У Тернополі продають фарбовану рибу?

Причому якщо від риби іде ще якийсь додатковий запах, то купувати її не варто. Адже навіть якісно копчена риба – страва святкова.

І споживати її повсякдень ніхто не радив би. Так, у країнах ЄС восени цього року загалом збираються заборонити копчені за допомогою деревного диму рибу, ковбаси та сало через можливий вміст небезпечних речовин. Неякісна риба несе ж ще більшу небезпеку. Як же не натрапити на таку?

Як коптять рибу

Копченням, за словами фахівців, називають спосіб консервування, при якому риба просочується продуктами теплового розкладання деревини. Нині існує аж три види вудження.

- Йдеться про димове, мокре, тобто бездимне, та змішане, - каже 20 хвилин головний спеціаліст Інспекції захисту прав споживачів Софія Кошулінська. - І залежно від температури диму розрізняють два основні способи копчення: гарячий і холодний. Гарячому копченню піддають свіжу або морожену рибу. Її коптять гарячим димом при температурі 80-170°С протягом декількох годин.

Риба при такому вудженні не тільки прокопчується, а й проварюється. Консистенція її стає ніжною, соковитою, злегка крихкою. Колір шкіри - темно-коричневий, колір м'яса - білий. Таку рибу перев’язують шпагатом. Термін реалізації з моменту виготовлення - не більше 3 діб.

- А ось холодному копченню піддають заздалегідь просолену рибу, - продовжує вона. - Коптять її холодним димом при температурі від 18 до 40?С протягом декількох діб – приблизно до п’яти. Риба прокопчується і підсушується, внаслідок чого її консистенція стає щільною, еластичною, колір шкіри від світло- до темно-золотистого, колір м'яса - сіруватий. Шпагатом рибу не перев'язують.

Продукти холодного копчення, за словами жінки, порівняно з виробами гарячого копчення містять значно більше солі і менше вологи. Тому зберігатись вони можуть довше

Цвілу рибу викидають не всю

Однак навіть натурально копчена риба може мати брак, отриманий під час самого копчення чи при зберіганні. Одні вади виправляють, через інші виробники повинні зняти її з реалізації.

- Найпоширеніший брак - так звана білобочка – це непрокопчені місця риби, - каже пані Кошулінська. - Це є результатом надмірно щільного розміщення риби в камерах. Рибу холодного копчення з великими плямами відсортовують і підкопчують, а гарячого копчення до реалізації не допускають.

Ще одним дефектом копченої риби є цвіль. Вона виникає при зберіганні продукту в підвищеній вологості повітря. Рибу холодного копчення протирають, підсушують і реалізують, причому сорт її не знижують. А рибу гарячого копчення в реалізацію не допускають.

- Про порушення режиму відмокання у процесі коптіння риби свідчать зморшкуватість і відставання шкіри від м’яса, - говорить пані Кошулінська. - Залежно від браку, рибу відносять до 2-го сорту або до нестандартної продукції. А ось присмак гіркоти або смолянистих речовин виникає при недостатній підсушці риби перед копченням - вологої поверхні або високому вмісту смолянистих речовин у диму.

Фарбована – дуже яскрава

Однак чи не найбільшою проблемою для споживачів є те, що чимало виробників вдаються до заміни традиційного способу копчення на різноманітні барвники та ароматизатори. Йдеться про “рідкий дим”. А за такого способу, кажуть фахівці, риба не консервується, а просто підфарбовується та ароматизується.

- Я взагалі не купую копченої риби, бо її нині коптять переважно рідким димом, - розповідає тернополянка Руслана Золотнюк. – Тож краще вже придбати охолоджену чи напівморожену рибу – ту ж скумбрію і просто її запекти.

Натомість тернополянка Інна Ковальчук не уявляє собі святкового столу без такої страви, як копчена риба. Відтак зазвичай бере рибу у вакуумній упаковці та читає маркування, адже виробник повинен вказувати на упаковці про використання рідкого диму.

Несправжня копчена риба, за інформацією всеукраїнської громадської організації “Союз споживачів України”, має дуже яскраве забарвлення. У розрізі можна побачити жовті прожилки, особливо багато жовтого кольору під шкіркою. За консистенцією вона м'яка, волога, легко відділяється від кісток. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Допомоги на лікування і операцію 24-річному Василю Сеню просить його мати Галина Водяна. Жінка просить молитов і фінансової підтримки для сина у різних групах на Фейсбук, пише 20 хвилин. Пані Галина звертається до всіх з проханням, аби зрозуміли і не засуджували вчинок Василя. Натомість допомогли, якщо мають таку можливість. Нагадаємо, саме Василь Сень приніс гранату в компанію молодих людей. Та вибухнула в Колодіївці 2 січня. Чоловікові вже оголосили про...
Суспільство
Повідомляємо, що у зв’язку із ремонтними роботами, не буде електропостачання в окремих будинках Тернополя. А саме: - 21.01.19р. з 09:00 год. до 13:00 год. за адресами: вул. Карпенка, 1, 3, 9, вул. Винниченка, 8.
Суспільство
Колядки і щедрівки у виконанні вокальних колективів краю лунали у Тернополі. Сотень жителів і гостей міста зібралися на Театральному майдані на фестиваль «Нова радість стала». Це традиційне дійство, яке організовують у Тернополі щороку на Водохреща. Цьогоріч у фестивалі «Нова радість стала» взяло участь близько двадцяти вокальних колективів з Шумського, Підволочиського, Бережанського, Кременецького, Бучацького, Лановецького, Гусятинського, Козівського, Під...
Суспільство
Військовий оркестр тернопільської окремої артилерійської бригади грав у Міжнародному аеропорті Івано-Франківська. Як повідомляє "20 хвилин", до четвертої річниці 242-денної оборони Донецького аеропорту тематичні мистецькі дійстві за участю оркестрів ЗС України відбулися 21 січня в 9 обласних центрах.  "Щороку в цей день військові оркестри грають у великих аеропортах України. Ми були в Івано-Франківську", - розповідає начальник оркестру, військовий дириген...
Кримінал
Менше доби знадобилося оперативникам, аби розкрити крадіжку автомобіля у Тернополі.  Причетним до злочину виявився 26-річний житель обласного центру. Як встановили правоохоронці, до вчинення злочину тернополянин підготувався заздалегідь. На одному із сайтів оголошень підшукав автомобіль марки  VOLKSWAGEN Passat на іноземній реєстрації. Був впевнений, що таку автівку згодом легко буде продати.  Зв’язався з її власником, який проживає у Київські області, та...
Суспільство
У понеділок, 21 січня під час робочої поїздки голова обласної державної адміністрації Степан Барна відвідав дошкільний навчальний заклад Підволочиської селищної ради. Нагадаємо, у 2018 році за кошти місцевого бюджету тут замінили електричці котли на енергоекономні, завершили утеплення фасадів приміщення. Зараз садочок-яслі відвідує більше ніж 250 дітей. Степан Барна поспілкувався з працівниками закладу та вихованцями старших груп. Особливо тепло діти відре...
Кримінал
Із заявою про крадіжку до працівників Теребовлянського відділу поліції звернулася жителька села Лозівка. Жінка повідомила, що на її  господарстві побував злодій. Невідомий  викрав з автівки, яка стояла на подвір’ї, мобільний телефон. У ході оперативно - розшукових заходів працівники поліції вийшли на слід крадія. Причетним до крадіжки виявився раніше судимий за майнові злочини односельчанин потерпілої. Аби заробити декілька гривень, зловмисник вкотре вдавс...
Кримінал
У поліцію звернулася мешканка Хмельниччини. Жінка повідомила, що у приміщенні Почаївської лаври, що на Тернопільщині, стала жертвою злодія. Як інформують "Тернополяни", інцидент трапився у храмі на свято Водохреща (19 січня), близько дев'ятої години ранку. За словами 18-річної потерпілої, невідома особа скористалась тим, що в Лаврі на святковому богослужінні було безліч людей. Шляхом вільного доступу хтось викрав із зовнішньої кишені куртки дівчини мобільн...
Пригоди
У реанімаційному відділенні 1-ої міської лікарні Тернополя сьогодні (21 січня) вночі померла 25-річна громадянка Сьєрра-Леоне, яка навчалася у ТНЕУ. Вчора її без свідомості із залізничного вокзалу міста госпіталізувала "швидка" . Лікарі зі всіх сил боролися за її життя, але врятувати не змогли. Що саме стало причиною смерті молодої дівчини встановить судмедекспертиза. Тіло іноземної студентки вже направили на розтин. Як інформують "Тернополяни", спричинити...
Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!