В Тернопільській області локалізовано та ліквідовано спалах сальмонельозу в побуті.
Кількість захворілих в цілому склала 16 осіб, з них 3 дітей. Масштаби спалаху обмежились одним населеним пунктом – смт. Золотий Потік Бучацького району.
Вогнище проіснувало в межах одного інкубаційного періоду, інфекція не поширилась за його межі.
За результатами лабораторних досліджень встановлено та ідентифіковано збудник інфекції – сальмонела (Salmonella enteritidis).
Фактором передачі інфекції послужили інфіковані кондитерські вироби домашнього приготування.
За результатами бактеріологічних досліджень збудник - Salmonella enteritidis виділено та ідентифіковано: у 12 хворих та 2 взірцях харчових продуктів.
При проведенні епідрозслідування встановлено обставини, що спричинили захворювання – недотримання правил особистої гігієни, порушення технології приготування кондитерських виробів у побуті, недотримання умов зберігання продуктів та порушення термінів їх споживання.
Враховуючи, що сальмонельоз – це зооантропонозне захворювання, є підстави вважати наявність зв’язку з використанням сировини – яєць.
За рахунок оперативності дій Держсанепідслужби щодо припинення існування факторів передачі сальмонельозу, вдалось локалізувати масштаби спалаху та мінімізувати фінансові витрати.