Цього року середньостатистична українська родина планує витратити 1374 гривні на 12 пісних страв для святкової вечері. Це всього на 9 гривень більше, ніж у 2024 році.
Як змінилися ціни на різдвяні страви
Хоча різниця незначна, порівняно з минулим роком, коли ціни підскочили більш ніж на 300 гривень, ситуація на святковому столі виглядає не так вже й погано. Найбільше подорожчала смажена риба — аж на 35%. За даними Інституту аграрної економіки, на смажену рибу сім'я витратить близько 346 гривень. Ціни на рибні страви зросли через те, що більшість риби, зокрема скумбрії, імпортується.
Чому ж зросли ціни на Різдво?
Коли мова йде про інші продукти, цього року ми спостерігаємо значне подорожчання:
- олія — +26,7%,
- морожена вишня — +25,7%,
- бочкові огірки — +25,2%,
- біла квасоля — +18,3%,
- борошно — +17,5%.
Кутя та узвар: скільки ми заплатимо за традиційні страви
Другою найдорожчою стравою на святковому столі стане кутя — 213 гривень за 950 г. Узвар обійдеться в 118 гривень за 2 літри. Як пояснює Пендзин, традиційні пісні страви подешевшали, оскільки їхні складові — овочі, крупи та зерно — мають вітчизняне походження, і ціни на них не зросли суттєво.
Готові страви: чи вигідно купувати в супермаркетах
Деякі супермаркети пропонують готові страви, і часто їх ціни близькі до собівартості домашніх. Наприклад, кутя у "Сільпо" коштує 229 гривень, тоді як вдома її можна приготувати за 213 гривень. Проте, якщо ви вирішите купити готову їжу, економіст радить звернути увагу на умови зберігання.