
09:40, 14 серпня 2011 р.
Масове отруєння на Тернопіллі: робимо висновки
Як ми вже повідомляли, протягом минулого тижня за допомогою до лікарів звернулося 23 людини з діагнозом «Гострий гастроентероколіт». Усі вони перебували на одному і тому ж весіллі. Одразу у хворих було взято проби на дослідження, а також взято проби води та харчових продуктів з місця святкування весілля. Лабораторними дослідженнями встановлено діагноз «Сальмонельоз».
За твердженням Управління МНС в Тернопільській області, такий випадок класифікується як надзвичайна ситуація природного характеру об’єктового рівня.
Сальмонельóзи — інфекційні захворювання тварин, птиць та людей, що викликаються бактеріями роду Salmonella. Хвороба характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту і септицемією, ураженнями паренхіматозних органів та жовчного міхура, а при підгострому та хронічному перебігу — пневмонією та артритами.
Сальмонельоз — гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка спричиняється бактеріями з роду Salmonella і супроводжується явищами гастроентериту та інтоксикації. Відомо близько 2200 сероварів сальмонел, які відрізняються за О- і Н-антигенами.
Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, у кишках яких з великою постійністю містяться різні серовари сальмонел. Нерідко інфікуються яйця птахів. Тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною, носовим слизом. Бактеріоносійство може тривати багато місяців і навіть років. Механічним переносником сальмонел можуть бути мухи. Серед людей найбільшу небезпеку становлять хворі з легкими та стертими формами сальмонельозу.
Зараження відбувається аліментарним і контактно-побутовим шляхами. У 96–98% випадків воно зв'язане із споживанням інфікованої їжі. В харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножуються. Контактно-побутовий шлях зараження спостерігається переважно серед дітей раннього віку, осіб похилого і старечого віку та дуже ослаблених.
Епідеміологічною особливістю сальмонельозу є раптовість і масовість захворювань та літня сезонність. Однак частіше зустрічаються спорадичні випадки.
У дітей сприйнятливість до інфекції значно більша, ніж у дорослих.
МНС рекомендує
1. Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання.
2. Не можна купувати продукти харчування на стихійних ринках, вживати незнайомі гриби, ягоди, трави, готувати продукти про запас.
3. Готові страви бажано вживати одразу, у випадку повторного споживання їх необхідно піддавати вторинній термічній обробці.
4. Зберігати страву не у холодильнику можна не більше 2 годин.
5. Не можна брати у дорогу продукти, які швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
6. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом.
7. Не можна пити, використовувати для приготування їжі і миття посуду воду з незнайомих джерел (рік, озер, підземних джерел).
8. Для цього необхідно використовувати воду з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
9. Під час туристичних мандрівок воду для миття посуду і рук необхідно фільтрувати і доводити до кипіння, для приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
10. Батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та особистої гігієни.
11. Купатися та відпочивати можна лише на офіційно дозволених пляжах.
12. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікарні, оскільки самолікування небезпечне.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
live comments feed...