Святкові продукти дорожчають: до чого готуватися українцям вже в грудні

У грудні традиційно піднімаються ціни на продукти харчування перед святами, і цього року очікується схожа ситуація.

Економіст Володимир Чиж попереджає, що найбільше подорожчають ковбаси та м’ясні делікатеси середнього та преміального сегменту.

За його словами, різдвяно-новорічні свята спричиняють різкий стрибок попиту на м’ясні продукти: люди масово купують шинку, салямі, копченості та інші делікатеси, а виробники та магазини реагують підвищенням цін. Середнє здорожчання очікується на рівні 8-12%, що є типовим для грудневого піку попиту.

Водночас економіст зазначає, що підвищення не є критичним і є природною реакцією ринку. Для бюджетних м’ясних виробів та недорогих ковбас зростання цін буде мінімальним, адже попит на ці товари більш стабільний.