Чи так шкідливі ті харчові добавки, перелік яких є на більшості етикеток?

Чого варто побоюватися, а чого - ні - при виборі продуктів, радить УНІАН. Якщо вдумливо дивитися споживчі телепередачі і читати профільні статті в журналах і газетах, то з часом можна дійти до висновку, що в нашій країні корисні продукти практично не продаються. У сосисках немає м'яса, в згущеному молоці - молока, в сирі, кефірі та йогуртах відсутні обіцяні живі бактерії, в овочах і фруктах повно нітратів...

І головне, продукти просто напхані шкідливими добавками: стабілізаторами, емульгаторами, загусниками. Проте життя розставляє все по місцях: людина не може обходитися без їжі, навіть якщо дуже захоче. Отже ми, не дивлячись на «жахливий» перелік інгредієнтів, все одно купуємо продукти. Але тепер уже з чітким усвідомленням всієї «шкідливості» покупки... Втім, чи так шкідливі ті харчові добавки, перелік яких є на більшості етикеток? І якщо їх вживання має такі фатальні наслідки для організму людини, як про це розповідають ЗМІ, то чому їх не заборонять? З цими питаннями ми звернулися до наукового співробітника Українського науково-дослідного інституту харчування кандидата медичних наук Олександра Мартинчука.

- Наскільки я розумію, найпопулярніша харчова добавка - це глутамат натрію. Навіщо її використовують і наскільки вона шкідлива?

- Глутамат натрію - харчова добавка, призначена для посилення смакових відчуттів за рахунок збільшення чутливості рецепторів язика. Дійсно, це одна з найбільш популярних харчових добавок - її щорічне споживання на планеті досягло 200 тисяч тонн. У Європейському Союзі зареєстрована і дозволена до застосування в харчовій промисловості під кодом E621.

- Пишуть, що ця добавка підвищує інсулін, викликає звикання до продуктів, а також ожиріння у тварин...

- Говорять, на жаль, багато чого. Але експериментальне підтвердження цих фактів мало хто надає... Не дивлячись на безліч неперевірених чуток, тільки в одному серйозному експерименті продемонстровано негативний ефект глутамата натрію. В ході дослідження The INTERMAP Cooperative Research Group, в якому взяли участь 752 жителі Китаю у віці 40-59 років, випадковим чином відібрані в трьох селах на півночі і півдні Китаю, було встановлено, що надмірне вживання глутамата натрію в окремих випадках збільшує вірогідність надмірної ваги.

- Багато питань також викликає пальмова олія, яка використовується у складі деяких продуктів харчування...

- Пальмова олія - це рослинна олія, що одержується з м'ясистої частини плодів олійної пальми. Їі вплив на організм людини залежить від позиції, з якої може розглядатися дане питання. Наприклад, пальмове масло містить практично всі жиророзчинні вітаміни, в ньому досить багато вітаміну Є, а також D і К. У структурі масла виділяють дві основні фракції: пальмовий олеїн і пальмовий стеарин. Перший багатий поліненасиченими жирними кислотами. Наприклад, омега-6, концентрацію якої в пальмовій олії можна порівняти з її вмістом в оливковій олії. Стеарин, який переважно використовується в кондитерській промисловості, виробництві маргаринів, багатий насиченими жирами, що може збільшувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань, пов'язаних з атеросклерозом артерій. Проте ці захворювання можуть спровокувати більшість олій. Більше того, найпопулярніша в нашій країні рослинна олія, нагріта до температури більш як 100 градусів, стає «бомбою сповільненої дії», оскільки в ній утворюється акриламід - канцерогенна речовина.

- А як щодо решти харчових добавок?

- Дозволені харчові добавки проходять доскональну перевірку безпеки і можуть застосовуватися в затвердженому переліку продукції для конкретних цілей і в суворо регламентованих кількостях. Виробники при розробці рецептур керуються затвердженими нормами щодо змісту харчових добавок. Цей процес контролюється відповідними органами нагляду, які уповноважені видавати дозвіл на торгівлю, враховуючи склад і безпеку продукту.