У сучасному світі все більше людей звертають увагу на якість води, яку вони вживають щодня. Чи можна пити воду з крана в Тернополі і як заощадити на бутильованій воді - це питання, яке цікавить багатьох мешканців міста.
Тернопіль відомий своєю високою якістю питної води, яка постачається через міську водоканалізацію. Вода з крана в Тернополі проходить обов'язкові лабораторні аналізи та відповідає всім нормам якості, встановленим законодавством.
Штучно пом’якшуючи воду, людина дбає передусім про гарний стан побутової техніки, але не про власне здоров’я, кажуть фахівці. Адже ця вода втратила біологічно повноцінний кальцій і магній. Вода з підземних джерел має природно підвищений вміст заліза, пише 20 хвилин.
Тернополяни та жителі довколишніх сіл споживають підземну воду.
Водопостачання Тернополя здійснюється з 30 артезіанських свердловин, які розташовані на двох водозаборах — «Тернопільському» та «Верхньо-Івачівському», повідомила інженерка лабораторії хіміко-бактеріологічного контролю питної води КП «Тернопільводоканал» Марія Атаманчук.
Є незначні перевищення жорсткості
— Підземні води мають кілька переваг над поверхневими водами, — пояснила фахівчиня. — Артезіанські води залягають між водотривкими шарами природніх пород та є захищеними від потрапляння з поверхні землі різного забруднення. Внаслідок цього вода із свердловин характеризується високими санітарними якостями та не зазнає зовнішнього впливу навколишнього середовища.
Окрім цього, підземні води є досить прозорими і зазвичай безбарвними, очистка яких в свою чергу не потребує складного доочищення, каже інжеренка.
— Поряд з цим, підземні води є часто досить мінералізованими, — каже Марія Атаманчук. — Залежно від того, які породи залягають та характеру розчинених у ній солей, вода може мати перевищення певних показників — жорсткості, наявність неприємного присмаку, запаху та мати дещо підвищений вміст заліза, хлоридів та сульфатів. Вода із свердловин, що забезпечує місто Тернопіль, характеризується високою якістю та відповідає Державним санітарним нормам та правилам.
Свердловини «Тернопільського» водозабору мають лише незначне перевищення за показником жорсткості, каже інженерка. Цей показник зумовлений вмістом солей кальцію і магнію.
— Що цікаво, деякі вчені переконані, що людям варто відмовитися від пом’якшення води. Адже велику кількість корисних для організму речовин, мікроелементів люди отримують саме з води, — каже Марія Атаманчук. — Штучно пом’якшуючи воду, людина дбає передусім про гарний стан побутової техніки, але не про власне здоров’я. Адже ця вода втратила біологічно повноцінний кальцій і магній.
Воду очищають і знезаражують
Вода з підземних джерел має природно підвищений вміст заліза. Коли двовалентне залізо контактує з киснем, воно окислюється і переходить у трьохвалентне, яке вже у свою чергу надає воді жовтуватий або навіть рудуватий колір, особливо це можна помітити після відстоювання або кип’ятіння, каже фахівчиня.
— Залізо може впливати на колір та присмак води, — каже Марія Атаманчук. — Але у Тернополі працюють дві станції знезалізнення води, які «забирають» надлишок заліза перед тим, як вода потрапить у водопровідну мережу міста. Тому залізо у воді з-під крану не перевищує норми. Щоправда, іноді можливе й тимчасове погіршення якості води через осад заліза, який назбирався у застарілих трубах.
Наприклад, після тимчасового припинення водопостачання через аварійно-ремонтні роботи, навели приклад у КП «Тернопільводоканал». Після відновлення водопостачання відбулось коливання системи й відповідно осад заліза, що накопичився на внутрішніх стінках трубопроводів, може вимиватися через крани споживачів.
— Вся вода, яку подають у домівки містян, належно очищається, знезаражується і стовідсотково захищена від мікробіологічного забруднення, — запевнила Марія Атаманчук. — Спеціалісти лабораторії хіміко-бактеріологічного контролю питної води щоденно перевіряють її якість і безпечність.
Щоранку — у свята і вихідні також, — фахівці беруть проби води з виходів насосних станцій, а також з водопровідної мережі, згідно з робочою програмою виробничого контролю безпечності та якості питної води.
Що і як перевіряють?
— Воду обов’язково досліджують на органолептичні показники — запах, смак, присмак, кольоровість, каламутність, — повідомила Марія Атаманчук. — Визначають також фізико-хімічні, санітарно токсикологічні показники безпечності води. Зокрема: жорсткість, вміст залишкового вільного хлору, заліза, амонію, нітритів, нітратів, сухий залишок і інші показники. Фахівці ретельно перевіряють, чи немає мікробіологічного забруднення. Загалом щоденно воду досліджують на майже 20 показників. Тому пити воду з-під крану абсолютно безпечно.
Раз у квартал у лабораторії проводять повний виробничий контроль якості питної води, запевняють у КП «Тернопільводоканал». Зокрема радіологічні показники, а також кількісне визначення металів — свинцю, марганець міді, кадмію, хрому загального, цинку, молібдену та інших.
— Таких перевищень спеціалісти лабораторії хіміко-бактеріологічного контролю питної води ніколи не фіксували, — запевнила Марія Атаманчук. — Керуючись нормативними документами, вода, що подається споживачам, не має містити жодного бактеріального забруднення. Цього можна досягти лише завдяки знезараженню.
Знезараження води з «Верхньо-Івачівського» водозабору здійснюється низькоконцентрованим розчином гіпохлориту натрію, який виготовляють за сучасною технологією з таблетованої солі, пояснили у КП «Тернопільводоканал». А знезараження води з «Тернопільського» водозабору — з використанням рідкого хлору. Внаслідок цього присутній хлорний запах, який не становить загрози для здоров’я людини. Це явище можна легко усунути, залишивши воду відстоятися на деякий час.