Харчування напівфабрикатами стає причиною гострих захворювань – поради тернопільського медика

Загальновідома приказка «Ми є те, що ми їмо» актуальна у всі часи. З розвитком високих технологій і через постійний брак часу деякі господині віддають перевагу напівфабрикатам, однак згодом це «вилазить» гастритом та іншими шлунковими захворюваннями.

Між тим, літо – чи не найкращий час, щоб підкоригувати своє меню і збагатити організм вітамінами. Про те, як правильно готувати і споживати овочі та фрукти і яким насправді є правильне харчування, «Нова Тернопільська газета» розмовляє з лікарем-дієтологом Наталією Сусловою.

– Пані Наталю, чи справді потрібно складати щоденне меню, щоб отримувати максимум користі від споживання їжі і при цьому не набирати ваги?

– Передусім повинен бути відпрацьований режим харчування. Людина, яка харчується рідко і нерегулярно, провокує себе на набирання ваги. Багато хто також відмовляється від сніданку – це величезна помилка. Зазвичай такі люди дуже пізно вечеряють, а це, як відомо, «світить» зайвими кілограмами, бо ввечері в організмі сповільнюється обмін речовин. Чим рідше людина їсть і чим триваліші перерви між прийомами їжі, то вона починає набирати вагу навіть від звичайної капусти. Адже організм голодний і не знає, коли ми наступного разу йому щось дамо. Відчуття голоду, що присутнє в організмі, призводить до того, що він бере все в резерв, запасається будь-чим. Актуальні фізичне навантаження і рух. Гіподинамія, малорухомий спосіб життя – чи не основний фактор, що провокує набір ваги. Ще одним важливим фактором є те, які продукти ви споживаєте з точки зору термічної обробки. Якщо вони приготовлені на парі, тушковані, запечені, то максимально збережуть свої властивості і максимально легко засвоюються організмом.

– Скільки разів потрібно їсти на день і якими мають бути порції?

– Харчування повинно бути чотириразове – сніданок, обід і вечеря, а полуденок чи підвечірок, – людина має вирішувати сама. Отже, для здорової дорослої людини 25% від усієї добової кількості спожитої їжі має припадати на сніданок, 35 % – на обід (це основний прийом їжі упродовж дня), 15% – полуденок, 25% – вечеря. Обсяг їжі визначається відповідно до віку і статі, але зазвичай порція має бути не більшою за пригорщу. Людині може видаватися, що вона напівголодна, але це відчуття тимчасове, через кілька хвилин настає відчуття ситості. Слід пам’ятати, що шлунок, як і будь-який м’язовий орган, здатний розтягуватися, тому, якщо переїдати, він буде збільшуватися в об’ємі й жирової тканини теж побільшає.

– Від споживання яких продуктів варто взагалі відмовитися?

– Варто виключити солодкі газовані напої, мінімізувати споживання м’ясних напівфабрикатів. Не можна щодня споживати смажену їжу, ну і само собою зрозуміло, що слід виключити алкогольні напої. Маргарин, масло за можливості варто замінити на рослинну олію. З кондитерськими виробами я радила б усім бути доволі обережними, адже там можна «сховати» будь-що, приправивши ваніллю чи будь-яким ароматизатором. Окрім того, солодощі містять багато трансжирів, що утворюються в результаті переробки рідких рослинних жирів у тверді при високій температурі. Вперше такі технології використовували півстоліття тому – тоді з’явився маргарин. Активно ж застосовувати трансжири у всій кондитерській промисловості почали нещодавно. Причина проста: вони здешевлюють кінцевий продукт.

– Побутує думка: якщо не їсти після шостої години вечора, то можна схуднути. Правда це чи міф?

– Тут потрібно зважати на те, коли людина лягає спати. Загалом слід вечеряти не пізніше, ніж за дві-три години до сну, тобто якщо ви лягаєте о восьмій, дев’ятій чи десятій годині, то, звичайно, це нам підходить. Якщо ж ви вечеряєте о шостій вечора, а лягаєте о дванадцятій, то це дуже великий проміжок, відтак треба обов’язково перекусити легким кефіром або кількома фруктами, інакше все, що їстимете вранці, буде відкладатися організмом про запас.

– Як правильно готувати їжу, щоб вона зберегла свої корисні властивості?

– Одним з найкорисніших приготувань їжі є приготування на вогні, при цьому тривалість приготування ми скорочуємо, а температуру збільшуємо. Це один із найбільших природних способів, особливо для риби і м’яса. Овочі і фрукти корисніші у сирому вигляді, хоча є такі овочі, наприклад, морква, помідори, які свої корисні властивості максимально проявляють при термічній обробці. Не менш корисним є приготування на парі, запікання в духовці, тушкування. Однак тушкувати треба на слабкому вогні, у закритій посудині з мінімальною кількістю води, щоб якнайменше втрачалося вітамінів.

А от від смаження я б радила відмовитися взагалі.

– У літній період дуже багато господинь захоплюються приготуванням фруктових салатів. Чи всі фруктові компоненти сумісні між собою і як уникнути бродіння у шлунку?

– Практично всі фрукти дуже добре між собою поєднуються, а неправильне їх споживання може викликати бродіння. Фрукти – це окремий прийом їжі і не варто про це забувати. Якщо ви на десерт з’їли фруктовий салат після того, як пообідали чи повечеряли, то відчуття дискомфорту в шлунку, порушення травлення вам гарантовано. Крім того, рідко хто зважає, що ознаки таких захворювань, як хронічний гастрит і хронічний панкреатит, практично у всіх людей, які практикують неправильний режим харчування. Відтак не так саме поєднання продуктів, як неправильне їх споживання може викликати загострення певних захворювань. Через високий вміст фруктози слід виключити із свого раціону виноград і диню людям, які страждають на цукровий діабет. Загалом, якщо ви помітили, то в країнах, які багаті на баштанні культури, диню подають саму, її практично ніколи не додають до фруктових салатів, а споживають окремо.

– Часто батьки нехтують усіма порадами лікарів і намагаються якнайшвидше привчити дітей до «дорослої» їжі…

– І допускають величезну помилку. Функціональні можливості печінки і підшлункової залози у дітей набагато слабші. Є продукти, які категорично заборонено вживати дітям до п’яти років. Це, наприклад, гриби. Велика помилка батьків, які у ранньому віці привчають дітей до солодощів. На жаль, часто бачимо, що, лінуючись або потикаючи дитячим примхам, або здобуваючи дешевий авторитет, батьки купують дітям солодощі, чіпси, кольорові газовані напої. Я діткам, які були у мене на консультації, навіть розводила у воді акварель, додавала туди кілька ложок цукру і пропонувала випити, переконуючи їх, що те ж продають у наших крамницях. Відтак продукти для дітей повинні бути лише натуральні і правильно приготовлені.

– Насамкінець розкажіть про особливості харчування у спекотні дні.

– Як вже говорила, харчуватися слід не рідше чотирьох разів у день, однак страви у спеку повинні бути максимально легкими. Це овочеві супи, салати, рагу. При цьому не варто забувати випивати достатню кількість води. Загалом на добу слід випивати не менше півтора-двох літрів води – соки, кава, чай при цьому не враховуються.

Харчування напівфабрикатами причина гострих захворювань поради тернопільського лікаря
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Суспільство
У зв'язку з початком роботи у Тернополі одного із закладів популярної мережі фастфудів "McDonald's" з'явилося декілька його несправжніх офіційних сторінок у мережі Instagram. Як повідомляє "ТН.Область",тернополяни в соціальній мережі натрапляли на декілька сторінок закладу з розіграшами. Так, за умовами акції пропонувалося підписатися на сторінку "McDonald’s". Перші 150 користувачів мали отримати в подарунок "Біг мак меню", наступні 300 – знижку 25 % на за...
Пригоди
Літню кухню обійняв вогонь 14 жовтня близько опівдні. Розташовувалась господарська будівля у Борщеві на вул. Вовківська, 46. Належала борщівчанину 1964 року народження. Власне, згідно з офіційною інформацією,  на місці пожежі й було виявлено труп господаря.Вогонь на сусідній будинок не перекинувся. Знищив речі домашнього вжитку, пошкодив  облицювання стін, повідомляє topnews.in.uaПричина виникнення пожежі та матеріальні збитки встановлюються.Пожежу рятувал...
Суспільство
Різку заяву в ефірі інформаційного спецпроекту зробив український дипломат, екс-віце-прем'єр-міністр України (2005), Роман Безсмерний. Коментуючи питання надання томосу українській церкві, він закликав "розрізняти священнослужителів, бізнесменів у рясах і резедентуру у рясах". В ефірі телепрограми на каналі "ZIK" Роман Безсмерний сказав наступне: "Якщо в черговий раз українська держава проявить слабкість, то ми не тільки будемо мати конфлікти, ми матимемо ...
Спорт
Золото з молодіжного Чемпіонату світу з самбо серед юніорів і юніорок привезла студентка Тернопільського національного економічного університету Алла Бегеба.У фіналі категорії до 48 кілограмів у дівчат Алла перемогла Мушарраф Ібодуллаєву із Киргизстану з перевагою в один бал – 3:2.Привітання опублікував ректор ТНЕУ Андрій Крисоватий.
Суспільство
Тернопіль готовий до опалювального періоду, – запевняють у КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». Однак коли він розпочнеться, наразі не відомо. Комунальне підприємство чекає відповідного розпорядження від міського голови. «До опалювального періоду Тернопіль був готовий ще на початку вересня. Однак проблеми можуть виникати внаслідок аварій під час експлуатації мереж. Ресурсами необхідними ми забезпечені повністю. Проте ми донині не знаємо, яке рішення прийме...
Суспільство
Відомий тернополянин, фронтмен гурту СКАЙ Олег Собчук спільно з популярними музикантами й акторами створив особливий дарунок усім захисникам України. Разом вони написали–відзняли «Лист московському шайтану» Володимиру Путіну, чи то пак «Владіміру Настутнєт». Писали  під музику  гурту «Дахабраха».  За основу взяли текст, написаний українськими козаками у 1676 році турецькому султану.  Переконані, в ньому, «слово в слово, підходить під сьогодення» і , зазнач...
Суспільство
З піснею "Индиго", яку виконують Дана Соколова та Скруджи, приїхала 26-річна тернополянка на сьомий кастинг дев'ятого сезону шоу "Х-фактор" у Чернівці. В ефір каналу "СТБ" епізод вийшов у суботу, 13 жовтня. MC Iren - саме так Ірен Гриців знають у нічних клубах. У інтерв'ю для телешоу дівчина розповіла, що все життя шукає місце під сонцем. У дитинстві їй не вистачало уваги і тому вона почала її привертати, пише 20 хвилин.  - Почались татуювання і, мабуть,...
Суспільство
Українці в Англії почуваються щасливими, бо отримують нові можливості. Людина стає впевненішою, звикає, що добре заробляє, – розповідає 26-річний Антон Угляр. Він 9 років живе у Лондоні. Займається фінансовим консалтингом. Консультує людей, які приїжджають до Великої Британії. Недавно відвідав батьків у селі Оришківці Гусятинського району на Тернопільщині, пише Gazeta.ua. Зустрічаємося у кафе готельно-туристичного комплексу “Орися” в Оришківцях. Батько Ант...
Суспільство
Повідомляємо, що у зв’язку із ремонтними роботами, не буде електропостачання в окремих будинках Тернополя. А саме: - 16.10.18р. з 09:00 год. до 13:00 год. за адресами: вул. Братів Бойчуків, 1, 1а, 3, 17, просп. Злуки, 35, 53а, 55, 57, 59, вул. 15 квітня, 1, 3, 3б.
Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!