Курка з золотими кістками: чому українцям все важче купити м’ясо

В Україні стрімко зростають ціни на курятину. Попри стабільні обсяги виробництва, продукція дорожчає майже щомісяця. Зокрема, у травні 2025 року середнє зростання склало понад 24 гривні.

Про це повідомляє портал "Мінфін".

Ціни зросли на всі основні види м’яса птиці:

  • філе — з 188,40 грн до 209,31 грн за кілограм,
  • стегно — до 125,77 грн,
  • гомілка — 91,25 грн,
  • тушка — 108,73 грн.

Від початку року курятина подорожчала вже на 7%. Причина — зростання собівартості виробництва, зумовлене подорожчанням кормів, особливо зернових і олійних культур.

Виконавчий директор Асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко зазначив, що основний тиск на ціни чинять саме витрати на виробничі компоненти.

Водночас аграрний сектор, як і вся економіка, працює в умовах повномасштабної війни, що впливає на стабільність, модернізацію та логістику.

Фахівці припускають, що влітку можливе короткочасне зниження вартості курятини — однак воно буде незначним і залежатиме від обсягів експорту та внутрішньої сезонної пропозиції. Прогнозувати подальший рух цін складно, адже ринок перебуває у стані невизначеності.