"Тут навіть повітря смачно пахне": тернополянка розповіла, як в Італії стала гуру кулінарї (фото)

Тернополянка Ірина Гудима вже декілька років живе в Італії. І саме там вона захопилася кулінарією, хоча в Україні її не дуже цікавила кухня.

Кулінарна магія у кожної жінки своя. Але оскільки кожна жінка прекрасна по-своєму, так і кожна кулінарка уміла по-особливому. А ще кожна жінка навчається мистецтву кулінарії по-своєму. У когось кулінарні пристрасті починаються із «пасочок» у пісочниці. У когось роман із кулінарією виникає із замітки в модному журналі, ще хтось уперше пробує приготувати торт, коли до рук потрапляє старий бабусин записник із рецептами, і готує його потім усе життя. А хтось, подорожуючи по світу і куштуючи національні страви, пробує їх приготувати самотужки, пише Нова…

“Люблю смакувати життя. Тому кулінарія — це моє захоплення, яке вже неможливо назвати таким непримітним словом “хобі”, бо вона стала невід’ємною частинкою мого життя. Кулінарія — як кохання: змінює життя кожного, робить його смачним, цікавим і неповторним», — переконана тернополянка Ірина Гудима. А в її житті є вдосталь і кохання, і кулінарії: живучи у Римі та виховуючи з коханим чоловіком Роберто двох синочків — шестирічного Алессіо та двомісячного Джуліано, пані Ірина веде свій оригінальний кулінарний блог «Італійські голубці», де, вдало поєднуючи таланти кулінара та письменниці, викладає рецепти своїх натхненних кулінарних експериментів, поєднуючи їх з класикою українських, італійських, німецьких, французьких та американських страв… Ефектна жінка, щаслива дружина та турботлива мама, вправний кулінар та не менш вправний літератор — Ірина Гудима.

Кохання і кулінарія

— Любов до кулінарії в мене виникла не відразу, — розповідає пані Ірина. — Жила я собі спокійно в своєму рідному Тернополі, закінчила факультет іноземних мов, поринула з головою в науку і працювала викладачем англійської мови в педагогічному університеті. Про те, щоб щось готувати, навіть не думала і всі мої кулінарні «шедеври» зводились до картопляного пюре і чаю. Але життя таке непередбачуване, і це прекрасно! Ніколи не знаєш, який сюрприз тебе чекає… Моїм неочікуваним сюрпризом було випадкове знайомство з італійцем Роберто.

Познайомилися ми через спільних друзів. Друг мого чоловіка зустрічався з моєю подругою-полькою. Спочатку ми з Роберто підтримували тільки віртуальну дружбу (писали листи і спілкувались по скайпу), а потім зрозуміли, що між нами щось більше, ніж дружба… Щоправда, зустрілись ми аж за рік, зате через три тижні після першої зустрічі вирішили одружитись! Весілля святкували в Тернополі за всіма українськими традиціями, Роберто мене навіть викупляв з короваєм і хлібом…

Після одруження переїхала я до Рима і… не знала чим мені зайнятись, поки чоловік на роботі. Раніше кулінарія мене мало цікавила, хоча смачно поїсти я любила завжди. Просто в Тернополі куховарили завжди мої мама і бабуся, а я лиш займалась наукою. Після одруження і переїзду моє життя змінилось… Жити в Італії і не захопитися куховарством, мабуть, просто неможливо: тут навіть повітря, здається, смачно пахне!..

Італійці, мушу сказати, — великі гурмани і чудесні кулінари. Деякі чоловіки тут готують навіть краще за жінок! Чи то італійська пристрасть до їжі (яка тут просто-таки витає в повітрі), чи бажання приємно вразити чоловіка чимось смачненьким відкрили в мені прихованого кулінара… (Сміється —авт.) Я, несподівано для самої себе, почала з ентузіазмом готувати. Кулінарія допомогла мені “вбити” час, а потім я так втягнулась, що приготування їжі стало невід’ємною частиною мого життя й найулюбленішим заняттям.

Чоловік мені завжди подає якісь цікаві ідеї. Згодом мою особисту команду дегустаторів поповнив наш синочок Алессіо (а дегустатор він дуууже вибагливий). Оскільки сім’я в нас інтернаціональна, готуємо ми і українські, і італійські страви. А ще дуже любимо відкривати для себе смаки і страви інших країн.

Моєю першою провідницею в світ італійської кулінарії була тітка мого чоловіка Джакоміна. Її невістки не готують, то вона “зосередилась” на мені і почала мене всьому вчити. Спочатку вчила правильно варити… спагеті. Я їх завжди ламала, щоб умістилися в каструлю, а для італійців поламані спагеті — найстрашніша в світі катастрофа, їх тут ніхто не буде їсти, так само, як і розварені, як у мене на початках. Потім тітка навчила мене готувати лазанью, рецепт якої я й описала у блозі, а торік разом з нею пекли панеттоне…

В Італії шлях до серця… жінки лежить «через шлунок»!

— Італійці дуже щирі й відкриті. Коли тільки я сюди приїхала, мене так гостинно прийняли сусіди й друзі чоловіка, що я почувалась, як удома, уже з перших днів, — каже пані Ірина. — Українці з італійцями багато у чому схожі: співучістю, темпераментом, навіть любов’ю смачно попоїсти… Що ж до відмінностей, то українці більш стримані в емоціях, у італійців же все видно відразу. Завжди кажу, що коли мій чоловік приходить додому, то здається, ніби прийшло десятеро людей, а не він один… (Сміється —авт.) Такі в нас і сусіди, і друзі — усі гамірні, емоційні й веселі.

Щодо відмінностей у смаках, то я спочатку ніяк не могла звикнути до макаронів, які тут їдять щодня і навіть як першу страву. Моя ж українська душа таки звикла до супів… Ніколи не забуду, як я вперше приїхала в гості до Роберто: їхала автобусом майже два дні, приїхала вночі, і чоловік, щоб мені догодити, приготував УНОЧІ макарони з соусом песто! Я їх ледве з’їла, щоб він не образився, а в душі мріяла про теплий суп… (Сміється —авт.) Але тепер звикла до макаронів і навіть їх бракує, якщо кілька днів їх не їмо… Зате італійці більш «закриті» в кулінарному плані: вони з більшою осторогою їдять щось “заморське”, але вже якщо їм засмакує, то потім будуть часто просити знову приготувати. Мій чоловік «підсів» майже на усі українські смаколики: борщ, вареники (він їх навіть сам тепер ліпить) та голубці…

Щодо вислову, що шлях до серця лежить через шлунок, то тут він теж актуальний, але… з точністю до навпаки! В Італії сучасні жінки майже не готують, а от чоловіки, щоб привабити жінку, та-а-акі кулінарні шедеври творять!

«Смачна» творчість перевтілилася в «Італійські голубці»

Свої кулінарні шедеври Ірина Гудима описує у власному блозіhttp://holubzi.blogspot.it .

— Блог, — зазначає жінка, — дозволяє поєднати дві улюблені справи — готувати і розповідати історії. Таке писання — дуже гарна і натхненна справа: якщо ви любите готувати, то чому б цим не поділитися з іншими? Крім того, блоги дуже гарно структурують рецепти господині і потім при готуванні тієї чи іншої страви не треба буде перетрясати купи журналів, записів та книжок в пошуках «того самого» рецепта, а просто відкрити свій власний блог. Кулінарія має безмежне поле для творчості: блог паралельно розвиває ще й таланти письменника та фотографа… (Сміється —авт.)

У мого чоловіка дуже інтернаціональна родина (його батько італієць, а мама — мальтійка), двоюрідні сестри й брати живуть на Мальті, в Австралії і в Англії. На Мальту ми літаємо щороку і там усі зустрічаємось, а я заодно вчуся у родичів готувати щось “заморське”. А ще в нас дуже багато друзів-іноземців, у яких я частенько запозичую рецепти іноземних кухонь.

Власне, сама ідея завести свій кулінарний блог належить моєму чоловікові Роберто: він дуже підтримує мене у моїй “смачній” творчості, тому в цьому плані мені пощастило. Адже без підтримки складно втілювати свої навіть маленькі мрії. А мрію я нині про те, аби блог з часом «трансформувався» у книжку рецептів або ж переріс у власне кафе…

кулінарія діаспора Італія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Екологія
Тернопільський штаб для боротьби з коронавірусом повідомляє про нові випадки захворювання на території нашої області. "+ 20 ПІДТВЕРДЖЕНИХ ВИПАДКІВ COVID-19 НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ СТАНОМ НА 22:00 31 БЕРЕЗНЯ. ЗАГАЛОМ В ОБЛАСТІ 98 ХВОРИХ. Згідно з даними обласного лабораторного центру на Тернопільщині зафіксували 98 випадків COVID-19 станом на 22:00 31 березня. 76 – жителі Монастириського району (1 – летальний). 11 – жителі Заліщицького району. 5 – жителі Козівсько...
Культура
Карантин в Україні може бути продовжений до другої половини травня.  Як повідомила Українська правда, про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він припустив, що Україні «як мінімум два місяці доведеться перебувати, як всій Європі, в карантинному стані». На прохання уточнити, чи йдеться про 2 місяці з початку вже діючого карантину, чи про додаткові 2 місяці, Аваков відповів: «До другої половини травня, гадаю».
Суспільство
Всі 5 дітей з Монастириського арйону, в яких виявили коронавірус, переносять інфікованість в легкій формі, в них добрий настрій і майже немає симптомів. Про це повідомив заступник голови Монастириської РДА Павло Дронь. Всі решта інфіковані на самоізоляції під наглядом сімейних лікарів. Більшість з них навіть не мають підвищеної температури. "Надіємось, що в такому стані вони і перехворіють. На 17.00 в Монастириському районі інфікованих коронавірусом - 68 о...
Суспільство
Без людей відбувається зараз більшість богослужінь. У храмах для цього налаштували відеотрансляції і служби проводять онлайн в соціальних мережах. Щоправда, зауважує архієпископ Тернопільський і Кременецький владика Нестор, в частині храмів, де немає великої кількості людей, богослужіння таки проводять. Частина парафіян у цей час перебуває на вулиці із дотриманням дистанції та інших вимог карантину. Показує Т1.
Екологія
В Україні МОЗ в умовах карантину дозволив відновити роботу ринків, за умови, що там буде виконуватися низка вимог. Про це йдеться в постанові головного санітарного лікаря України, заступника міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, яку опублікували на сайті МОЗ. Як інформує "Obozrevatel", згідно з документом, органи місцевого самоврядування можуть дозволити торгівлю на ринках за таких умов: Зареєстрований оператор ринку харчових продуктів; на ринку перебув...
Суспільство
ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» із сумом повідомляє, що на 83 році пішов з життя Тимошенко Володимир Васильович колишній головний лікар Тернопільської міської санепідстанції – Головний державний санітарний лікар м. Тернополя. Володимир Васильович народився 27 липня 1937 року в селі Подільки Сумської області. З 1955 р. по 1961 р. навчався в Харківському медичному інституті. Після закінчення навчального закладу був направлений на роботу в м. Бучач, де пр...
Екологія
Міський голова Монастириської Андрій Старух на своїй сторінці в мережі Фейсбук повідомив невтішну новину: у нього було діагностовано коронавірус. "Складно бути на передовій і залишитися повністю неушкодженим.Щойно лабораторний аналіз підтвердив в мене позитивний результат на COVID -19. В мого заступника - Андрія Гладиша, з яким ми разом здавали аналізи, результат негативний, він здоровий. Останній місяць почувався добре, жодного разу не було ні підвищеної...
Суспільство
Організатори мистецького фестивалю “Ї” повідомили, що у зв’язку з карантином та епідемією коронавірусу, цьогорічна весна для кожного з вас і нас буде без “Мистецького фестивалю “Ї”. Весна без фесту “Ї”, зате осінь таки буде мистецькою! – повідомляється на сторінці фестивалю Ї. – 4 – 8 листопада нові затверджені дати 8-го “Мистецького фестивалю “Ї”. Тож підкорегуйте свої календарі ? Ми працюємо над тим, аби усі оголошені анонси узгодити на нові дати, а тако...
Суспільство
Волонтери проекту «PRO Милосердя» з пожертвуваних харчів готують обіди для одиноких і малозабезпечених краян. Теплу їжу доставляють людям додому щопонеділка. «Борщ червоний, макарони, підлива, салат з капусти, йогурт та печиво», – такий обід приготували сьогодні господині-благодійниці. Волонтери з проекту «PRO Милосердя» доставили їжу підопічним додому, пише зз. «Кожного понеділка наші підопічні отримуватимуть теплі та смачні обіди. У магазинах та супермар...