Як тернопільські гончарі прославились на всю Україну

Руслан Друк та Уляна Джигринюк  – відома не лише на Тернопіллі, а й в Україні сім’я гончарів. Улюблену справу парі вдалося віднайти завдяки дітям.

– Ми записали їх у школу народних ремесел, – пригадує пані Уляна. – Оскільки у той період Руслан не працював через травму ноги, тож приходив з дітьми на заняття, щоб були слухняні. Згодом і сам зацікавився і спробував працювати з глиною – ліпити різні фігурки. Потім ми познайомилися ближче з вчителькою Ольгою Романівною Мельничук. Вона розповіла нам більше про це ремесло та познайомила з гончарем Василем Бардачевським.

Уляна та Руслан вирішили ризикнути і спробувати. Оскільки гончарство – справа нелегка і на опанування усіх тонкощів потрібен був час, на сімейній раді прийняли рішення – Руслан протягом року буде навчатися працювати з глиною, а,  щоб забезпечити родину на цей період – продадуть машину. Сьогодні зізнаються, це був ризикований крок, але вони раді, що не побоялися і спробували. Адже завдяки цьому віднайшли «сродну працю» і вже у доволі зрілому віці кардинально змінили своє життя, пише Наш день

– З глиною працювати дуже цікаво, – розповідає Руслан. – Адже із звичайного безформного шматка ти можеш щось створити. Це матеріал, який потрібно постійно досліджувати, адже він має у собі багато таємниць. У роботі з глиною важлива навіть найменша дрібниця. Ось, до прикладу, якщо ти  мочиш руки у воді, яка має домішки хлору чи інших речовин, то це може вплинути на якість виробу.

Сьогодні Руслан та Уляна викладають у Тернопільській школі народних ремесел. Окрім цього, займаються гончарством вдома у майстерні. Буває, весь день проводять за гончарним кругом, поринувши у творчий процес.

– Глина повністю змінила наш спосіб життя і мислення, –  розповідає жінка. – Раніше ми старалися, образно кажучи, йти в ногу зі світом, щоб все було стильно і модно. А відколи познайомилися з глиною – світ ніби перевернувся. Ми почали по-іншому його сприймати. Зараз ми в хаті будуємо піч. Адже це зовсім інша культура їжі. Коли вона приготовлена в глиняному горщику і в печі, то приносить значно більшу користь здоров’ю. Наші предки це знали, тому що були ближчі до природи, користувалися живими матеріалами, які давала їм земля.

Гончарі переконані, що глина відчуває настрій і характер людини.

– Запальні люди не зможуть гончарувати, – каже пан Руслан. –  Потрібно мати спокійний характер, вміти зосереджуватися. Глину витягнути кожен зможе, але надати їй форму – не просто. На це потрібні роки.

– Буває, прийдеш у майстерню без настрою, хочеш робити, а воно не виходить. Форма не вдається, тріскає, – додає Уляна. – Тоді зачиняємо двері і йдемо. Працюємо лише в гарному настрої, з добрими намірами і любов’ю. Якщо бісероплетіння – заспокоює, коли поганий настрій, воно як медитація, то глина потребує спокою.

З 2012 року подружжя – народні майстри Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Пані Уляна, окрім гончарства, ще й виготовляє чудові прикраси з бісеру і навчає цього мистецтва дітей у школі ремесел.

Подружжя часто їздить на різноманітні фестивалі, проводить майстер-класи для дітей і дорослих.

Тернопільські умільці обробляють свої глиняні вироби бджолиним воском, тому горщики не пропускають вологу, гарно виглядають, а їжа у них зберігає корисні властивості. Щоправда, цей посуд не рекомендують ставити на відкритий вогонь. Використовувати його можна лише на електроплиті, у духовці та печі.

– У глиняному посуді довго закипає вода. Але зате він довго зберігає тепло, – ділиться досвідом пані Уляна. –  Я вже рік сама печу бездріжджовий хліб на заквасці. Він надзвичайно смачний. Я його замішую у глиняній мисці і випікаю в глиняній формі. А ще хліб чудово зберігається у глиняній хлібниці.

Оскільки у мене вдома, окрім макітри, немає глиняного посуду, запитую пані Уляну, з чого варто починати,  якщо хочеться придбати щось на кухню.

– З горнятка для кави, – радить жінка. – Якщо вам сподобається, то можна розширювати асортимент. Для мене особисто незамінною є невелика глиняна каструлька для запікання м’яса. Ми відкрили це для себе випадково. Якось зібралися готувати шашлик, але на вулиці зіпсувалася погода. Тому вирішили запекти у глиняному посуді в печі. М’ясо вийшло дуже смачне, адже глина спершу вбирає вологу, а потім віддає її страві. А ще, коли у вас є вдома  глиняний посуд, то гріх, щоб він стояв без діла. Наприклад, у макітрі потрібно зберігати продукти, фрукти. Вони будуть чудово зберігатися.

Роботи тернопільських гончарів є вже у багатьох країнах світу. Зокрема, в Канаді, Іспанії, Німеччині, Польщі. Вони брали участь в одному з найстаріших ярмарків Європи – Ягеллонському, який відбувається у Любліні. А цього року вирушать на Дні української культури в Щецині (Польща), а також братимуть участь у фестивалі «Етносвіт» у Києві, де зберуться учасники з десяти країн.

Творче подружжя мріє про салон-майстерню у рідному місті, де б вони могли працювати і продавати свої вироби. Щоб люди могли спостерігати за творчим процесом, якщо захочуть, спробувати працювати з глиною, оглянути їхні вироби.

Руслан та Уляна мають багато творчих планів. Переконана, у  них все вийде. Адже їм вдалося знайти той особливий інгредієнт, який змінив їхнє життя і приніс щастя родині.

Рецепт хліба від Уляни Джигринюк

8888Потрібно: 250-300 мл закваски, 4 скл. теплої води, 12 скл. борошна 1 сорту, 2 ч. л. солі, 2 ч. л. цукру, 1-2 ст. л. олії, спеції за бажанням.

Приготування: закваску розвести у теплій воді. Додати борошно і замісити до однорідної маси. Якщо прилипає до рук, то додавати ще. Залишити тісто на 8-9 годин, поки добре не виросте (коли холодно, то і на 12-13 год.)

Від тіста відщипнути жменю майбутньої закваски і покласти в горщик на наступний раз. Перед тим зібрати залишки закваски у горщику (десь 1 ст. л.) і додати до тіста. Також добавити сіль, цукор, олію. За бажанням кмин, смажену цибульку, трави. Вимішати тісто до «лагідного стану», десь 5-10 хв, покласти в глиняну форму і почекати 2-3 год. Духовку нагріти до 200 градусів і закласти хлібчик на 1 год. На 45 хвилині скрутити температуру до 175 градусів.

Коли хліб дістали з духовки, замотайте його у харчову плівку і поставте на решітку, щоб низ не запрів (до повного остигання). Без плівки смачнюча скоринка буде кришитися, але це не страшно. Хліб вдається смачнішим у глиняній формі.

Закваска: для приготування закваски потрібно 5 днів. Перший день: змішати по 100 г води і борошна, поставити в темне тепле місце. Кожного наступного дня добавляти до цієї суміші нову порцію свіжоперемішаних води (100 г) і борошна (100 г) і залишати у теплому темному місці, щоб бродило. На 5 день можна пекти. Чим старша закваска, тим смачніший виходить хліб.

Тернопільські гончарі
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Суспільство
Зима в Україні цього року буде теплою, у грудні і січні на більшості територій середньомісячна температура буде плюсовою. Про це розповіла завідуюча відділу прикладної метеорології та кліматології Українського науково-дослідницького гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, повідомляють Патріоти України. "Наш прогноз на місяць - аномалія температури, відхилення від норми. Зима буде теплою. Середня за місяць температура у грудні може бути на 1-2 градуси...
Суспільство
З 1 січня 2019 року значно подорожчають послуги платних телевізійних сервісів, зокрема кабельне телебачення, IPTV, телебачення інших технологій. Абонентська плата може зрости на 15-40%, залежно від регіональних особливостей, набору телевізійних телеканалів, різних економічних показників діяльності провайдерів. Про це повідомила голова правління Асоціації правовласників та постачальників контенту Наталія Клітна на конференції "Телеком. Інтернет. Медіа." (с...
Суспільство
Частину сміттєпровідних ліній вже запаяли, оскільки з його використанням неможливо впровадити роздільне сортування сміття. Використання сміттєпроводу планують припинити повністю. Як інформує "20 хвилин", про плани щодо повного припинення користування сміттєпроводами в місті розповів заступник Тернопільського міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади Владислав Стемковський на нараді житлово-комунальних служб Тернополя щодо роботи в зимов...
Суспільство
У п’ятницю, 16 листопада, Тернопільщину з робочим візитом відвідає Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко. Спочатку Віце-прем’єр-міністр зустрінеться з журналістами, а о 17.00 презентує свою книжку “Три розмови про Україну”. Місце: Український дім “Перемога”.
Кримінал
Тіло Руслана Романюка було знайдене 14 листопада в одній із закинутих будівель міста Дніпра. Правоохоронці порушили кримінальне провадження. Як повідомляє "20 хвилин", 41-річний мешканець села Білозірка Лановецього району два роки служив у ЗСУ. Боєць саме збирався у відпустку додому. "Тіло чоловіка виявили 14 листопада в центральній частині Дніпра, в закинутій будівлі поблизу вокзалу", - пояснила речник управління Нацполіції в Дніпропетровській області Анн...
Пригоди
Аварія трапилась близько 16:10 (15 листопада) неподалік від зупинки на вул. Шота Руставелі. Там зіткнулися легковик "Renault" та тролейбус №3. Як повідомляє "20 хвилин", постраждалих внаслідок аварії немає. Пасажири тролейбуса пересіли в інший громадський транспорт.  Водії відмовилися надавати коментарі. Затор на Шота Руставелі був, але не через ДТП. Він тягся від кільця біля "шостого" до кільця біля "АРСу". Обставини інциденту з'ясовуються. Нагадуємо, що...
Суспільство
Першачки тернопільської 2-ї школи за новими партами вчилися лише два дні. Парти трансформери – реформа освіти передбачає, що всі цьогорічні першачки повинні б за такими вчитися. Та от із замовленням нових меблів у закладах виникли проблеми. У багатьох ще до сьогодні стоять старі меблі. А у тернопільській другій школі, через скандал, взагалі парти планують повертати виробнику. Повідомляє ІНТБ.
Пригоди
У Ланівцях люди врятували пораненого лебедя. Кажуть, що птах летів і просто впав. З'ясувалось, що у лебедя травмоване крило.  Наразі птах знаходиться у Центр реабілітації диких тварин Галицького національного природного парку.  Припускають, травми отримав через кулю. Повідомляє Доба.
Суспільство
Днями на маршрути Тернополя після капітального ремонту виїхав тролейбус Škoda 14Tr з порядковим номером 104. Як повідомляють в КП «Тернопільелектротранс», наразі тролейбус працює на маршруті №2, а згодом його можна буде побачити й на інших напрямках. Нагадаємо, наразі тривають також ремонти тролейбусів Škoda 14Tr №151 та Škoda 15Tr №156 і №161.
Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!