Стартував сезон кабачків. І саме в цей час, мало не кожен другий, ламає голову від того, що ж з них приготувати. Господині у соцмережах пропонують законсервувати кабачки на зиму.
Інгредієнти на 3 літрові банки:
- 2 кг кабачків;
- 3 цибулини;
- 100 г цукру;
- 1,5 ст. л. солі;
- 100 мл рослинної олії;
- 100 мл оцту 9%;
- 3-4 зубчики часнику.
Крок 1
Кабачки краще брати молоді, з ніжною шкіркою та дрібним насінням. Такі не потрібно чистити, і вони дуже добре тримають форму. Нарізати можна кружечками, півкільцями або кубиками – як кому зручно. Головне, щоб шматочки були приблизно одного розміру – тоді вони рівномірно промаринуються.
Крок 2
Обов’язково додається цибуля – вона в банці потім виходить не менш смачна, ніж самі кабачки. Наріжте її півкільцями, не надто тонко, щоб не розпалась. Можна додати часник – не шкодуйте: він дасть аромат, а взимку саме він відіграє вирішальну роль у смаку.
Крок 3
Складіть кабачки з цибулею у велику миску або таз. Туди ж додайте цукор, сіль, оцет і рослинну олію. Усе перемішайте та залиште постояти на кілька годин. За цей час кабачки пустять сік, і в ньому вони почнуть маринуватися.
Крок 4
Через пару годин кабачки вже достатньо промариновані, щоб можна було розкладати їх по банках. Банки необхідно заздалегідь простерилізувати – це важливо, інакше заготівля може зіпсуватися. Укладіть кабачки з цибулею щільно, але не утрамбовуйте занадто сильно, щоб вони не зім’ялися.
Крок 5
Маринад, який залишився в мисці, обов’язково долийте в банки – він насичений і смачний, а ще допоможе заготівлі краще зберегтися. Банки прикрийте кришками й стерилізуйте приблизно 10-12 хвилин (якщо банки літрові – трішки довше). Після цього одразу закатайте й переверніть догори дном. Укутувати не обов’язково, проте остудити бажано природним способом.
Зберігати такі кабачки можна в коморі, підвалі або будь-якому прохолодному місці. Взимку вони будуть ідеальним доповненням до м’яса, картоплі або просто як закуска до вечері. Інколи такі кабачки зникають навіть швидше, аніж солоні огірки.