В тернопільських магазинах люди часто плутають “продукти” з їжею

Дуже часто на прилавках у супермаркетах довдиться спостерігати дивну ситуацію: приміром сир з тою ж назвою від різних виробників із дуже різними цінами. Вага, розмір, навіть етикетки схожі, а от ціна помітно коливається.

Приглядаючись до етикетки журналісти звернули увагу на те, що на одному із товарів зазначено “сир”, на іншому ж – “сирний продукт”. Звісно ж, “сирний продукт” значно дешевший. Однак виробники часто цюінформацію ховають десь у непомітних місцях або зазначають дуже маленькими літерами, пише like.te.ua. То ж покупець вірить, що купує сир за дещо дешевшою ціною. А коли належність товару до “продуктів” добре “схована” на етикетці, то й ціна не на багато дешевша від справжнього сиру. Розчарування виникає вже вдома, коли стає зрозуміло, що за яскравою упаковкою схований незрозомілої консистенції та смаку “пластиліновий” сир.

Масло “Тернопільське” і спред … “Тернопільське”

До слова, кореспонденти самі неодноразово попадалися із тернопільським продуктом: купуючи масло “Тернопільське”, додому приносив “Тернопільське” … спред. Саме так, на етикетці зазначено “Тернопільське”, а не “Тернопільський” (що б свідчило про те, що в упковці точно не масло, а маргарин чи спред), вона така ж сама, які і у масла, але якщо приглянутися, то ви знайдете відмінність. Насамперед у ціні – спред вдвічі дешевший, при цьому, він не придатний у їжу. Навіть зовні не дуже схожа на масло суміш рослинних та тваринних жирів (перелік олій може складатися з десяти й більше найменувань) користі для здоров'я не принесе. Натомість на обгортці масла має зазаначатися лише два складники: вершки і цільне молоко. То ж радимо тернополянам бути уважними.

Дурять виробники і інших молочних продуктів.

Молоко

Виробники молока зобов’язані розділяти свою продукцію на дві групи: молоко і молочний напій. У першу групу входить справжнє молоко, що пройшло процес термічної обробки. А ось молоко, відновлене з сухого порошку, є напоєм.
По суті , і в другій групі продається теж натуральне молоко (тільки висушене і знову розведене), але на упаковці вже повинен стояти знак «молочний напій». Як маскують цей непривабливий для багатьох споживачів напис? Наприклад, назва виробника «Молоко» (вдалий хід «чесного обману»). Покупець відразу ж бачить великі літери , які проголошують про приналежність до першої групи , але на тій же етикетці (зовсім скромненько і непомітно) стоїть напис про напій.

Сир

Тут більшою мірою якість залежить від магазину, а не від виробника, хоча і серед сирів є сирні продукти, які частенько значно дешевші своїх повноцінних аналогів . Обов’язково варто дивитися на термін придатності. Так, літери дрібні , але без такого читання неможливо захистити себе від прострочених продуктів, якими просто завалені наші магазини. Робіть це, навіть якщо доведеться ходити до магазину з лупою.

Так от , найчастіше в супермаркетах сири приходять головками по 5-10 кг. Ці сири розрізають на порції, які загортають у плівку. На цю плівку потім ставиться стікер з вагою і датою.
Але, увага: це не дата виробництва, а дата, коли продавець розрізав голівку і загорнув сир у плівку. Справжню дату виробництва вам навряд чи скажуть. До слова, вже через 24 години ця плівка викликає окислювальні процеси в продуктах, що позначається на їх якості. Про цю особливість , звичайно ж, відомо і продавцям, тому в кращому випадку непроданий шматок сиру загорнутий на наступний день в нову плівку . Але відрізнити такі хитрощі досить просто,  придивившись до шматочка . Свіжорозрізаний сир  (російський, голандський та інші тверді сорти ) завжди має чіткі і рівні краї, а от залежаний шматок починає обпливати, його краї стають менш чіткими , а кути трохи згладжуються. Якщо розгорнути плівку, можна відчути ледь відчутний кислуватий запах.

Яйця

Яйця в магазини все частіше приходять вже розфасовані в картонні або пластикові упаковки, на яких вибита дата . Але до цих пір деякі постачальники доставляють в магазини і величезні коробки по 45 десятків, ось тут і стане в нагоді вся увага. Термін придатності яєць складає всього 1 місяць, а з цієї великої коробки фасувати яйця можуть дуже довго. Тут можна порадити тільки одне – вибирайте яйця тільки із заводською датою, а не за стікером з магазину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі