
19:00, 26 грудня 2011 р.
Скільки готові потратити тернополяни на новорічну ніч?
За підрахунками «Номер один», на святкування Нового року середньостатистична тернопільська сім’я витратить близько 1-1,5 тисячі гривень. І це при середній зарплаті по області 1900 грн. та умові, що попереду ще десяток різних свят.
Враховуючи, що ця ж середньостатистична сім’я складається з чотирьох осіб, ціна святкування практично нічим не відрізняється від пропозиції деяких тернопільських ресторанів. Ось тільки розважати гостей буде не телевізор, який «заправляє» святкуванням вдома, а колективи, Дід Мороз та Снігурочка.
Продукти підскочили у ціні на третину
Навіть ті, хто не є прихильником гучних святкувань, вважають за обов’язок 31 грудня під бій курантів відкоркувати пляшку шампанського. Тихе домашнє свято обійдеться тернополянам значно дешевше, ніж забава у веселій компанії, але чи можна його в такому випадку назвати святкуванням? У традиційному розумінні Новий рік неможливий без щедро накритого столу та смачних напоїв. Для організації такого святкування, за підрахунками «Номер один», на одну людину потрібно витратити щонайменше 200-300 грн. І це при умові, що місце для забави уже є, і його орендувати не потрібно. Сказати, на скільки зросла ця сума у порівнянні з минули роком, важко, однак, за даними експертів, окремі категорії продуктів, обов’язкові атрибути новорічного столу, за рік подорожчали від 5 до 30%. До того ж варто врахувати традиційний святковий ріст цін. Зекономити цьогоріч вдасться тільки на овочах. За це варто дякувати матінці-природі. Натомість у поточному році найбільше додали у вартості алкоголь та солодощі.
– На горілчані вироби вводились додаткові акцизи, зростала ціна спирту для виробників. Тому горілка дорожчала упродовж року. Те ж саме можна сказати про цукерки, вони в середньому подорожчали на 25-30%. Основна причина – у світі дорожчали какао-боби, основна сировина для шоколаду. Крім того, якщо не брати 2-3 місяці нового врожаю, в Україні був дорогий цукор”, – коментує керівник аналітичного відділу консалтингової агенції “ААА” Марія Колесник.
Ціни на компоненти традиційного для українського застілля салату олів’є, змінилися різнопланово.
– Овочі цього року не подорожчали, а навіть суттєво подешевшали у порівняні з минулим роком. Можна говорити навіть про двократне зниження цін. Подешевшали вони через вельми великий врожай. У свою чергу подорожчав майонез та яйця, з яких його роблять. Сьогодні ціна за десяток виросла на 2-3 гривні, – розповіла фахівець.
Крім того, подорожчало м’ясо. Пік цін припав на літо, оскільки зросли закупівельні ціни на свинину у живій вазі. Відповідно, вони зросли практично удвічі у порівнянні із січнем минулого року. Якщо у січні закупівля йшла на рівні 13-14 гривень за кілограм живої ваги, то влітку вона вже була вищою за 20 гривень. Вже наприкінці літа все це відбилося на цінах у роздрібних мережах.
Незважаючи на високі ціни, українці однаково витрачають на свята найменше з-поміж усіх європейців. Громадяни України планують на новорічні та різдвяні свята збільшити витрати майже на 37% у порівнянні із минулим роком, що є найвищим показником у Європі. Водночас в абсолютних даних українці витратять на свята найменше від усіх – 280 євро, що удвічі менше середнього європейського показника у 590 євро. Про це свідчить дослідження однієї з найвідоміших аудиторських компаній у світі Deloitte. Українці, згідно з опитуванням, 150 євро витратять на подарунки, 90 євро – на святковий стіл, а 40 євро – на додаткові святкові витрати.
Святкування вдома – від 230 грн. за людину…
У правдивості розрахунків аудиторської компанії переконалися журналісти «Номер один», які підраховували суму витрат у частині святкового столу. У більшості ресторанів у вартість замовлення закладають «кістяк» меню. Решта додається за бажанням клієнтів. Саме від цього «кістяка» відштовхувались і ми, коли відраховували вартість святкування у домашніх умовах. Сюди входить 2-3 закуски, канапки, м’ясна та овочева нарізки, хліб, одна гаряча страва, гарнір, десерт, як правило, у вигляді морозива, фруктова нарізка, кава, пляшка шампанського та горілки на чотирьох, сік або вода. Тільки канапки у домашніх умовах обійдуться майже у 100 грн. Ковбаса або ж шинка – маємо близько півсотні. Масло – 15 грн. Сир – 20 грн. за 250 грам. Плюс батон, зелень чи овочі. Для більш вибагливих гурманів така закуска може коштувати у рази дорожче. Традиційний новорічний напій – шампанське буде коштувати від 30 грн. за пляшку. Горілка – 40 грн., сік або вода – майже 10 грн. Фрукти: яблука – 7 грн., банани – 12 грн., мандарини – 15 грн. Десерт – морозиво (1 кг) щонайменше 15 грн. Гарячі страви з м’яса – теж не менше сотні, оскільки кілограм м’яса на ринку вартує в межах 55-65 грн. Салати – взагалі окрема розмова. У домашніх умовах вони обійдуться у 50-70 грн. за кілограм. Так пройшовшись по кожному пункту, журналісти «Номер один» дійшли до висновку, що перевагою домашнього святкування є далеко ненизька ціна. Підсумовуючи, ми вийшли на суму в межах 900-1100 грн. Враховуючи, що середньостатистична сім’я складається з 4 осіб, виходить по 230-280 грн. на людину, – сума не менша за ту, що пропонують тернопільські ресторани. Беззаперечним плюсом домашнього святкування є те, що з накритим на Новий рік столом можна святкувати ще й 1 січня. До того ж, вдома Ви можете бути впевненими, що за вашим святкуванням не спостерігатимуть сторонні особи і не чіплятимуться гуляки на підпитку. З іншого боку, вдома Ви позбавляєте себе можливості познайомитися з новими цікавими людьми. Крім того, на організацію святкування вдома доведеться затрачати додатковий час та людський ресурс. А у ресторані за Вас це зроблять кухарі. Також заклади пропонують новорічну розважальну програму, окрім Діда Мороза та Снігуроньки, конкурсів, організатори ще обіцяють професійних артистів і танцюристів.
… а в ресторані від 250 грн.
«Номер один» поцікавилась, скільки коштуватиме святкування у ресторанах Тернополя, і ось що з’ясувалось. Найдорожче святкувати Новий рік у ресторанах «Максим» та «Галицький замок». Тут вартість замовлення на одну людину становить 450 грн. У першому ресторані обіцяють святкування до ранку. Тут гостей чекає смачна кухня з яскравою шоу-програмою. У «Галицькому замку» новорічна ніч триватиме значно менше – з 23 до 2 години. Втім у закладі переконують, що шоу-програмі ресторану не буде рівних. Тут і лицарські бої, фаєр-шоу, Дід Мороз із Снігурочкою і феєрверк. 430 грн. за одну людину коштує замовлення у «Тернозаврі». Тут запрошують відсвяткувати рік Дракона у відповідній атмосфері, аби завоювати прихильність знаку, під яким пройде 2012 рік. Дещо дешевше обійдеться святкування у ресторанах «День і ніч» та «Братіслава». Тут мінімальне замовлення становить 350 грн. Працювати обіцяють до ранку, а програма планується ексклюзивна. У 300 грн. обійдеться новорічна ніч у ресторанах «На дубках» та «Кают-компанія», а у 280 грн. – в «Олесі». Заклади пропонують гостям живу музику, розваги, конкурси і навіть подарунки. Дещо менша цінова політика у ресторанах «Галич» та «Ніка». Тут замовлення на людину коштує 250 грн. Щодо останнього закладу, то у ньому обіцяють працювати до останнього клієнта. Щоправда, на спиртне у ресторані табу. Найнижчою вартість замовлення залишається у барі «Сіті» – 200 грн. Втім тут також обіцяють веселу забаву з танцями, Дідом Морозом та Снігуркою. Любителі динамічних гулянок під музику відомих ді-джеїв можуть відсвяткувати Новий рік у клубах міста. Наприклад, замовлення столика у «Holiday» на 8 осіб коштує 1800 грн. Плюс платний вхід – ще 100 грн. До речі, у Тернополі є заклади, які у новорічну ніч не працюватимуть.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
live comments feed...
Коментарі