Рецепти пасок від тернополянок

Основну страву Великодніх свят - паску кожна господиня пече за власним рецептом. Своїми особливими рецептами з 20 хвилин поділилися Любов Бурак, Любов Вовк та Наталія Литвин.

Письменниця Любов Бурак паску пече за рецептом своєї бабусі.

- Нічого складного, чи надзвичайного. Торік я хворіла, то мої діти самі спекли, - розповідає жінка. Все просто: 1 літр молока, 2 пачки масла або маргарину, 10 яєць, 0,5 склянки сметани або йогурту, 1 пачка дріжджів, 3 склянки цукру, 2 столові ложки меду, 2 столові ложки коньяку або горілки, 6 столових ложок олії на кінець замішування, 4 пакетики ванільного цукру, родзинок 300 г, цукатів - 100 г.

- Борошна стільки, щоб тісто було мʼяким і пухким, - каже жінка. - В мене йде десь 2,5 кілограми. В теплому молоці розводимо дріжджі, цукор і трохи борошна. Л

ишаємо на півгодини. Розбиваємо яйця. Три білки лишаємо на помадку. Решту збиваємо окремо білки, окремо жовтки. Коли підійде опара - додайте сметану, мед, коньяк, жовтки і половину борошна. Вимішувати до однорідної маси, додати розтоплене, але не гаряче масло, білки і ванільний цукор. Знову вимішати, поступово додаючи борошно.

- Місити потрібно, поки тісто не перестане прилипати до рук, - пояснює пані Любов. - Тоді додаємо олію, при потребі ще трішки борошна і домішуємо. Тісто має бути легким і пухким. Ставимо підходити, готуємо форми і помадку. Ми просто збиваємо білки з цукром і ваніллю. Можна приготувати цукрову. Коли тісто підійшло, вимішати його з родзинками і цукатами.

Любов Бурак родзинки пропарює і дає їм підсохнути.

- Потім ділимо на частини, розраховуючи так, щоб форми були наповнені не більше, як на третину, - каже господиня. - Бо паски мають ще підійти на повітрі і піднятися в духовці. Як тільки паски підходять на дві третини форм, ставимо їх до духовки.

Випікати паски десь хвилин 35-40 при 180 градусах. Вийняти, вимкнути духову, швиденько змастити білком і прикрасити посипкою. Після цього потримати ще хвилин 10 в духовці хвилин. Коли вистигнуть, вийняти з духовки.

- Казала моя бабця, що, коли мастити форми смальцем, то паски ніколи не прилипнуть до стінок, - додає жінка.

Паска довго не черствіє

Тернополянка, фуд-блогер Наталія Литвин паску пече теж за рецептом бабусі.

- Скажу чесно, кращої ніде не куштувала, - каже дівчина. - Вона дуже м'яка, розсипчаста, тане в роті. І головне - дуже довго не черствіє, можна їсти через місяць і ще смачна.

Потрібно: 3 яйця, 100 мл молока, 20 г масла, 90 г цукру, 20 г дріжджів, 20 г олії, 300 г борошна, родзинки.

- З цієї порції у мене вийшла одна велика пасочка і три маленьких, - каже Наталія. - У бабусі був рецепт на 15 яєць, тому я ділила все на 5. Можете робити більше. Отож, починаємо. Молоко нагріти до температури 40-45 градусів та залити ним дріжджі, перемішати до розчинення. Можна брати і сухі дріжджі, тоді їх потрібно втричі менше. Але для пухкої пасочки краще пресовані.

Збити жовтки з цукром в густу масу. Збити білки з дрібкою солі в щільну піну до піків. Перемішати до однорідності і поступово додати просіяне борошно. Замісити тісто. Наприкінці додати розтоплене масло, олію та родзинки. Потрібно дуже добре вимісити тісто.

- Спочатку буде здаватися, що воно надто рідке, але чим менше борошна, тим вище підніметься паска і буде пухкіша, - пояснює дівчина. - Тому борошна підсипаємо по мінімуму і просто місимо. Коли вимісили, залишити в теплі підійти 1-2 години.

Форми змастити маслом. Можна пекти як в металевих і силіконових, так і в паперових.

- Коли мені не вистачає форм, печу в металевих радянських кружках, - каже дівчина. - У кожну форму викласти тіста на 1/3. Не більше, тому що воно дуже виросте. Залишити тісто у формах ще на 1-2 години, щоб добре виросло.

Якщо немає теплого місця, покласти у духовку на 30-40 градусів. Змастити верх збитим жовтком. Випікати 30 хвилин при 180 градусах. У процесі випікання потрібно буде накрити пасочки фольгою глянцевою стороною догори, бо вона швидко стане рум'яною і може зверху пригоріти. А для глазурі потрібно 150 г цукрової пудри, 1 білок. Збити до білок з пудрою до щільної густої маси і глазур'ю прикрасити пасочки.

- І головне - не забувайте пекти з любов'ю, - додає Наталія Литвин.

Сирна паска замість звичної

Тернополянка Любов Вовк на Великдень пече сирну паску. І щороку за одним і тим же рецептом, який жінка колись знайшла у газеті.

- Це дуже смачна пасочка, - розповідає Любов Вовк. - Після холодильника вона дуже свіжа і смакує дітям як десерт. Дріжджових пасок не печемо. Або купуємо, або обмінюємось пасками з тими сусідами, які печуть. Вони нам свої, а ми їм свої, які щороку з дітьми готуємо кілька днів перед Великоднем.

Рецепт паски жінка з мамою знайшла багато років тому у газеті і зробили вирізку.

- Пише, що рецепт "З колекції пані Лариси", - каже Любов. - Хоча ідентичний рецепт сирної паски є і у відомої Дарії Цвек, рецепти якої я страшенно люблю. Недарма ж і цей, побачений колись в газеті, припав нам з мамою до душі.

Щоб приготувати сирну паску потрібно 1 кг сиру, 5 яєць, 200 г масла, 100 г сметани, 300 г цукру, 200 г родзинок, ванілін. Збити з цукром і ваніліном яйця на пухку масу.Додати протертий сир, сметану і розтоплене масло. Підігріти на вогні, але не доводити до кипіння. Охолодити і перемішати із родзинками. Масу покласти на серветку, потім у формочки разом із серветкою. Притиснути чимось важким і залишити на ніч, щоб витекла сироватка.

- Ми беремо друшляк, застеляємо марлею і кладемо у нього ту сирну масу, - додає жінка. - Вранці сирну паску викласти на тарілку, прикрасити горіхами, цукатами. 

паска
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Поки ще ніхто не оцінював
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Вихідці з Тернополя Галина та Роман Дутка організували в американському місті Парма (штат Огайо) дитячий дошкільний заклад “Українська академія”. Розповідає Голос Америки. Для реалізації цієї мрії вони відкладали гроші вісім років. Перших дітей приймали в себе вдома. Три роки тому дитсадок переїхав в окреме приміщення. Зараз тут піклуються про 150 малюків віком від 6 тижнів.
Суспільство
На останній тиждень січня МОЗ України прогнозує пік захворюваності на грип. За словами епідеміологів, найнебезпечніший штам – H1N1, у народі цей вірус називають свинячим. В Україні вже зареєстровані летальні випадки через зараження вірусом H1N1, пише зз. Упродовж минулого тижня рівень захворюваності на грип та ГРВІ значно збільшився. За медичною допомогою звернулося майже чотири тисячі жителів краю. Негативна тенденція продовжується і цього тижня. Відтак у...
Суспільство
У 2020 році Укравтодор планує будівництво та реконструкцію 9 об’їздних шляхів загальною протяжністю 101,5 км. У плани Укравтодору входить і робота на Тернопільщині. Зокрема, цьогоріч розпочнуться роботи з будівництва Північної об’їзної м.Тернопіль. Про це повідомляє прес-центр Держагентства автомобільних доріг України. За його інфомацією, у 2020 році планують продовжити будівництво Північної об’їзної м. Житомир, Північної об’їзної м. Рівне, Південно-Західн...
Екологія
Епідемічна ситуація із захворюваністю на грип та ГРВІ у Тернополі є нестійкою та демонструє непередбачувану динаміку. У місті спостерігається поступове підвищення захворюваності, кажуть фахівці. Вони припускають, що у цьому сезоні на території області здебільшого циркулюватиме вірус грипу типу А. За тиждень кількість хворих, що потребують госпіталізації, зросла на 20 %. Також нагадуємо, що у тернопільських навчальних закладах класи закривають на карантин....
Пригоди
Танцювальний колектив села Чернихів, що на Зборівщині, під час концерту до Дня Соборності у Зборові вразив глядачів неординарним поєднанням мотивів. Пише Терен. Гуцульські народні мотиви та легендарний Майкл Джексон поєдналися в одній композиції.
Спорт
Шостий етап Кубка світу розпочався другою в сезоні чоловічою індивідуальною гонкою. З-поміж усіх українців, на трасу вийшов під 33-м номером і чинний чемпіон світу, тернополянин Дмитро Підручний. Пише Терен. Зауважу, в індивідуальній гонці один промах додає до часу спортсмена +1 хв, а не штрафне коло, як є в інших одиничних дисциплінах. Вогневі рубежі розташовані у порядку «лежка», «стійка», «лежка», «стійка». «Лежку» українець відпрацював з одним промахом...
Кримінал
Шокуючий випадок, який приголомшив усю Україну, стався у сусідній області: в Радехівському районі Львівської області зловмисники у масках увірвались в житловий будинок, катували мешканців та втекли, заволодівши грошима. Від отриманих травм померла 59-річна жінка. Про це повідомляє Радехівське відділення поліції. 22 січня у Радехівське відділення поліції надійшло повідомлення про те, що близько 19.00 в однин із будинків у райцентрі увірвались невідомі, обл...
Кримінал
На вулицях Грушевського та Тарнавського в Тернополі озброєні правоохоронці в камуфляжному одязі сьогодні ввечері (23 січня), близько 18:00 провели затримання людей. Як інформують "Тернополяни", затриманих підозрюють у розповсюдженні наркотиків. Вочевидь, їх спіймали під час можливого обігу заборонених речовин. Наразі порушники перебувають в руках поліцейських. На вулицях Тернополя, де проводили операцію із затримання, перебуває декілька поліцейських авто т...
Суспільство
В Україні без урахування окупованих територій та громадян, які живуть за кордоном, проживає 37 мільйонів 289 тисяч осіб. Як інформує "Українська правда", у Кабміні було оприлюднено результати оцінки чисельності наявного населення України станом на 1 грудня 2019 року. "37 мільйонів 289 тисяч осіб наявного населення на території України. На жаль, ця сума не включає тих людей, які постійно мешкають за кордоном та на окупованих територіях. Це та кількість люде...