Квасоля – смачний і ситний продукт, який найчастіше використовують для приготування борщу, а також салатів, пюре.
Ще з неї вийде дуже смачна начинка для пирогів, а також паштет.
Професорка, експертка з якості продуктів Олена Сидоренко розповіла у Facebook про користь та шкоду квасолі та як її правильно вибрати.
Як вибрати квасолю
Треба знати, що біла і червона квасоля — не одне й те саме.
"Вони відрізняються не тільки кольором, а й складом: червона — більше антиоксидантів, біла — ніжніша структура білка", – розповіла професорка
Можна сильно отруїтися: квасолю якого кольору краще не їсти
Чи можна їсти сиру квасолю
"Не дай Бог вам погризти сиру червону квасолю – можна отруїтися! Вона містить фітогемаглютинін або фазеїн – токсичну речовину, яка в сирому вигляді спричиняє отруєння. Достатньо 4-5 недоварених зерен, щоб отримати серйозні симптоми: нудоту, спазми в животі та діарею", – розповіла експертка.
Також уважно дивіться сиру квасолю, щоб на ній не було плісняви, бо таким чином ви теж наражаєтесь на отруєння.
Можна сильно отруїтися: квасолю якого кольору краще не їсти
Яку квасолю найкраще їсти
Якісна квасоля суха, чиста, без плям, плісняви або жучків, без тріщин і пошкоджень. Колір і розмір однакові. Однорідність — ознака якісного сортування. Запах має бути нейтральним, без затхлості чи кислоти. Якщо купуєте фасовану — перевіряйте герметичність і термін придатності.
Можна сильно отруїтися: квасолю якого кольору краще не їсти
Яка квасоля найбезпечніша
"Використовуйте консервовану квасолю з магазину. Вона вже попередньо термічно оброблена і безпечна для вживання, але перевіряйте склад — без зайвих консервантів", – розповіла експертка.