Домашнє печиво для тернопільських військових передають навіть з Італії

Тернопільські господині готують борщ та солодощі для українських героїв.

Вдень вони ходять на роботу, гуляють з дітьми і займаються хатніми справами, а ввечері випікають смачні тістечка для солдатів, нарізають та сушать овочі, аби хлопці на передовій могли смакувати борщем. Справжній «Жіночий батальйон» організували у Тернополі небайдужі волонтерки. За місяць активної діяльності вони передали на Схід кілька сотень кілограмів домашніх смаколиків і забезпечили корисними обідами кіборгів Донецького аеропорту.

Спершу тернополянки взялися за випічку для військових. Перейняли естафету від киянок. Коли почули, що хлопці у передачах найчастіше шукають шоколад або щось солодке, не змогли сидіти, склавши руки, і взялися за роботу.

–  Для підтримки фізичної форми і хорошого настрою солодощі хороший помічник, – каже організаторка акції Оксана Бучковська. – Хлопці виснажуються і потребують багато енергії, тож, аби швидко її відновити потрібні солодкі запаси. Там, на сході, бійцям не вистачає родинного тепла та близьких людей, а домашня випічка, виготовлена з любов’ю, буде зігрівати їх і додавати сили у боях.

Господині дуже ретельно ставляться не лише до смаку та якості, але й випікають тістечка, які добре транспортуються та довго зберігаються. Вівсяне печиво, пряники, медівники, сушки, кексики. Однак такі вимоги не можуть зупинити креативних майстринь. У передачах можна побачити синьо-жовті солодощі, печиво з патріотичними написами та позитивними малюнками,  пише Наш день.

- Дуже багато жінок долучаються до нас, – розповідає організаторка акції Люся Бойко. – Зокрема, випікають печиво вже більше 50 господинь. Нещодавно зателефонували з Підгаєцького району і запропонували свою допомогу. Тож нас з кожним днем більшає.

– А нещодавно до мене зателефонував товариш і розповів, що його мама, яка зараз працює за кордоном, напекла і передала для хлопців на Сході печиво аж з самої Італії , – додає Оксана. – Було дуже приємно і ми відразу ж відправили цей солодкий пакунок в АТО.

Ініціативу тернополянок вже підтримали у Полтаві, Івано-Франківську та Хмельницьку. Військові вдячні жінкам за таку турботу і смачні передачі. Бійці батальйону «Айдар», які скуштували домашні солодощі із файного міста, на знак вдячності передали господиням український прапор із своїми написами. Радості «Жіночого батальйону» не було меж.

Борщик з любов’ю, душевним теплом і тернопільською родзинкою

Наші майстрині вирішили не зупинятися на досягнутому. І за прикладом дніпропетровських господинь почали виготовляти сухі борщики, аби військові на сході могли повноцінно харчуватися і берегли своє здоров’я. Перші набори сухих овочів для борщу вже передали захисникам донецького аеропорту Завдяки такому винаходу військовим на приготування теплого обіду знадобиться менше десяти хвилин.

Цілими сім’ями тернополяни ріжуть, висушують та складають у невеликі пакети овочі для борщу. До кожного додають інструкцію з приготування, склад та особливі інгредієнти : любов і душевне тепло. Борщу із одного пакетика вистачає, аби нагодувати від п’ятнадцяти до двадцяти солдатів. Міні-цех із виготовлення сухого борщу є вже більш, ніж у двадцятьох господинь віком від 19 до 50 років. До справи залучають навіть чоловіків, які, як ніхто інший  знають, що справжній козак без українського борщу обійтись не може.

Ігор Бучковський вже не один день допомагає дружині нарізати овочі. Технологію приготування борщу тепер чудово знає.

– Одна порція сушених овочів розрахована приблизно на 10-13 літрів води, – каже чоловік. – Хлопцям обов’язково потрібно їсти перші страви, адже вони там сидять постійно на сухом’ятці.

Ігор сам продегустував жіночий винахід і визнає: борщ нічим не гірший за домашній і обов’язково посмакує солдатам.

Тернополянки сушать овочі у електричних сушарках. З мішка перцю в середньому виходить 2 літри сушеного. Його вистачить близько на 5-6 пакетів сухого борщу.  А на десять літрів борщу потрібно три середні капустини. Волонтери мріють про промислову сушарку, аби можна було швидше і якісніше готувати більші об’єми борщу. Та поки що дають собі раду з тим, що мають. Найважливіше, добре висушити овочі, щоб вони гарно зберігалися. Пакують їх у вакуумні мішечки спеціальних розмірів та щільності, аби в жодному разі  не пропускали вологу. Інакше інгредієнти можуть зіпсуватися і вся праця піде нанівець. У кожному пакеті – листок-інструкція приготування страви.

– На один пакет борщу потрібно по 50 грамів дрібно натертого й висушеного буряка та моркви, шістдесят грамів цибулі, 25 – солодкого перцю, 150 грамів капусти, 15 грамів часнику, – розповідає Оксана Бучковська. – А також лавровий листок, зелень, сіль, спеції томатна паста та любов, приправлена душевним теплом – усе це продуктовий набір під назвою «Сухий борщик». Ми ще додаємо квасолю. У дніпропетровський рецепт квасоля не входить. Це тернопільська родзинка. Щоправда перед тим як сушити квасолю,  її потрібно зварити.

В оселі Вікторії Лень щодня кипить робота з приготування сухого борщику. Саме вона запропонувала дівчатам за прикладом дніпропетровських господинь взятися за виготовлення овочевих сумішей для перших страв. Дівчина не за чутками знає, як непросто нашим бійцям на сході і як важливе для них повноцінне харчування. ЇЇ батько – заступник начальника обласного управління Державтоінспекції зараз перебуває у зоні АТО. Найбільше бажання жінки – щоб її борщик скуштував тато, тож робить все з особливою старанністю.

- Капусту треба сікти, – розповідає Вікторія,– Перчик різати завдовжки один сантиметр, зелень подрібнити і висушити. Часник купуємо готовий висушений, а як цибульку півкільцями ріжемо, плачемо усі. Один кілограмовий пакуночок висушених овочів готується майже цілий день – все залежить від розмірів та потужностей сушок.

У Вікторії маленький син, тому вона займається приготуванням, коли він спить. Буває, що малеча порається на кухні разом з нею. Допомагає і чоловік Володимир.

Зараз у Тернополі сухі борщики готують більше 20 господинь. У першу чергу вони просять допомагати тим, хто має вдома електричні сушки. Але звертаються різні люди: хтось допомагає продуктами, хтось у нарізанні овочів. Охочі долучитися до цієї акції можуть приносити складники “сухого борщика” на логістичний склад, що на гуртівні  «Галант», а вже звідти дівчата усе забиратимуть та готуватимуть до відправки.

Першу партію сухих борщиків уже передали на схід кіборгам донецького аеропорту. Волонтери зізнаються, для них велика честь, що безстрашні хлопці першими їстимуть їхню страву. Зараз активно працюють над новими порціями і закликають усіх небайдужих долучатися до їх «жіночого батальйону» та підтримувати наших бійців на Сході. Координати волонтерок:

Оксана – 098 478 05 21, Вікторія – 067 344 44 40, Люся – 097 95 02 315.

pecivo italia1
Домашнє печиво тернопільські військові передають з Італії
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Марія Вітишин - мужня жінка, мати трьох доньок тернопільського "кіборга" Івана Вітишина, яка невтомно боролася із страшною недугою, все ж таки не вистояла у нерівній боротьбі. Сьогодні, 19 серпня, їй мало б виповнитися 40 років. Усі рідні готувалися до святкування, будували плани, проте... 17 серпня її серце перестало битися. Марію Вітишин поховали сьогодні - в її день народження.  Цю інформацію кореспонденту 0352.ua підтвердив волонтер Логістичного центру...
Суспільство
Повідомляємо, що у зв’язку із ремонтними роботами, буде тимчасово припинено електропостачання в окремих житлових будинках Тернополя. А саме: 20.08.2019р. з 09.00 год. до 13:00 год. за адресою вул. І.Франка, 4,6,10,11
Суспільство
З урожаєм – до храму. У день Преображення Господнього тернополяни освячують запашні яблука, груші, виноград, сливи та мед. З-поміж фруктів і навіть овочів виглядають голівки маку. А ще несуть різнобарвні квіти з колосками. Їх у народі називають «обжинкові вінки». Пише Медіатор. На подвірʾї храму святого Йосафата – ніде яблуку впасти. Діти чекають освячення фруктів найбільше. Отець Андрій не шкодує води – рясно окропляє людей та достиглі плоди в кошиках. «Я...
Суспільство
Анна-Марія Леськів і з Бучача змалку закохана в українську культуру, звичаї і традиції та рідну солов’їну мову. А ще вона не уявляє свого життя без книги, барвистої вишивки, спілкування з людьми і щирої віри у Бога. Власне, всі ці надбання і свої захоплення вона щодня примножує і ділиться ними з іншими, сорок чотири роки працюючи на улюбленій роботі у бібліотеці. Тут у будівлі, яка колись була Народним домом, панує своєрідна атмосфера і дух давнини, зібран...
Суспільство
Армійська родина захисників сьогодні теж святкує Преображення Господнє. Овочі, фрукти і випічку військовим освятив капелан. Показує Т1. Хлопці під час богослужіння молилися за мир в Україні та швидке повернення додому, куштували фрукти і дякували Богу за можливість святкувати Спаса.
Пригоди
На одній з фабрик концерну LG поблизу Вроцлава важко травмувався 28-річний українець, від отриманих травм він помер. Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання Gazeta Wroclawska. Компанія LG Chem під Вроцлавом виробляє акумулятори для електромобілів. За інформацією видання, аварія на фабриці сталася в суботу на виробничій лінії. Молодого чоловіка втягнуло у механізм. Він отримав дуже серйозну травму хребта. Машина затиснула йому грудну...
Пригоди
19 серпня близько 15 год. у Тернополі на вулиці Руській сталася ДТП за участю пішохода. За попередніми даними, жінка переходила дорогу на нерегульованому пішохідному переході, коли на неї наїхав автомобіль марки «ВАЗ-2107». Потерпілу з травмами доправили до лікарні  Правоохоронці з’ясовують детальні обставини автопригоди.
Кримінал
Замість наловити риби – втратив вудки. Така прикра пригода трапилася з мешканцем обласного центру. Чоловік приїхав на порибалити на став розташований поблизу Зборова. Рибалити вирішив звечора до ранку. Вже вночі рибалка вирішив трохи поспати, а вудки залишив на березі. Однак зловив не рибу а злодія. Прокинувся від шуму автівки та помітив, що усі вудилища зникли. Невідомий зловмисник викрав їх та втік на авто. Вже вранці чоловік подався в поліцію. Збитки ві...
Суспільство
Впродовж 23-26 серпня у Тернополі відбудуться заходи з нагоди святкування Дня Державного Прапора, Дня Незалежності України та Дня міста Тернополя. Чемпіонат світу з водно-моторного спорту розпочнеться 24 серпня на Тернопільському ставі. Також на День Незалежності на Набережній ставу відбудеться великий святковий концерт за участі гуртів Perfect вoys band, Володимира Трача, Лайф – шоу. Хедлайнером вечора стане гурт BEZ ОБМЕЖЕНЬ. Впродовж дня, 25 серпня, вод...
Новини по темі
Мати трьох доньок тернопільського "кіборга" Івана Вітишина померла за два дні до свого 40-річчя
Де завтра у Тернополі не буде електроенергії?
Зі спасівських букетів – цілющий чай: тернополяни освятили солодкий урожай (ВІДЕО)
Вишила ікону за допомогою звичайної риб'ячої кістки: майстриня з Тернопільщини розповіла про свої унікальні роботи (ФОТО)
Спаса на передовій: капелан з Тернополя освятив фрукти військовим (ВІДЕО)
Як Тернопіль святкуватиме День прапора, День міста та 28-річницю Незалежності України? (програма заходів)
Не витримав спеки: на Тернопільщині на подвір'ї церкви впав знесилений птах (ФОТО)
Як тернополяни відзначають свято Преображення Господнього? (ВІДЕО)
Забудьте про білосніжні сторінки в зошитах: як батькам тернопільських учнів купити якісну канцелярію до школи
Тернополянам розповіли, як правильно обирати кавуни щоб не отруїтись