13:00, 4 липня 2014 р.
На Тернопільщині у «полуничному» селі зарплату платять двічі на місяць
У селі Лосятин на Тернопільщині нещодавно відбувся щорічний свято врожаю полуниці в рамках проекту "Розвиток полуничних кооперативів".
"У нас полуниця вирощується ще з тих передвоенного часів. Кожне особисте селянське господарство вирощує від 10 соток і вище полуниці, залежно від складу сім'ї, скільки людей може працювати. У домашніх умовах кожен тримає такі площі полуниці, щоб можна було продати. Люди продають її на дорозі або вивозять в обласні центри на ринки. На полуницю цього року ціна була в середньому від 8 до 10 грн за кілограм ", - говорить голова кооперативу "Лосятинська молочне джерело" Микола Новосад.
Проект "Розвиток полуничних кооперативів" відкрився в 2012 році і почав з 10 га насаджень суниці. За 2 роки існування проекту зусиллями партнерів і співробітників кооперативу було побудовано накопичувальний басейн для забезпечення рослин водою, відновлено свердловину і закуплено необхідне обладнання. Для забезпечення ефективної логістики полуниці, партнерами було профінансовано будівництво камери охолодження і закуплено термо-автомобіль і електронавантажувач. До вересня 2014 року з метою збільшення площ насаджень суниці до 30 га в проект буде інвестовано близько 400 тисяч євро.
Кооперативна полуниця вирощується не зовсім так, як звикли це робити жителі Тернопільщини.
Спеціальною машиною робиться гребінь і на нього кладеться крапельний канал і плівка, яка захищає рослини від бур'янів, а також не дає випаровуватися воді, яка потрапляє в рослини.
"Переваги такої технології також у тому, що людям легше набагато збирати урожай Рослини ростуть вище, а ягоди падають на плівку, на яку перед збором застеляють солому, для того, щоб ягоди не забруднювалися землею", - пояснює директор проекту "Розвиток полуничних кооперативів"Андрій Галяс.
На врожайність полуниці впливають і погодні умови. За словами Новосада, цього року вони були досить важкими.
"Цього року ми мали травневі заморозки, які є страшні для сільського господарства, тому що переважно в цей час йде цвітіння. На початку травня ми мали чотири дні заморозків до -4 на поле", - розповів він.
Андрій Галяс радить збирати ягоди 75% зрілості, з білим кінчиком, така полуниця добра транспортування. Під час перевезення ягоди повністю почервоніють.
Він також порадив, як вибирати полуницю:
Запах: Солодка, стигла полуниця буде мати сильний, насичений ароматом, так само як дуже стиглі персики, нектарини і інші плоди, що володіють власним приємним запахом.
Колір: Темно-червоний колір є одним з показників смак. Однак у наш час умільці навчилися штучно підфарбовувати полуницю, тому зверніть увагу на її запах.
Розмір: Велика полуниця не обов'язково несмачна або "хімічна". Це може бути особливістю сорту, великими зазвичай бувають ягоди першого врожаю. Хоча, як правило, чим полуниця дрібніше, тим вона солодша, повідомляє UBR.
Гроші селянам виплачують два рази в місяць. Кожен заробляє в сезон близько 4-5 тис. грн.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
10:49, 31 грудня 2024 р.
14:05, 7 січня
12:30, 6 січня
10:46, 31 грудня 2024 р.
live comments feed...