• Головна
  • В яку суму «влетить» тернопільським сім’ям новорічна вечеря
21:00, 29 грудня 2015 р.

В яку суму «влетить» тернопільським сім’ям новорічна вечеря

У новорічну ніч усі ми, мабуть, будемо за традицією слухати вітання Президента України.

Що скаже нам глава держави з екранів ТБ – не відомо, а от якою буде реакція людей, здогадатися не важко. Адже цей святковий стіл українцям обійдеться ледь не удвічі дорожче, аніж минулого року. «Укуси» від цін залишаться на гаманцях у всіх. Отож в яку суму «влетить» новорічна вечеря на чотирьох персон (чоловік, дружина та двоє дітей), спробували підрахувати журналісти, пише «Номер один».

«Новорічний бум»

Найбільше підскочили ціни на м’ясо, рибу, імпортні фрукти та алкоголь – власне, головні атрибути новорічного столу. Цього року за святкові продукти доведеться заплатити на 45-74% більше, ніж торік. За словами експертів, до Нового року ціни ще більше виростуть внаслідок підвищеного попиту. А це означає, що потрібно запастись продуктами заздалегідь, поки на ринках не наступив «новорічний бум». Тому поки ціни не на грані з реальністю, спробуємо підрахувати вартість одноденного свята. Почнемо зі спиртного та безалкогольних напоїв. До прикладу, пляшка коньяку та дві пляшки шампанського, сік та мінеральна вода обійдуться сьогодні у 200–300 грн.

Який же Новий рік без "Олів’є", скажете ви! Так от, якщо минулоріч приготування однієї порції улюбленого  салату обходилось у 45 гривень, то тепер воно коштує 70 гривень. А окрім нього, на столі мають з’явитися й інші салати (3-4 найменування), які цього року обійдуться мінімум у 200 грн. М’ясні делікатеси (ковбаса сирокопчена, шинка, балик) коштуватимуть орієнтовно 250 грн., а рибні (ікра червона, оселедець, шпроти) – 150-250 грн. Масло, майонез, спеції – ще мінус  50-80 грн. з гаманця. Сири тверді – 30-60 грн. М’ясні страви (курка для печі, свинина та відбивні) – 200-250 грн. Фрукти (ананас, мандарини, банани) – 125 грн. Солодощі (торт, шоколадні цукерки) – 150 грн.

У підсумку – майже півтори тисячі гривень. Тобто по 350 грн. з кожного. Здавалося б, не так вже й багато, проте викласти такі гроші з сімейного бюджету за один день – розкіш не для кожного.

До речі, за східним гороскопом господиня 2016 року – Вогняна мавпа. Попереджаємо одразу: йти у неї на поводу дорожче, ніж накривати традиційний стіл, адже доведеться робити акцент на тропічні страви. До них можуть відноситися м'ясні салати з гранатовими зернами або ананасом, фруктові закуски, шашлички зі шматочків плодів. Крім цього, не варто забувати, що екзотичну кухню частенько представляють страви з рибними делікатесами. Наприклад, бутерброди з червоною ікрою, нарізка з червоної риби, а також салати з тунцем або крабовими паличками також сподобаються нашій довгоочікуваній мавпочці. Не важко здогадатися, що аншлаг фруктів узимку на столі – ще один, не менш болючий удар по гаманцю.

Бо вдома краще!

Та навіть при таких розрахунках більшість тернополян обирають святкування в домашній обстановці, а не ресторанах (де, до речі, вартість на одну персону коливається від 300 грн. і вище).  На чомусь, врешті, можна зекономити, та й харчі, однозначно, залишаться ще й на наступний день свята. Тим паче, це вигідно для тих, хто має родичів чи садибу в селі. Адже деякі овочі можна «придбати» у власному погребі.

– Новий рік святкую з друзями. Так як квартиру в оренду в останні дні якщо й можна знайти, то лише за «космічні» суми, тому вирішили зустріти 2016-й рік вдома. Від всіляких барів та пабів відмовились одразу, так як у домашній обстановці тебе ніхто не обмежує графіком роботи закладу. А так і нікого зайвого нема, і «Олів’є» домашнє смачніше. При тому, що все готуємо власноруч, свято обходиться нам по 150 гривень з людини. Максимум готовий витратити до 300, якщо не святкувати в якомусь закладі. І щоб не витрачати великих сум на оренду квартири для святкування, раджу шукати її завчасно. Можна вже й з 1-го січня завдаток залишити, – каже тернополянин Григорій Трачук.

Звичайно, є свої плюси у святкуванні Нового року в ресторанах, адже, окрім позбавлення від клопоту стояти весь вечір біля плити, вони пропонують ще й розважальну програму в якості Діда Мороза, Снігуроньки та конкурсів. Удома влаштувати таку феєрію буде важче, проте теж можливо. Тим паче, якщо компанія весела.

– Святкую вдома з хлопцем і ще двома парами, нашими друзями.  Поки не рахувала, але на двох, думаю, витратимо гривень 400-500. Мають бути мандарини і шампанське! А решту ще не розплановувала. Якби нас було тільки двоє, то, може, і пішли би десь у ресторан. А так збирається велика й весела компанія, тобто антуражу не треба. Готувати я обожнюю, так що для мене це подвійне свято, –  розповідає тернополянка Олена Рожко.

Та де б Ви не вирішили зустрічати Новий рік та скільки витрачати на це дійство коштів - не забувайте, що головне не те, що на столі, а хто з вами поруч! Навіть найдорожчий ресторан не замінить теплої, дружної атмосфери! Зі святом!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Тернопіль #новорічна вечеря
Останні новини
Оголошення
live comments feed...