• Головна
  • Заборонені продукти виявили у чотирьох тернопільських школах
10:00, 10 грудня 2014 р.

Заборонені продукти виявили у чотирьох тернопільських школах

Заборонені продукти виявили у чотирьох міських загальноосвітніх школах. Таким був результат об’їзду окремих їдалень навчальних закладів, який проводили фахівці держсанепідемслужби спільно з представником управління освіти і науки міської ради.

У ході об’їзду спеціалісти виявили ряд забороненої продукції, яку неприпустимо реалізувати в шкільних закладах. Детальніше про перелік товарів, які входять до цього списку, можна переглянути в пункту 1.4 наказу Міністерства освіти та науки і Міністерства охорони здоров’я України №620/563 від 15.08.06 р.

«Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних,
загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах».

- Оскільки до кінця поточного року нам заборонили проводити будь-які планові перевірки, ми ініціювали проведення об’їзду, щоб забезпечити захист прав дітей на належні умови харчування, - говорить 20 хвилин головний спеціаліст міського управління Держсанепідемслужби в області Тетяна Мандрик. - Так, у загальноосвітній школі №2 ми зафіксували реалізацію булочок із кремом, заварних тістечок із кремом, солодких газованих напоїв, салатів із майонезом, картоплі хрусткої та картопляних паличок з ароматизаторами у заводській упаковці. Тут також продавали цукерки та жуйки в асортименті, що містять штучні барвники та ароматизатори. У школах №11, №28 та школі-ліцеї №13 в їдальнях та буфетах реалізували цукерки-карамельки, до складу яких входять шкідливі компоненти.

На переконання пані Мандрик, адміністрації навчальних закладів не контролювали належним чином реалізацію буфетної продукції. Тому приватні підприємці продавали  дітям товари, які не відповідають вимогам чинного законодавства.

- Буфети загальноосвітніх навчальних закладів повинні забезпечувати дітей продуктами харчування натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю, - наполягає головний спеціаліст. - А систематичне вживання малечею продуктів харчування, які містять барвники, консерванти та ароматизатори, сприяюють виникненняю патологій шлунково-кишкового тракту: гастритів, виразкової хвороби шлунка тощо. Окрім того, знижене споживання цінних у біологічному відношенні продуктів негативно впливає на фізичний розвиток дитини, знижує опірність дитячого організму до різних недуг.

Висновки проведеного об’їзду наразі передали міському голові та начальнику управління освіти і науки міської ради. Як говорить пані Мандрик, спеціалісти держсанепідемслужби сподіваються на адекватну реакцію посадовців і те, що заборонену категорію товарів не реалізовуватимуть у шкільних закладах харчування.

#Тернопіль #школи #заборонені продукти

Коментарі

Оголошення
live comments feed...