У Тернополі стартував сезон кавунів: звідки імпортують і як не купити "нітратну бомбу"

У Тернополі розпочався сезон кавунів: на ринки області вже привезли близько 500 тонн цієї солодкої ягоди з України та Європи. У Держпродспоживслужбі запевняють, що вся продукція проходить контроль на нітрати, але попереджають: найбільшу небезпеку становлять кавуни, які продають на стихійних ринках.

На ринки Тернополя кавуни завозять як із-за кордону, так і українського походження. Про це розповіли у відділі безпечності харчових продуктів та кормів Головного управління Держпродспоживслужби в області.

Зокрема, ягоду завозять з Греції, Італії та Болгарії, Одеси, Херсону, Тернопільської області - Заліщики, Чернівецької області - Новоселиця, Заставна та Хотин. Як зазначили, цьогоріч на ринки області завезли близько 500 тонн продукції.

За словами фахівців, найнебезпечніше купувати кавуни на агропродовольчих ринках, а також в торгових мережах.

Чи перевіряють продукцію на нітрати

«На ринках функціонують акредитовані лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де спеціалісти проводять лабораторні дослідження кавунів на вміст нітратів та органолептичні показники (зовнішній вигляд, аромат, смак, колір тощо). З початку 2025 року перевищення нітратів не було», - розповіли в управлінні.

Фахівці наголосили, що ні в якому разі не можна купувати будь-які харчові продукти в місцях стихійної торгівлі. При купівлі споживач має повне право запитати реалізатора про походження продукту та наявність супровідних документів (товарно-транспортна накладна у торговій мережі та експертний висновок на ринку).