Рецепти пасок від тернополянок

Основну страву Великодніх свят - паску кожна господиня пече за власним рецептом. Своїми особливими рецептами з 20 хвилин поділилися Любов Бурак, Любов Вовк та Наталія Литвин.

Письменниця Любов Бурак паску пече за рецептом своєї бабусі.

- Нічого складного, чи надзвичайного. Торік я хворіла, то мої діти самі спекли, - розповідає жінка. Все просто: 1 літр молока, 2 пачки масла або маргарину, 10 яєць, 0,5 склянки сметани або йогурту, 1 пачка дріжджів, 3 склянки цукру, 2 столові ложки меду, 2 столові ложки коньяку або горілки, 6 столових ложок олії на кінець замішування, 4 пакетики ванільного цукру, родзинок 300 г, цукатів - 100 г.

- Борошна стільки, щоб тісто було мʼяким і пухким, - каже жінка. - В мене йде десь 2,5 кілограми. В теплому молоці розводимо дріжджі, цукор і трохи борошна. Л

ишаємо на півгодини. Розбиваємо яйця. Три білки лишаємо на помадку. Решту збиваємо окремо білки, окремо жовтки. Коли підійде опара - додайте сметану, мед, коньяк, жовтки і половину борошна. Вимішувати до однорідної маси, додати розтоплене, але не гаряче масло, білки і ванільний цукор. Знову вимішати, поступово додаючи борошно.

- Місити потрібно, поки тісто не перестане прилипати до рук, - пояснює пані Любов. - Тоді додаємо олію, при потребі ще трішки борошна і домішуємо. Тісто має бути легким і пухким. Ставимо підходити, готуємо форми і помадку. Ми просто збиваємо білки з цукром і ваніллю. Можна приготувати цукрову. Коли тісто підійшло, вимішати його з родзинками і цукатами.

Любов Бурак родзинки пропарює і дає їм підсохнути.

- Потім ділимо на частини, розраховуючи так, щоб форми були наповнені не більше, як на третину, - каже господиня. - Бо паски мають ще підійти на повітрі і піднятися в духовці. Як тільки паски підходять на дві третини форм, ставимо їх до духовки.

Випікати паски десь хвилин 35-40 при 180 градусах. Вийняти, вимкнути духову, швиденько змастити білком і прикрасити посипкою. Після цього потримати ще хвилин 10 в духовці хвилин. Коли вистигнуть, вийняти з духовки.

- Казала моя бабця, що, коли мастити форми смальцем, то паски ніколи не прилипнуть до стінок, - додає жінка.

Паска довго не черствіє

Тернополянка, фуд-блогер Наталія Литвин паску пече теж за рецептом бабусі.

- Скажу чесно, кращої ніде не куштувала, - каже дівчина. - Вона дуже м'яка, розсипчаста, тане в роті. І головне - дуже довго не черствіє, можна їсти через місяць і ще смачна.

Потрібно: 3 яйця, 100 мл молока, 20 г масла, 90 г цукру, 20 г дріжджів, 20 г олії, 300 г борошна, родзинки.

- З цієї порції у мене вийшла одна велика пасочка і три маленьких, - каже Наталія. - У бабусі був рецепт на 15 яєць, тому я ділила все на 5. Можете робити більше. Отож, починаємо. Молоко нагріти до температури 40-45 градусів та залити ним дріжджі, перемішати до розчинення. Можна брати і сухі дріжджі, тоді їх потрібно втричі менше. Але для пухкої пасочки краще пресовані.

Збити жовтки з цукром в густу масу. Збити білки з дрібкою солі в щільну піну до піків. Перемішати до однорідності і поступово додати просіяне борошно. Замісити тісто. Наприкінці додати розтоплене масло, олію та родзинки. Потрібно дуже добре вимісити тісто.

- Спочатку буде здаватися, що воно надто рідке, але чим менше борошна, тим вище підніметься паска і буде пухкіша, - пояснює дівчина. - Тому борошна підсипаємо по мінімуму і просто місимо. Коли вимісили, залишити в теплі підійти 1-2 години.

Форми змастити маслом. Можна пекти як в металевих і силіконових, так і в паперових.

- Коли мені не вистачає форм, печу в металевих радянських кружках, - каже дівчина. - У кожну форму викласти тіста на 1/3. Не більше, тому що воно дуже виросте. Залишити тісто у формах ще на 1-2 години, щоб добре виросло.

Якщо немає теплого місця, покласти у духовку на 30-40 градусів. Змастити верх збитим жовтком. Випікати 30 хвилин при 180 градусах. У процесі випікання потрібно буде накрити пасочки фольгою глянцевою стороною догори, бо вона швидко стане рум'яною і може зверху пригоріти. А для глазурі потрібно 150 г цукрової пудри, 1 білок. Збити до білок з пудрою до щільної густої маси і глазур'ю прикрасити пасочки.

- І головне - не забувайте пекти з любов'ю, - додає Наталія Литвин.

Сирна паска замість звичної

Тернополянка Любов Вовк на Великдень пече сирну паску. І щороку за одним і тим же рецептом, який жінка колись знайшла у газеті.

- Це дуже смачна пасочка, - розповідає Любов Вовк. - Після холодильника вона дуже свіжа і смакує дітям як десерт. Дріжджових пасок не печемо. Або купуємо, або обмінюємось пасками з тими сусідами, які печуть. Вони нам свої, а ми їм свої, які щороку з дітьми готуємо кілька днів перед Великоднем.

Рецепт паски жінка з мамою знайшла багато років тому у газеті і зробили вирізку.

- Пише, що рецепт "З колекції пані Лариси", - каже Любов. - Хоча ідентичний рецепт сирної паски є і у відомої Дарії Цвек, рецепти якої я страшенно люблю. Недарма ж і цей, побачений колись в газеті, припав нам з мамою до душі.

Щоб приготувати сирну паску потрібно 1 кг сиру, 5 яєць, 200 г масла, 100 г сметани, 300 г цукру, 200 г родзинок, ванілін. Збити з цукром і ваніліном яйця на пухку масу.Додати протертий сир, сметану і розтоплене масло. Підігріти на вогні, але не доводити до кипіння. Охолодити і перемішати із родзинками. Масу покласти на серветку, потім у формочки разом із серветкою. Притиснути чимось важким і залишити на ніч, щоб витекла сироватка.

- Ми беремо друшляк, застеляємо марлею і кладемо у нього ту сирну масу, - додає жінка. - Вранці сирну паску викласти на тарілку, прикрасити горіхами, цукатами. 

паска
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Трохи більше як за два місяці українці обиратимуть Гаранта. Кандидати на пост Президента подати документи у ЦВК можуть до 4-го лютого. А от виборці уточнити свої дані у списках мають можливість до 26-го березня, все ж варто це зробити швидше. Деталі у сюжеті Інтб
Суспільство
Вже наступного тижня тернополяни матимуть можливість ближче познайомитися з культурами різних країн світу та навіть спробувати національні страви. До Тернополя приїдуть понад два десятки волонтерів з Єгипту, Туреччини, Індонезії й Китаю на фестиваль культур “Global Village”. Він пройде у нашому місті двадцять сьомого січня на Театральному майдані, повідомляє тв4. Понад два десятки волонтерів з Єгипту, Туреччини, Індонезії й Китаю приїдуть в Тернопіль на ф...
Суспільство
Ідея, яку виношували, учасники АТО та ветерани близько двох років, може реалізуватися уже найближчим часом. Адже їхню ініціативу щодо створення відкритого стрілецького тиру, розвитку спортивної складової та роботи з ветеранами підтримав голова ТОДА Степан Барна. 18 січня він підписав відповідне розпорядження про надання ГО «Спілка ветеранів антитерористичної операції та осіб з інвалідністю» дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельн...
Суспільство
Ми завжди можемо покластися на своїх сестер у складні часи життя та отримати підтримку. Навіть під час розлуки ми завжди на них розраховувуємо. Сестри – це значно більше ніж просто подруги. Зв’язок між ними виходить далеко за межі родини. Вони завжди готові підтримати одна одну та стати надійною опорою. Авжеж, є щоденні сварки через будь-які дрібниці, які заповнять їхнє дитинство та юність, постійна конкуренція та крики одне на одного. Але життя покаже, як...
Пригоди
Тернополянин, який 9 січня, як і завжди, припаркував свою автівку біля будинку на вулиці Карпенка, 4., але зранку 10 січня на звичному місці свого авто не знайшов, продовжує пошуки. Чоловік звернувся у поліцію, а також на телебачення. Він дуже розраховує і на допомогу звичайних тернополян. Тому, якщо ви бачили "Ладу 9" 2004 року випуску кольору сірий металік, телефонуйте на лінію 102. Або особисто до власника авто. Номер машини: ВО 5571 АК тел: 096 61 33 6...
Культура
Реставрацію Бучацької Ратуші, яку оздоблював легендарний скульптор Іоанн Пензель, на Тернопільщині завершать до березня. "Цю Ратушу реконструювали 10 років. Та лише зараз у роботах помітне пожвавлення. Уже в березні будівлю можна буде використовувати за призначенням. Сюди планують перенести деякі експонати з місцевого художнього музею", – зазначає голова облдержадміністрації Степан Барна під час робочої поїздки у Бучач. Як повідомляє "ZIK", проект фінансує...
Суспільство
Сертифікацію для вчителів початкових класів запроваджують в Україні. У разі її успішного проходження, педагогам обіцяють 20% надбавки до зарплати. Ця процедура в перспективі має замінити атестацію педагогічних працівників. Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич назвала сертифікацію своєрідним ЗНО для вчителів. Це пілотний проект, відтак поки що він охоплює лише частину педагогів. Як повідомляє "За Збручем", реєстрація педагогічних працівників для пр...
Суспільство
Запрошуємо тернополян долучитися до громадського обговорення щодо перенайменування вулиці «Проектна-209» в житловому районі «Південний» у м.Тернополі на вулицю «Андрія Пушкаря».  Впродовж наступних двох місяців усі бажаючі можуть подавати власні пропозиції та зауваження у письмовій або усній формі у відділ зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації за адресою: м. Тернопіль, вул. Листопадова, 5; тел.40-41-24; управління містобудування, архітект...
Пригоди
Пожежа трапилася сьогодні о 08:52 годині ранку на території недіючого комбайнового заводу, що на вул. Лук’яновича, 8 у Трнополі. На території колишнього комбайнового заводу зайнялись сміття та шини, повідомляє Тернопіль1
Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!