Відомий телеведучий розповів тернополянам секрети здорового харчування

Відомий телеведучий дотримується здорового харчування, скидає зайві калорії у спортзалі, любить готувати шашлик, борщ і варення, з обережністю ставиться до напівфабрикатів і не вірить у знежирену дієту.

Костянтин Грубич нещодавно видав власну кулінарну книгу і відкрив відеоблог на Youtube, де готує різні страви. Він каже, що не позиціонує себе як кухар, а хоче показати, що якщо він може, то і в інших вийде смачно готувати. Про свої вподобання у їжі, улюблені страви, спосіб життя і власну кулінарну філософію телеведучий розповів “RIA плюс”.

— Ви колись вели програму “Знак якості”. Як це позначилося на вашому харчуванні?

— Я намагаюся віддавати перевагу стравам, які зроблені власноруч, на своїй кухні, мінімум напівфабрикатів. Адже, коли я замісив тісто, то знаю, що туди поклав. Стараюся споживати більше клітковини — це капуста, гурбуз, баклажан, селера, морква. Менше їм картоплі, хоча молода картопля дуже корисна. До Нового року у ній нічого поганого немає, якщо її чергувати з кашами. Я не боюся макаронних виробів, але тільки з твердих сортів пшениці. Хоча був період, коли я їх не їв. Коли я вперше потрапив до Італії, думав, що макарони там недоварені, занадто тверді. Але тоді я ще не вів “Знак якості”. Як з’ясувалося згодом, їхня твердість якраз є ознакою якості. Якщо готую з м’яса, то це не перероблене м’ясо, а куплене на ринку, свіже. Зовсім не вживаю газованих напоїв. Не їм цукру, але щоб випити каву без цукерки — важко собі у цьому відмовити... Люблю жирний домашній кисломолочний сир, сметану. Не вірю в ефект знежирених продуктів. Я ж не з’їм вагон сиру, а трішечки, і не щодня. Я єдиний вдома, хто любить сир із пліснявою. Мене у цьому не підтримують. Ну і добре, що не підтримують, бо він дуже дорогий (усміхається — прим. ред.). Обережно ставлюся до хліба, випічки, пирогів, пельменів. Хоча дуже люблю хліб із салом. Загалом я не дуже вибагливий у їжі, але уважний.

— Яка ваша улюблена страва? Яку страву ви нікому не довіряєте готувати?

— Це, мабуть, шашлик. Може, не дуже корисна страва, але якщо м’ясо свіже і сьогодні на сьогодні замариноване...  Загалом я навіть радий, якщо не я готую. Я вдячний всім, хто мене погодує. Кулінарія не є смислом мого життя, тому не дуже цим переймаюся. Це лише один з аспектів моєї журналістської роботи, який переріс у хобі. Мені це подобається, але усе під настрій... Взагалі харчування має крокувати нога в ногу із фізичними навантаженнями.

— А як ви відчуваєте, що забагато калорій споживаєте?

— Я постійно це відчуваю. Мені здається, що я схильний до повноти, і якщо себе відпущу на місяць-два, то стану пухким “пампухом”. Якщо є один-два зайвих кілограми, то вже і нахилятися, і ходити важче. Загальний стан здоров’я підтримую бігом — ходжу на фітнес і там бігаю доріжкою. Коли зайве щось з’їси або не позаймаєшся кілька днів, це дуже відчувається. Я вже звик до тих фізичних навантажень, які сам встановив. Новий рік чи Великдень — небезпечні для мене періоди у плані харчування. Ще боюся відпустки у готелях, бо там усе дуже смачне і хочеться скуштувати. Начебто потрошки всього береш, а привозиш додому по два-три зайвих кілограми. От цьогорічну Грецію я ще досі не “вихикав”, хоча там чудове харчування і свіжі продукти. Утім, як для чоловіка, може, я забагато над цим задумуюся, але ви про це питаєте... Мені навіть трохи  заважає жити ця гіпертрофована увага до ваги , але я знаю, що це моє здоров’я, а моє здоров’я — мій заробіток. Якщо я піду на лікарняний, то у мене все завалиться. Адже я не маю бізнесу, а заробляю тим, що кручуся, як білка в колесі. Якщо зупинюся, не буде за що жити. Знаєте таку приказку: “Вовка ноги годують”? От я і є той вовк.  

— Кому ви довіряєте закупівлю продуктів?

— В основному цим займаюся я. А якщо мене немає вдома, то мені телефонують і питають, коли щось незрозуміло. Нас четверо, а зараз троє, бо син у Польщі, то це взагалі не проблема.

— Що ви любите готувати?

— М’ясні страви, борщ. Готую його за своїм рецептом. Моя історія з борщем почалася ще у гуртожитку, а там уся країна жила. От  дівчата кажуть мені, що буряк так треба готувати, інші — по-іншому. То інколи я варю його, інколи частину смажу, а частину варю і тоді додаю до борщу. Буває борщ з півнем, з квасолею чи без, або комбіновано... Я фантазую, у мене немає одного рецепту борщу. Ось нещодавно я відкрив на Youtube свій канал “Смачна країна”. Я там теж готую якісь прості страви, щоб чоловіки могли повторити. Я не позиціоную себе як великий кухар, але якщо у мене виходить, то і в іншого може вийти. Мене ніхто не вчив готувати, тож, можливо, якісь професійні речі я роблю неправильно. Але виходить смачно. Зварив зелений борщ зі своєї книжки рецептів, який готують у Рівненській області, із сушеною рибою. Це специфічна страва, але оскільки я це готував, то мені смачно. Майже весь борщ я з’їв сам, бо це на любителя.

Варення люблю готувати. Думав, що це дуже важко, але коли почав готувати, то ввійшов в азарт. Я люблю варення варити, але це не означає, що я його їм постійно. Найбільше мені подобається варення зі слив, полуниці, вишень. У мене є старовинна книга рецептів,  раритетне видання 1900 року. Коли я варю варення за тими тецептами, то переводжу фунти в кілограми і так далі... Мало що змінилося з того часу. До нас культура харчування була  кращою. Тоді до цього дуже уважно ставилися: думали, які серветки покласти, як страви подати... Були цілі школи для дівчат, де такого навчали.

— Що ви порадили б нашим читачам, які хочуть не лише смачно їсти, а й корисно?

— Їм треба себе полюбити. Тобто зрозуміти, що те, у нас входить, — один із чинників тривалості життя. Якщо на екологію вплинути важко, то через їжу ми убезпечуємо себе. Людина запрограмована як мінімум на сто років. А через куріння, стреси і таке інше ми свій ресурс не використовуємо. Отримувати задоволення від їжі треба, але не весь час.

— Який ваш улюблений жанр кіно, літератури, музичний стиль?

— Улюблений жанр кіно — психологічний трилер. Це те, що пов’язано з душею, але має сюжет, за яким цікаво стежити. Улюблений жанр літератури — мабуть, те саме. Дуже люблю психологізм і динаміку сюжету. Також — кулінарну літературу, але не кулінарні збірники, а ті, де їжа виступає сюжетом, або культурологічні видання. От, наприклад, книга Костюковича “Їжа — італійське щастя”, Губерман і Окунєв “Чудо еды», Софія Андрухович “Феликс Австрия”. Я просто в захваті від цього роману. Мені подобається сюжет, слово. Я нюхаю ті страви, які ця Стефа готувала... Мені подобається Котляревський за його полив’яні миски і юшки, я в захваті від Гоголя, що він так уславив українську кухню. Читаєш російською мовою, а відчуваєш, що це українець пише. Також дуже цікава книга Дюма “Кулінарний гастрономічний словник”. Там що не продукт, то ціла історія... У моїй книзі теж кулінарія — це лише тло. Насправді там написано про людей.

Але останнім часом більше читаю періодичні видання, інтернет, немає часу на літературу. Я на ці всі виставки ходжу, понакуповую багато різних книжок, і вже у мене один стелаж стоїть із непрочитаним, і другий... І пройти повз них не можу.

Із музики колись дуже любив пісні Алли Пугачової, тепер немає таких вподобань.

— Куди б ви хотіли помандрувати?

— У Нову Зеландію, Австралію, Японію.

— Чого ви ніколи не пробачаєте?

— Нема такого. Я чи слабкий, чи занадто добрий, але мені здається, що я все можу пробачити... Є одна відповідь — я її не скажу, тому що це гріх. Треба пробачати.

Відомий телеведучий тернополяни секрети здорове харчування
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Суспільство
Довідник з туристичних місць, які теж обов’язково варто відвідати. Печери: “Вертеба” (с. Більче-Золоте, Борщівський район), “Млинки” (с. Залісся, Чортківський район), Кришталева печера (с. Кривче, Борщівський район), “Озерна” (с. Стрілківці, Борщівський район), “Перлина” (с. Крутилів, Гусятинський район). Замки: Скалатський замок (м. Скалат, Підволочиський район), Токівський замок (с. Токи, Підволочиський район), Кременецький замок (м. Кременець), Золотопо...
Пригоди
ДТП трапилася сьогодні в Тернополі на вулиці Злуки. Як повідомили очевидці, ДТП сталася післяобідньої пори. Внаслідок зіткнення зазнали серйозних пошкоджень обидва автомобілі. Один з них від удару викинуло на зелену зону. Також зі слів очевидців у ДТП були постраждалі. На місці працювала патрульна поліція.
Суспільство
Раритетний велосипед з Франції можна побачити у Тернополі неподалік "Ковчегу". У Тернопіль його привіз ресторатор Михайло Гросуляк. Чоловік каже, що на двоколіснику під час Першої світової війни їздили санітарки. Скільки грошей віддав за музейний експонат пан Гросуляк не розповів, пише Доба.
Суспільство
Цими днями у Тернополі на вул. Валовій тривають роботи із заміни архітектурного освітлення у покритті пішохідної зони. Базальтова бруківка має певні особливості влаштування, тому заміна освітлення у такому покритті є доволі трудомісткий і не простий процес. Зауважимо, що дане освітлення є ексклюзивним, адже виготовлене воно місцевим підприємством на замовлення Тернополя, відтак інші міста України із такими замовленнями досі не зверталися. Зі слів виробникі...
Суспільство
Тільки тернополяни звикають до наявних тарифів, як їх знову підвищують. На часі чергове подорожчання тарифів на газ. Ціни на продукти безупинно зростають. На що найбільше витрачають гроші тернополяни та чи можливо відкласти “на чорний день”, розібралася "RIA плюс". Витрати середньостатистичної сім'ї на харчування загалом, як свідчать дані Державної служби статистики, зараз складають біля 45%. А це, до речі, є показником благополуччя населення країни. При ц...
Суспільство
В Україні у понеділок, 24 вересня, різко погіршиться погода — через циклон в країні очікуються дощі і сильний вітер. "Оце страхіття на прогностичній карті дощів — понеділок. Циклон зумовить сильні дощі на північному заході та півночі України 24 вересня. Плюс сильнющий вітер", — повідомила на своїй сторінці у Facebook синоптик Наталія Діденко. Похолодання прийде вже на вихідних. "В суботу атмосферний фронт принесе в західні області України дощі та похолода...
Суспільство
У Тернополі невідомий чоловік збирає гроші у бабусь, які торгують овочами та молочними продуктами поблизу ЖД вокзалу. “Щойно стала свідком того, як цей мужчинка збирав мзду з жінок, які торгують біля залізничного вокзалу. Хто такий, звідки ця сума він, звичайно, не озвучив. Але зі слів продавчині такса – 30 грн/день. І в чиїй кишені осяде, хтозна… Там таких точок +/- 10. За грубим підрахунком 9000 грн/міс.” – написала в Фейсбуці Цвітана Гевко.
Суспільство
Відколи закрили Гаївський міст, інтенсивність руху на Об’їздій біля Чистилова збільшилась в десятки разів. Але там лише вузька дворядка - ні тротуарів, ні смуги гальмування… Мешканці бояться випускати з дому дітей. Люди оббивають пороги усіх інстанцій, натомість звідусіль отримують лише відписки. Мешканці Чистилова б’ють на сполох і вже звернулись до 20 хвилин за допомогою. Люди бояться за своє життя і життя своїх дітей, яких вже самих не випускають з дом...
Суспільство
Реформа в українській освіті безпосередньо може торкнутися викладачів пенсійного віку, і можливість залишитися в рідній школі буде далеко не у всіх... Яка доля очікує вчителів, які підійшли до пенсійного віку? Чи будуть молоді співробітники впливати на займані вакансії вчителями-пенсіонерами? Міністр Лілія Гриневич в інтерв’ю “Українській правді” пояснила, що такі педагоги будуть в обов’язковому порядку переведені на інші форми угоди з школою. “У проекті з...
Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!