, його можуть переносити птахи. Наступним правилом є заборона годівлі свиней боєнськими та кухонними відходами, навіть після термічної обробки. Такі відходи повинні піддаватись технічній утилізації, так само, як і трупи загиблих тварин.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
13:00
ТОП новини
Оголошення
live comments feed...