Бізнес в селі: житель Тернопільщини справжній рецепт бринзи зберігає таємницею

Юрій Захарчук вирощує каракулеві вівці і варить найсмачнішу бринзу.

Юрій Захарчук із села Шманьківці Чортківського району близько десяти років вирощує овець каракулевої породи. Він єдиний в селі тримає овець. Пан Юрій розповідає, що кому не дарував ягнят, ніхто не хоче продовжити його справу, бо дуже важко, пише Нова Тернопільська газета.

– Біля овець працюю без вихідних, нема навіть у неділю спочинку, – каже господар. – Головне – добре випасти овець, тоді вони будуть здорові, даватимуть багато молока і не хворітимуть. Встаю о п’ятій ранку, снідаю, заходжу до кошари і гайда овець пасти! Добре, що в селі є де. Допомагають мені дві навчені вівчарки – Найда і Лінда. Привезли мені їх аж із Дмитрівки Татарбунарського району.

Справжній рецепт бринзи не розповість ніхто

Вівцями Юрій Захарчук почав займатися цілком випадково.

– До нашого села оженився парубок із Росошан Чернівецької області, він і розповів, що у них є чоловік, який вирощує каракулевих овець. Мені хотілося подивитися на ту господарку. Якось зібрався і разом з ним поїхав до Росошан. Звідти повернувся з овечкою і двома ягнятками. Відтоді й почалося моє захоплення. У Росошанах кажуть: «Якщо на подвір’ї немає овець, отже, це не газда». Згодом до мене кілька разів навіть приїжджав пан Анатолій, в якого я купував овець, вчив мене варити бринзу.

Справжній вівчар ніколи достеменно не видасть таємниці приготування бринзи. Юрій Захарчук варить справжню гуцульську бринзу, якій би могли позаздрити навіть газди з Карпат.

– Слово бринза запозичене з румунської, воно означає сир взагалі, – пояснює Юрій Захарчук. – Щоб отримати бринзу, спершу нагріваю молоко до температури 35-38 градусів Цельсія, вводжу сичуг (частинку шлуночка ягняти – авт.), час від часу помішуючи до утворення згустка та відділення сироватки. Сироватку видаляю з чана. Сирний згусток ріжу, складаю у полотняні торбинки і підвішую, щоб стікала зайва волога. Такі головки називаються будз. Його можна споживати відразу, але він несолоний. Щоб отримати справжню бринзу, перетираю будз із сіллю, ліплю головки і кладу в дерев’яну діжку з розсолом. Там бринза «доходить». Таким чином може зберігатися навіть два роки. Справжня гуцульська бринза має специфічний солоно-духмяний смак, вона розсипчаста, а не пружна й волога, як у крамничних вакуумних пакуваннях. Загалом зварити бринзу не так просто, треба мати «набиту» руку і досвід. Ніколи не довіряю дружині цієї справи, як і доїння овець, бо то дуже важко, жінка не дасть ради. Тут треба однією рукою доїти, а другою тримати іншу вівцю, щоб не втекла. Я інколи жартую, що мені нема коли захворіти, бо хто ж тоді доглядатиме овець?

Магар – незамінна у господарстві

За словами господаря, каракулі доволі невибагливі. Щоб не хворіли, треба тримати кошару мало не в ідеальній чистоті і напувати їх джерельною водою. Окрім того, біля поїлок завжди повинна бути сіль.

– Каракулеві вівці цінні своїм хутром, – розповідає Юрій Захарчук. – З них шиють гарні смушеві шапки, шуби, коміри для пальт. Щоб шкірка не втратила своєї цінності, ягнят ріжуть на шостий-сьомий день від народження. Тоді шкірки матимуть гарні завитки і вийде гарна шуба. Шкірка дорослих овець годиться лише для кожухів. Утім, в Україні немає ринку збуту овечих шкур чи вовни. Деякі шкури просто закопую. Стрижу овець раз на рік після свята Юри. Вовну забирають торговці з Карпат. Віддаю по 3 гривні за кілограм, то мізер, але інакше пропаде. З неї виготовляють покривала, камізельки, взуття, рукавиці, подушки…

Найбільше пан Юрій трудиться, коли вівці мають окотитися, тоді він практично ночує в кошарі.

– Бувають пологи важкі, я тоді допомагаю овечці, – каже чоловік. – Дуже важливо, щоб маля почуло голос матері, тоді воно ніколи не загубиться в отарі. Намагаюся також відразу його нагодувати материнським молоком, у перші дні воно – найцінніше. А потім через тиждень-два відлучаю ягня від матері.

Окрім овець, у Юрія Захарчука є віслючка Магар. Вона, за його словами, незамінна у господарстві.

– Я її запрягаю у воза і привожу овочі й сіно, – розповідає пан Юрій. – Магар підгортає і сапає городину. Усю роботу виконує, як і звичайні коні. Щоправда, має спокійнішу вдачу і менше їсть.

Магар, вівці і собаки-пастухи впізнають свого господаря за голосом.

– Тварини відчувають, хто їх любить, – зауважує Юрій Захарчук. – Якщо не любиш їх доглядати, то не варто за це все братися, радості воно не принесе.

Бізнес в селі Тернопільщина рецепт бринзи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Ідея, яку виношували, учасники АТО та ветерани близько двох років, може реалізуватися уже найближчим часом. Адже їхню ініціативу щодо створення відкритого стрілецького тиру, розвитку спортивної складової та роботи з ветеранами підтримав голова ТОДА Степан Барна. 18 січня він підписав відповідне розпорядження про надання ГО «Спілка ветеранів антитерористичної операції та осіб з інвалідністю» дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельн...
Суспільство
Ми завжди можемо покластися на своїх сестер у складні часи життя та отримати підтримку. Навіть під час розлуки ми завжди на них розраховувуємо. Сестри – це значно більше ніж просто подруги. Зв’язок між ними виходить далеко за межі родини. Вони завжди готові підтримати одна одну та стати надійною опорою. Авжеж, є щоденні сварки через будь-які дрібниці, які заповнять їхнє дитинство та юність, постійна конкуренція та крики одне на одного. Але життя покаже, як...
Пригоди
Тернополянин, який 9 січня, як і завжди, припаркував свою автівку біля будинку на вулиці Карпенка, 4., але зранку 10 січня на звичному місці свого авто не знайшов, продовжує пошуки. Чоловік звернувся у поліцію, а також на телебачення. Він дуже розраховує і на допомогу звичайних тернополян. Тому, якщо ви бачили "Ладу 9" 2004 року випуску кольору сірий металік, телефонуйте на лінію 102. Або особисто до власника авто. Номер машини: ВО 5571 АК тел: 096 61 33 6...
Культура
Реставрацію Бучацької Ратуші, яку оздоблював легендарний скульптор Іоанн Пензель, на Тернопільщині завершать до березня. "Цю Ратушу реконструювали 10 років. Та лише зараз у роботах помітне пожвавлення. Уже в березні будівлю можна буде використовувати за призначенням. Сюди планують перенести деякі експонати з місцевого художнього музею", – зазначає голова облдержадміністрації Степан Барна під час робочої поїздки у Бучач. Як повідомляє "ZIK", проект фінансує...
Суспільство
Сертифікацію для вчителів початкових класів запроваджують в Україні. У разі її успішного проходження, педагогам обіцяють 20% надбавки до зарплати. Ця процедура в перспективі має замінити атестацію педагогічних працівників. Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич назвала сертифікацію своєрідним ЗНО для вчителів. Це пілотний проект, відтак поки що він охоплює лише частину педагогів. Як повідомляє "За Збручем", реєстрація педагогічних працівників для пр...
Суспільство
Запрошуємо тернополян долучитися до громадського обговорення щодо перенайменування вулиці «Проектна-209» в житловому районі «Південний» у м.Тернополі на вулицю «Андрія Пушкаря».  Впродовж наступних двох місяців усі бажаючі можуть подавати власні пропозиції та зауваження у письмовій або усній формі у відділ зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації за адресою: м. Тернопіль, вул. Листопадова, 5; тел.40-41-24; управління містобудування, архітект...
Пригоди
Пожежа трапилася сьогодні о 08:52 годині ранку на території недіючого комбайнового заводу, що на вул. Лук’яновича, 8 у Трнополі. На території колишнього комбайнового заводу зайнялись сміття та шини, повідомляє Тернопіль1
Суспільство
Проект рішення про перегляд тарифів представлений на офіційному сайті Тернопільської міської ради. Коли його розглянуть, наразі невідомо. Хоча в документі зазначено, що зміни мають вступити в дію з 1 лютого. 8 січня на сайті міської ради опублікували проект рішення "Про встановлення тарифів на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води". Автор – начальник управління ЖКГ Олег Соколовський. Згідно із документом, вартість...
Кримінал
Порушення правил дорожнього руху, керування транспортним засобом у стані алкогольного та наркотичного сп'яніння, незупинка на вимогу правоохоронців, їзда без документів і під час заборони сідати за кермо, смертельне ДТП та торгівля наркотиками - це не повний перелік злочинів, які вчинив тернополянин впродовж останніх років. Не спинило чоловіка і рішення про чотирьохрічне позбавлення волі. Проте тоді він подав апеляцію та почав затягувати час. В серпні 2018...
Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!