Як тернополянам вийти з посту без шкоди для здоров'я

У християн закінчується 49 днів найсуворішого посту. На Великдень можна розговітися, але медики просять робити це якомога обережніше.

Лікарі радять одразу не напосідати на свячені ковбаски, яєчка та паски, а робити все поступово, їсти - невеликими порціями.

"А що робимо? Ми наїдаємось дуже багато всього, і потім нам стає зле. Не тільки від того, що в нас не вистачає ферментів, а ще й від того, що той нещасний шлунок отак розтягнувся і тисне куди тільки може", - пояснила лікар-терапевт Лариса Пилипчук.

В ідеалі, за словами фахівців, перші два дні після посту варто споживати лише кисломолочні продукти, пити молоко, і тільки за день-два потроху почати їсти м'ясо. Однак попри всі рекомендації, щороку на Великдень лікарні наповнюються тими, хто після посту щосили налягає на смачні м'ясні страви.

Священнослужителі кажуть, що для справжнього вірянина закінчення посту - це передусім духовна радість, а не шлункова.

"Наступає велике свято – торжество із торжеств – Пасха. І це духовна радість для кожної людини. І кожна людина в це свято, вона повинна возрадуватися і зустріти воскреслого Господа", - каже архімандрит Варсофоній.