Протягом 2015 року у Тернопільській області зареєстрували 35 випадків захворювань на сальмонельоз, у 2014 році – 90. Минулого тижня зафіксували одного хворого.
Спеціалісти санепідслужби обстежують хворих, а також осіб з якими вони контактували чи мають підозру на сальмонельоз. Було виділено 2 збудники із лотка для зберігання курячих яєць та курячого яйця. У зовнішньому середовищі виділено збудники у питній воді та в сирому свинячому м’ясі, відібраному з торгівельної мережі.
«Циркуляція збудників сальмонельозу як серед населення, так і в зовнішньому середовищі. Актуальність даного питання залишається на високому рівні, оскільки захворюваність на сальмонельоз в області протягом останніх 15 років коливається в межах 2,2 – 8,4 випадків на 100 тисяч населення (24 – 90 зареєстрованих випадків сальмонельозу). За результатами лабораторних обстежень у хворих виділені збудники сальмонельозу наступних серологічних груп: у 5-х випадках – S.typhіmurium, 29 випадках – S.enteritidis та 1 випадку S. braenderup. Причому останній збудник сальмонели виявлений в області вперше», – зазначили у Держсанепідслужбі.
Найчастіше збудники сальмонельозу живуть у м’ясі тварин та виробах з нього, рибі та морепродуктах, яйцях і виробах з них, молоці і молочних продуктах, овочах і фруктах.