08:30, 17 червня 2016 р.
Епідемічна ситуація із захворюваності на сальмонельоз на Тернопільщині напружена
За 5 місяців 2016 року спостерігається ріст захворюваності на 33,9% у порівнянні із аналогічним періодом минулого року. В цілому в області зареєстровано 16 випадків сальмонельозу, в тому числі серед дітей до 17 років 6 випадків.
Сальмонельоз – це гостре кишкове інфекційне захворювання, яке викликається великою групою мікробів – сальмонел. Сальмонели мають здатність зберігатись та розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних, кондитерських виробах, бульйонах, паштетах. За оптимальної температури 20-37 градусів незначне зараження продуктів через 4-7 годин перетворюється на масивне забруднення. При цьому не відбувається зміна кольору, запаху, смаку самого продукту.
В обласній Держсанепідслужбі розповідають, що сальмонели надзвичайно стійкі в навколишньому середовищі. Так, у питній воді вони можуть жити від 11 до 120 днів, у м’ясі і м’ясних виробах – 60-130 днів, у замороженому м’ясі – 13 місяців, у молоці, поміщеному в холодильник – до 20 днів, у маслі – 60-120 днів, у яйцях та сирах – до 13 місяців, випорожненнях тварин – до 4-х років; ґрунті – до 4,5 місяців.
Збудники сальмонельозу передається харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами, механізм передачі – фекально – оральний.
З метою недопущення виникнення сальмонельозої інфекцій серед населення необхідно дотримуватись простих рекомендацій:
– не допускати до приготування та реалізації харчових продуктів осіб без медичного огляду;
– слідкувати за чистотою у закладах громадського харчування;
– мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
– для приготування їжі використовувати бутильовану або кип’ячену воду;
– зберігати харчові продукти упакованими, захищеними від комах та гризунів;
– швидкопсувну продукцію зберігати лише в холодильнику із дотриманням товарного сусідства;
– не купувати продукти на стихійних ринках (м’ясо, ковбаса, кондитерські вироби, сир, сметана);
– при покупці харчових продуктів звертати увагу на кінцевий термін придатності та умови зберігання харчових продуктів, при необхідності вимагати супровідну документацію, яка засвідчує якість та походження (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника та ін.);
– споживати приготовані страви одразу після приготування, при повторному вживанні – піддавати їх термічній обробці;
– при споживанні овочів та ягід їх необхідно добре промити питною водою чи ошпарити кип’ятком.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
12:24, 16 жовтня
34
16:56, 25 жовтня
169
13:54, 19 жовтня
1
10:45, 21 жовтня
25
16:17, 24 жовтня
19
live comments feed...