• Головна
  • На центральному базарі Тернополя в розпалі сезон курчаток і качат
08:30, 12 травня 2015 р.

На центральному базарі Тернополя в розпалі сезон курчаток і качат

Більших продають від 35 гривень, маленьких – по 6-7.

Продавці кажуть Topnews, що бізнес курячий не дуже то й вигідний. Допоки скупиш у селян яйця, допоки “вигрієш” їх в інкубаторі, а ще й морока з тим, щоб всі курчата вижили. Затрати, жаліється продавець, чималі, а люди нині, то й не дуже купувати охочі.

“А як знаєте, котрих курчат брати?” – цікавиться журналіст у літньої панянки. “Та на то багато розуму не треба, – сміється. – Здорові — рухливі, мають м’який пух, притиснуті до тулуба крильця та чисті хвостики. А хворі — малорухливі, сонні”.

Пані Ганна, як представилась, має і свій метод перевірки якості живого краму. “Отак збираєте курчаток до картонної коробки, а ходити за ними треба обов’язково з картонною коробкою, в якій є кілька отворів для вентиляції, – навчає. – Так ото збираєте їх до коробки, закриваєте і тихенько стукаєте пальчиком об її бік. Якщо курчатка біжать на звук, значить здорові. А коли не реагують, то ліпше не купуйте”.

Знає жінка і як відрізнити півника від курочки, щоправда, зробити то можна вже в трохи старшенькому віці. “Розправляєте курчаті крильце і уважно дивитись, – радить, – якщо пір’ячко однакової довжини, то півник. Коли ж різної — курочка”.

Тернополянин Володимир про такі премудрості й не чув. Каже, коли має вижити, то виживе, а ні — то гроші на вітер. Спершу чоловік приглядався до курчат, а потім взявся вибирати каченят.”Чому?”- дивуюсь. “Шосте чуття”, – відмахується. Особливої методики вибору не має. Прикидає на око, хвацько хапає мозолистою долонею та пхає до картонної коробки. “ Скільки берете?” – набридаю. “Тільки десять, бо дорогі, зараза, аж по 15 гривень за дзьоба, – бідкається. – Купиш, а чи виживе, чи буде, що зарізати — не вгадаєш. “Руська рулетка” якась, а не закупи”.

Пулятка гуртом смакують водичкою із саморобної “поїлки”.

“Інокбаторські, є звичайні, є бройлери”, – вкотре повторює продавчиня Надя з Петриків Тернопільського району, торкаючись живих клубочків. Чи важкий то хліб, каченят вирощувати й продавати – розповідати не хоче. Каже, сезон тільки від квітня до липня-серпня. Ціна залежить від породи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Тернопіль #ринок #курчата
Оголошення
live comments feed...