20:30, 17 липня 2014 р.
Харчування напівфабрикатами стає причиною гострих захворювань – поради тернопільського медика
Загальновідома приказка «Ми є те, що ми їмо» актуальна у всі часи. З розвитком високих технологій і через постійний брак часу деякі господині віддають перевагу напівфабрикатам, однак згодом це «вилазить» гастритом та іншими шлунковими захворюваннями.
Між тим, літо – чи не найкращий час, щоб підкоригувати своє меню і збагатити організм вітамінами. Про те, як правильно готувати і споживати овочі та фрукти і яким насправді є правильне харчування, «Нова Тернопільська газета» розмовляє з лікарем-дієтологом Наталією Сусловою.
– Пані Наталю, чи справді потрібно складати щоденне меню, щоб отримувати максимум користі від споживання їжі і при цьому не набирати ваги?
– Передусім повинен бути відпрацьований режим харчування. Людина, яка харчується рідко і нерегулярно, провокує себе на набирання ваги. Багато хто також відмовляється від сніданку – це величезна помилка. Зазвичай такі люди дуже пізно вечеряють, а це, як відомо, «світить» зайвими кілограмами, бо ввечері в організмі сповільнюється обмін речовин. Чим рідше людина їсть і чим триваліші перерви між прийомами їжі, то вона починає набирати вагу навіть від звичайної капусти. Адже організм голодний і не знає, коли ми наступного разу йому щось дамо. Відчуття голоду, що присутнє в організмі, призводить до того, що він бере все в резерв, запасається будь-чим. Актуальні фізичне навантаження і рух. Гіподинамія, малорухомий спосіб життя – чи не основний фактор, що провокує набір ваги. Ще одним важливим фактором є те, які продукти ви споживаєте з точки зору термічної обробки. Якщо вони приготовлені на парі, тушковані, запечені, то максимально збережуть свої властивості і максимально легко засвоюються організмом.
– Скільки разів потрібно їсти на день і якими мають бути порції?
– Харчування повинно бути чотириразове – сніданок, обід і вечеря, а полуденок чи підвечірок, – людина має вирішувати сама. Отже, для здорової дорослої людини 25% від усієї добової кількості спожитої їжі має припадати на сніданок, 35 % – на обід (це основний прийом їжі упродовж дня), 15% – полуденок, 25% – вечеря. Обсяг їжі визначається відповідно до віку і статі, але зазвичай порція має бути не більшою за пригорщу. Людині може видаватися, що вона напівголодна, але це відчуття тимчасове, через кілька хвилин настає відчуття ситості. Слід пам’ятати, що шлунок, як і будь-який м’язовий орган, здатний розтягуватися, тому, якщо переїдати, він буде збільшуватися в об’ємі й жирової тканини теж побільшає.
– Від споживання яких продуктів варто взагалі відмовитися?
– Варто виключити солодкі газовані напої, мінімізувати споживання м’ясних напівфабрикатів. Не можна щодня споживати смажену їжу, ну і само собою зрозуміло, що слід виключити алкогольні напої. Маргарин, масло за можливості варто замінити на рослинну олію. З кондитерськими виробами я радила б усім бути доволі обережними, адже там можна «сховати» будь-що, приправивши ваніллю чи будь-яким ароматизатором. Окрім того, солодощі містять багато трансжирів, що утворюються в результаті переробки рідких рослинних жирів у тверді при високій температурі. Вперше такі технології використовували півстоліття тому – тоді з’явився маргарин. Активно ж застосовувати трансжири у всій кондитерській промисловості почали нещодавно. Причина проста: вони здешевлюють кінцевий продукт.
– Побутує думка: якщо не їсти після шостої години вечора, то можна схуднути. Правда це чи міф?
– Тут потрібно зважати на те, коли людина лягає спати. Загалом слід вечеряти не пізніше, ніж за дві-три години до сну, тобто якщо ви лягаєте о восьмій, дев’ятій чи десятій годині, то, звичайно, це нам підходить. Якщо ж ви вечеряєте о шостій вечора, а лягаєте о дванадцятій, то це дуже великий проміжок, відтак треба обов’язково перекусити легким кефіром або кількома фруктами, інакше все, що їстимете вранці, буде відкладатися організмом про запас.
– Як правильно готувати їжу, щоб вона зберегла свої корисні властивості?
– Одним з найкорисніших приготувань їжі є приготування на вогні, при цьому тривалість приготування ми скорочуємо, а температуру збільшуємо. Це один із найбільших природних способів, особливо для риби і м’яса. Овочі і фрукти корисніші у сирому вигляді, хоча є такі овочі, наприклад, морква, помідори, які свої корисні властивості максимально проявляють при термічній обробці. Не менш корисним є приготування на парі, запікання в духовці, тушкування. Однак тушкувати треба на слабкому вогні, у закритій посудині з мінімальною кількістю води, щоб якнайменше втрачалося вітамінів.
А от від смаження я б радила відмовитися взагалі.
– У літній період дуже багато господинь захоплюються приготуванням фруктових салатів. Чи всі фруктові компоненти сумісні між собою і як уникнути бродіння у шлунку?
– Практично всі фрукти дуже добре між собою поєднуються, а неправильне їх споживання може викликати бродіння. Фрукти – це окремий прийом їжі і не варто про це забувати. Якщо ви на десерт з’їли фруктовий салат після того, як пообідали чи повечеряли, то відчуття дискомфорту в шлунку, порушення травлення вам гарантовано. Крім того, рідко хто зважає, що ознаки таких захворювань, як хронічний гастрит і хронічний панкреатит, практично у всіх людей, які практикують неправильний режим харчування. Відтак не так саме поєднання продуктів, як неправильне їх споживання може викликати загострення певних захворювань. Через високий вміст фруктози слід виключити із свого раціону виноград і диню людям, які страждають на цукровий діабет. Загалом, якщо ви помітили, то в країнах, які багаті на баштанні культури, диню подають саму, її практично ніколи не додають до фруктових салатів, а споживають окремо.
– Часто батьки нехтують усіма порадами лікарів і намагаються якнайшвидше привчити дітей до «дорослої» їжі…
– І допускають величезну помилку. Функціональні можливості печінки і підшлункової залози у дітей набагато слабші. Є продукти, які категорично заборонено вживати дітям до п’яти років. Це, наприклад, гриби. Велика помилка батьків, які у ранньому віці привчають дітей до солодощів. На жаль, часто бачимо, що, лінуючись або потикаючи дитячим примхам, або здобуваючи дешевий авторитет, батьки купують дітям солодощі, чіпси, кольорові газовані напої. Я діткам, які були у мене на консультації, навіть розводила у воді акварель, додавала туди кілька ложок цукру і пропонувала випити, переконуючи їх, що те ж продають у наших крамницях. Відтак продукти для дітей повинні бути лише натуральні і правильно приготовлені.
– Насамкінець розкажіть про особливості харчування у спекотні дні.
– Як вже говорила, харчуватися слід не рідше чотирьох разів у день, однак страви у спеку повинні бути максимально легкими. Це овочеві супи, салати, рагу. При цьому не варто забувати випивати достатню кількість води. Загалом на добу слід випивати не менше півтора-двох літрів води – соки, кава, чай при цьому не враховуються.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
live comments feed...