Рецепти пасок від тернополянок

Основну страву Великодніх свят - паску кожна господиня пече за власним рецептом. Своїми особливими рецептами з 20 хвилин поділилися Любов Бурак, Любов Вовк та Наталія Литвин.

Письменниця Любов Бурак паску пече за рецептом своєї бабусі.

- Нічого складного, чи надзвичайного. Торік я хворіла, то мої діти самі спекли, - розповідає жінка. Все просто: 1 літр молока, 2 пачки масла або маргарину, 10 яєць, 0,5 склянки сметани або йогурту, 1 пачка дріжджів, 3 склянки цукру, 2 столові ложки меду, 2 столові ложки коньяку або горілки, 6 столових ложок олії на кінець замішування, 4 пакетики ванільного цукру, родзинок 300 г, цукатів - 100 г.

- Борошна стільки, щоб тісто було мʼяким і пухким, - каже жінка. - В мене йде десь 2,5 кілограми. В теплому молоці розводимо дріжджі, цукор і трохи борошна. Л

ишаємо на півгодини. Розбиваємо яйця. Три білки лишаємо на помадку. Решту збиваємо окремо білки, окремо жовтки. Коли підійде опара - додайте сметану, мед, коньяк, жовтки і половину борошна. Вимішувати до однорідної маси, додати розтоплене, але не гаряче масло, білки і ванільний цукор. Знову вимішати, поступово додаючи борошно.

- Місити потрібно, поки тісто не перестане прилипати до рук, - пояснює пані Любов. - Тоді додаємо олію, при потребі ще трішки борошна і домішуємо. Тісто має бути легким і пухким. Ставимо підходити, готуємо форми і помадку. Ми просто збиваємо білки з цукром і ваніллю. Можна приготувати цукрову. Коли тісто підійшло, вимішати його з родзинками і цукатами.

Любов Бурак родзинки пропарює і дає їм підсохнути.

- Потім ділимо на частини, розраховуючи так, щоб форми були наповнені не більше, як на третину, - каже господиня. - Бо паски мають ще підійти на повітрі і піднятися в духовці. Як тільки паски підходять на дві третини форм, ставимо їх до духовки.

Випікати паски десь хвилин 35-40 при 180 градусах. Вийняти, вимкнути духову, швиденько змастити білком і прикрасити посипкою. Після цього потримати ще хвилин 10 в духовці хвилин. Коли вистигнуть, вийняти з духовки.

- Казала моя бабця, що, коли мастити форми смальцем, то паски ніколи не прилипнуть до стінок, - додає жінка.

Паска довго не черствіє

Тернополянка, фуд-блогер Наталія Литвин паску пече теж за рецептом бабусі.

- Скажу чесно, кращої ніде не куштувала, - каже дівчина. - Вона дуже м'яка, розсипчаста, тане в роті. І головне - дуже довго не черствіє, можна їсти через місяць і ще смачна.

Потрібно: 3 яйця, 100 мл молока, 20 г масла, 90 г цукру, 20 г дріжджів, 20 г олії, 300 г борошна, родзинки.

- З цієї порції у мене вийшла одна велика пасочка і три маленьких, - каже Наталія. - У бабусі був рецепт на 15 яєць, тому я ділила все на 5. Можете робити більше. Отож, починаємо. Молоко нагріти до температури 40-45 градусів та залити ним дріжджі, перемішати до розчинення. Можна брати і сухі дріжджі, тоді їх потрібно втричі менше. Але для пухкої пасочки краще пресовані.

Збити жовтки з цукром в густу масу. Збити білки з дрібкою солі в щільну піну до піків. Перемішати до однорідності і поступово додати просіяне борошно. Замісити тісто. Наприкінці додати розтоплене масло, олію та родзинки. Потрібно дуже добре вимісити тісто.

- Спочатку буде здаватися, що воно надто рідке, але чим менше борошна, тим вище підніметься паска і буде пухкіша, - пояснює дівчина. - Тому борошна підсипаємо по мінімуму і просто місимо. Коли вимісили, залишити в теплі підійти 1-2 години.

Форми змастити маслом. Можна пекти як в металевих і силіконових, так і в паперових.

- Коли мені не вистачає форм, печу в металевих радянських кружках, - каже дівчина. - У кожну форму викласти тіста на 1/3. Не більше, тому що воно дуже виросте. Залишити тісто у формах ще на 1-2 години, щоб добре виросло.

Якщо немає теплого місця, покласти у духовку на 30-40 градусів. Змастити верх збитим жовтком. Випікати 30 хвилин при 180 градусах. У процесі випікання потрібно буде накрити пасочки фольгою глянцевою стороною догори, бо вона швидко стане рум'яною і може зверху пригоріти. А для глазурі потрібно 150 г цукрової пудри, 1 білок. Збити до білок з пудрою до щільної густої маси і глазур'ю прикрасити пасочки.

- І головне - не забувайте пекти з любов'ю, - додає Наталія Литвин.

Сирна паска замість звичної

Тернополянка Любов Вовк на Великдень пече сирну паску. І щороку за одним і тим же рецептом, який жінка колись знайшла у газеті.

- Це дуже смачна пасочка, - розповідає Любов Вовк. - Після холодильника вона дуже свіжа і смакує дітям як десерт. Дріжджових пасок не печемо. Або купуємо, або обмінюємось пасками з тими сусідами, які печуть. Вони нам свої, а ми їм свої, які щороку з дітьми готуємо кілька днів перед Великоднем.

Рецепт паски жінка з мамою знайшла багато років тому у газеті і зробили вирізку.

- Пише, що рецепт "З колекції пані Лариси", - каже Любов. - Хоча ідентичний рецепт сирної паски є і у відомої Дарії Цвек, рецепти якої я страшенно люблю. Недарма ж і цей, побачений колись в газеті, припав нам з мамою до душі.

Щоб приготувати сирну паску потрібно 1 кг сиру, 5 яєць, 200 г масла, 100 г сметани, 300 г цукру, 200 г родзинок, ванілін. Збити з цукром і ваніліном яйця на пухку масу.Додати протертий сир, сметану і розтоплене масло. Підігріти на вогні, але не доводити до кипіння. Охолодити і перемішати із родзинками. Масу покласти на серветку, потім у формочки разом із серветкою. Притиснути чимось важким і залишити на ніч, щоб витекла сироватка.

- Ми беремо друшляк, застеляємо марлею і кладемо у нього ту сирну масу, - додає жінка. - Вранці сирну паску викласти на тарілку, прикрасити горіхами, цукатами. 

паска
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Суспільство
Студентські команди програмістів ТНТУ - найкращі в Україні. Вони перемогли у фіналі Всеукраїнської олімпіади з програмування ACM 2018, яка проходила 10 - 12 жовтня в місті Одеса. Команда студентів кафедри програмної інженерії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя TNTU_YeahBoi у складі Бармака Ігоря, Заяця Володимира, Заярного Миколи отримала диплом I ступеня, а команда TNTU_TNT у складі Борівця Богдана, Зашка Богдана, Прив...
Суспільство
З 1 січня 2019-го року на пенсію у 60 років зможуть вийти тільки ті, хто заробив не менше 26 років стажу. Іншим доведеться трудитися до 63 і навіть 65 років. З 2019 року всі, хто заробив менше 15 років стажу, не можуть претендувати на пенсію. Як повідомляють "Новини України сьогодні", 60-річні українці, які в наступному році матимуть лише 15 років стажу, зможуть вийти на заслужений відпочинок в 65 років. Ті, у кого від 16 до 25 років стажу – в 63 роки. Пос...
Пригоди
Сьогодні (19 жовтня), близько 15 години, на автодорозі М-19 (Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече) поблизу с. Вигода, Заліщицького р-ну, Тернопільської області, патрульні виявили нетверезого водія вантажного автомобіля. Як повідомляє прес-служба патрульної поліції, інспектори зупинили вантажівку за порушення правил дорожнього руху. Перевіряючи документи патрульні помітили у водія ознаки алкогольного сп'яніння, а саме: різкий запах алкоголю з порожнини рота,...
Спорт
Учасники осіннього чемпіонату Гусятинщини з міні-футболу на кубок "Вірні збірній!" серед дитячих команд 2004 р. н. і молодших (загалом змагалося вісім команд) відвідали матч Ліги Націй між збірними України і Чехії, який відбувся 16 жовтня у Харкові. 104 особи вирушили у 2 спецвагонах з Тернополя у Харків і назад у потязі під назвою "Вірні збірній!". Віталій Остафійчук голова Федерації футболу Гусятинського району поділився враженнями: "Велике спасибі голов...
Суспільство
За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств Тернопільщини, грошові витрати на харчування в середньому за місяць на одне домогосподарство в 2017 році збільшились на 12,1% у порівнянні з 2016 роком і становили 3268 грн. Вартість харчування в середньому на одну особу склала 37 грн на добу. Про це повідомляють в Головному управлінні статистики у Тернопільській області. На купівлю м’яса та м’ясопродуктів домогосподарства спрямували 18,5% коштів,...
Кримінал
За минулу добу правоохоронці зареєстрували три крадіжки двоколісних  транспортних засобів в обласному центрі. Злодії викрали два ровери з під’їздів та один з вулиці. Велосипед вартістю 10 тисяч гривень викрали у 27-річного тернополянина. Свій засіб пересування чоловік на ніч залишив на сходовій клітці у під’їзді. Вже зранку його не було. У безпеці свого двоколісника був впевнений 39-річний житель Тернополя. Чоловік теж на ніч  залишив велосипед у під’їзді,...
Суспільство
Ще днями Тетяна Песик розповідала на своїх сторінках в соцмережах, як вона та її друзі з команди «ВІП Тернопіль» прогулювались вуличками Лондона, відпочивали у британських пабах та як «палко» вона цілувала «Бреда Піта». Та, сьогодні, на зовні проявилась справжня правда її життя – вона просто завзята і роботяща українська жінка. «Ось вони реалії життя… Вчора ти був у Лондоні, а сьогодні…ти знаходишся в селі…в Тернопільській області… і йдеш … обривати ябка…...
Кримінал
Черговою жертвою телефонних шахраїв стала 60-річна жителька обласного центру. Повіривши у вигадану незнайомцем історію, жінка втратила 20 тисяч гривень. Поліцейські встановили, що кошти були зняті в Київській області. Зі слів потерпілої, на мобільний їй зателефонував незнайомий чоловік і повідомив, що в неприємну ситуацію потрапив її син. Аби вирішити проблему, потрібні кошти – 20 тисяч гривень. Жінка замість того, аби набрати номер сина і переконатися, чи...
Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!