"Тут навіть повітря смачно пахне": тернополянка розповіла, як в Італії стала гуру кулінарї (фото)

Тернополянка Ірина Гудима вже декілька років живе в Італії. І саме там вона захопилася кулінарією, хоча в Україні її не дуже цікавила кухня.

Кулінарна магія у кожної жінки своя. Але оскільки кожна жінка прекрасна по-своєму, так і кожна кулінарка уміла по-особливому. А ще кожна жінка навчається мистецтву кулінарії по-своєму. У когось кулінарні пристрасті починаються із «пасочок» у пісочниці. У когось роман із кулінарією виникає із замітки в модному журналі, ще хтось уперше пробує приготувати торт, коли до рук потрапляє старий бабусин записник із рецептами, і готує його потім усе життя. А хтось, подорожуючи по світу і куштуючи національні страви, пробує їх приготувати самотужки, пише Нова…

“Люблю смакувати життя. Тому кулінарія — це моє захоплення, яке вже неможливо назвати таким непримітним словом “хобі”, бо вона стала невід’ємною частинкою мого життя. Кулінарія — як кохання: змінює життя кожного, робить його смачним, цікавим і неповторним», — переконана тернополянка Ірина Гудима. А в її житті є вдосталь і кохання, і кулінарії: живучи у Римі та виховуючи з коханим чоловіком Роберто двох синочків — шестирічного Алессіо та двомісячного Джуліано, пані Ірина веде свій оригінальний кулінарний блог «Італійські голубці», де, вдало поєднуючи таланти кулінара та письменниці, викладає рецепти своїх натхненних кулінарних експериментів, поєднуючи їх з класикою українських, італійських, німецьких, французьких та американських страв… Ефектна жінка, щаслива дружина та турботлива мама, вправний кулінар та не менш вправний літератор — Ірина Гудима.

Кохання і кулінарія

— Любов до кулінарії в мене виникла не відразу, — розповідає пані Ірина. — Жила я собі спокійно в своєму рідному Тернополі, закінчила факультет іноземних мов, поринула з головою в науку і працювала викладачем англійської мови в педагогічному університеті. Про те, щоб щось готувати, навіть не думала і всі мої кулінарні «шедеври» зводились до картопляного пюре і чаю. Але життя таке непередбачуване, і це прекрасно! Ніколи не знаєш, який сюрприз тебе чекає… Моїм неочікуваним сюрпризом було випадкове знайомство з італійцем Роберто.

Познайомилися ми через спільних друзів. Друг мого чоловіка зустрічався з моєю подругою-полькою. Спочатку ми з Роберто підтримували тільки віртуальну дружбу (писали листи і спілкувались по скайпу), а потім зрозуміли, що між нами щось більше, ніж дружба… Щоправда, зустрілись ми аж за рік, зате через три тижні після першої зустрічі вирішили одружитись! Весілля святкували в Тернополі за всіма українськими традиціями, Роберто мене навіть викупляв з короваєм і хлібом…

Після одруження переїхала я до Рима і… не знала чим мені зайнятись, поки чоловік на роботі. Раніше кулінарія мене мало цікавила, хоча смачно поїсти я любила завжди. Просто в Тернополі куховарили завжди мої мама і бабуся, а я лиш займалась наукою. Після одруження і переїзду моє життя змінилось… Жити в Італії і не захопитися куховарством, мабуть, просто неможливо: тут навіть повітря, здається, смачно пахне!..

Італійці, мушу сказати, — великі гурмани і чудесні кулінари. Деякі чоловіки тут готують навіть краще за жінок! Чи то італійська пристрасть до їжі (яка тут просто-таки витає в повітрі), чи бажання приємно вразити чоловіка чимось смачненьким відкрили в мені прихованого кулінара… (Сміється —авт.) Я, несподівано для самої себе, почала з ентузіазмом готувати. Кулінарія допомогла мені “вбити” час, а потім я так втягнулась, що приготування їжі стало невід’ємною частиною мого життя й найулюбленішим заняттям.

Чоловік мені завжди подає якісь цікаві ідеї. Згодом мою особисту команду дегустаторів поповнив наш синочок Алессіо (а дегустатор він дуууже вибагливий). Оскільки сім’я в нас інтернаціональна, готуємо ми і українські, і італійські страви. А ще дуже любимо відкривати для себе смаки і страви інших країн.

Моєю першою провідницею в світ італійської кулінарії була тітка мого чоловіка Джакоміна. Її невістки не готують, то вона “зосередилась” на мені і почала мене всьому вчити. Спочатку вчила правильно варити… спагеті. Я їх завжди ламала, щоб умістилися в каструлю, а для італійців поламані спагеті — найстрашніша в світі катастрофа, їх тут ніхто не буде їсти, так само, як і розварені, як у мене на початках. Потім тітка навчила мене готувати лазанью, рецепт якої я й описала у блозі, а торік разом з нею пекли панеттоне…

В Італії шлях до серця… жінки лежить «через шлунок»!

— Італійці дуже щирі й відкриті. Коли тільки я сюди приїхала, мене так гостинно прийняли сусіди й друзі чоловіка, що я почувалась, як удома, уже з перших днів, — каже пані Ірина. — Українці з італійцями багато у чому схожі: співучістю, темпераментом, навіть любов’ю смачно попоїсти… Що ж до відмінностей, то українці більш стримані в емоціях, у італійців же все видно відразу. Завжди кажу, що коли мій чоловік приходить додому, то здається, ніби прийшло десятеро людей, а не він один… (Сміється —авт.) Такі в нас і сусіди, і друзі — усі гамірні, емоційні й веселі.

Щодо відмінностей у смаках, то я спочатку ніяк не могла звикнути до макаронів, які тут їдять щодня і навіть як першу страву. Моя ж українська душа таки звикла до супів… Ніколи не забуду, як я вперше приїхала в гості до Роберто: їхала автобусом майже два дні, приїхала вночі, і чоловік, щоб мені догодити, приготував УНОЧІ макарони з соусом песто! Я їх ледве з’їла, щоб він не образився, а в душі мріяла про теплий суп… (Сміється —авт.) Але тепер звикла до макаронів і навіть їх бракує, якщо кілька днів їх не їмо… Зате італійці більш «закриті» в кулінарному плані: вони з більшою осторогою їдять щось “заморське”, але вже якщо їм засмакує, то потім будуть часто просити знову приготувати. Мій чоловік «підсів» майже на усі українські смаколики: борщ, вареники (він їх навіть сам тепер ліпить) та голубці…

Щодо вислову, що шлях до серця лежить через шлунок, то тут він теж актуальний, але… з точністю до навпаки! В Італії сучасні жінки майже не готують, а от чоловіки, щоб привабити жінку, та-а-акі кулінарні шедеври творять!

«Смачна» творчість перевтілилася в «Італійські голубці»

Свої кулінарні шедеври Ірина Гудима описує у власному блозіhttp://holubzi.blogspot.it .

— Блог, — зазначає жінка, — дозволяє поєднати дві улюблені справи — готувати і розповідати історії. Таке писання — дуже гарна і натхненна справа: якщо ви любите готувати, то чому б цим не поділитися з іншими? Крім того, блоги дуже гарно структурують рецепти господині і потім при готуванні тієї чи іншої страви не треба буде перетрясати купи журналів, записів та книжок в пошуках «того самого» рецепта, а просто відкрити свій власний блог. Кулінарія має безмежне поле для творчості: блог паралельно розвиває ще й таланти письменника та фотографа… (Сміється —авт.)

У мого чоловіка дуже інтернаціональна родина (його батько італієць, а мама — мальтійка), двоюрідні сестри й брати живуть на Мальті, в Австралії і в Англії. На Мальту ми літаємо щороку і там усі зустрічаємось, а я заодно вчуся у родичів готувати щось “заморське”. А ще в нас дуже багато друзів-іноземців, у яких я частенько запозичую рецепти іноземних кухонь.

Власне, сама ідея завести свій кулінарний блог належить моєму чоловікові Роберто: він дуже підтримує мене у моїй “смачній” творчості, тому в цьому плані мені пощастило. Адже без підтримки складно втілювати свої навіть маленькі мрії. А мрію я нині про те, аби блог з часом «трансформувався» у книжку рецептів або ж переріс у власне кафе…

кулінарія діаспора Італія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Для дітей з вадами слуху в Тернопільську обласну дитячу лікарню передали обладнання. Як інформують "Тернополяни", щорічна Всеукраїнська благодійна акція "Серце до серця" у 2018 пройшла під гаслом "Почуй світ!". Кошти збирали для закупівлі обладнання дітям з вадами слуху. На отриману суму для Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні закупили прилад для всебічної діагностики стану слуху. Зараз на обліку в області 478 дітей з порушенням слуху. Новий...
Пригоди
Черговий випадок змушує серйозно замислитися про безпеку поїздок у потягах "Укрзалізниці". Репутація поїздів як найбезпечнішого виду транспорту тепер викликає стійкі сумніви. Адже трагедію можна очікувати будь-якої миті. На своїй сторінці у мережі Фейсбук співвласник і співзасновник організації "Громадський контроль Укрзалізниці", депутат Фастова Віктор Гарвона повідомив про прикру ситуацію, в якій він опинився. У пасажирському поїзді, який курсує сполучен...
Екологія
Тернопільські поліцейські попереджають мешканців Тернопільщини про несприятливі погодні умови, які вимагають від водіїв особливої пильності за кермом. Прес-центр патрульної поліції повідомляє, що 21 січня на більшій частині території країни очікується сніг, на півдні та в Приазов'ї — з дощем, вночі в південних та центральних, вдень у східних областях подекуди значні опади, налипання мокрого снігу. Лише у Львівській, Волинській, Рівненській, а вдень і в пів...
Культура
Хвилюючі емоції, гордість і водночас невимовний сум викликає виставка 22-річного художника Олега Дробоцького, який представив у Ланівцях свої картини про оборону Донецького аеропорту. Як повідомляє "Думай", на майданчику виставки в Культурному центрі в Ланівцях також представлені документальні матеріали, передані Сергієм Гончаруком, учасником оборони Донецького аеропорту. Символічно Олег назвав свої роботи "Донецьк. Аеропорт", адже  20 січня вважається Дне...
Суспільство
19 січня біля Тернопільського озера можна було побачити військових, які брали участь в освяченні Йорданської води. Прес-центр 44-ї окремої артилерійська бригади повідомляє: "У Тернополі з самого ранку військовослужбовці разом з сотнями цивільних людей зібралися біля водоймищ, щоб взяти участь у Водохрещі. На березі розгорнутий намет, в якому облаштували пункт підігріву, військовий оркестр грав різдвяні композиції, щоб підбадьорити охочих, усі в очікуванні...
Суспільство
19 січня православні християни відсвяткували Водохреще. У зв'язку з настанням цього великого свята митрополит ПЦУ Дмитрій (Рудюк) вирішив дати свій коментар щодо поведінки деяких вірян, котрі бездумно копіюють чужі звичаї. "Друзі! Все що я тут зараз напишу, ви можете сприймати, а можете і не погодитися з цим. Це ваша справа. Можете сказати – сам не стрибаєш, не занурюєшся, комусь не переч? Але ж підозрюю я, що оці купання в "прорюбях" пришкандибали до нас...
Культура
Колядки, виступи вертепів та частування – так провели театралізоване дійство "Лемківський Йордан" у Тернополі 19 січня. Як повідомляє "Терен", учасники тернопільської обласної організації Всеукраїнського Товариства "Лемківщина" традиційно зібрались у родинному колі в приміщенні БК "Березіль", щоб відсвяткувати свято Хрещення Ісуса за унікальними традиціями лемків. "Таке свято – це не просто зустріч, це естафета традицій, які передають із покоління до поко...
Екологія
У мережі з'явилася детальна інформація про прийдешнє місячне затемнення, яке можна буде побачити в Україні 21 січня. Про це інформує "Апостроф" з посиланням на повідомлення вченого Головної астрономічної обсерваторії НАН України Івана Крячка. "Навіть "совам" інколи треба вставати до сходу Сонця. Усім, хто не спатиме на світанку 21 січня поточного року, раджу подивитися на затемнений Місяць. Це буде красиве видиво, бо диск Місяця під час повної фази затемне...
Суспільство
Працівники Збаразької міської ради колядували та віншували у домівках людей, які були в’язнями таборів ГУЛАГу, а також виконували примусові роботи в сепцпоселеннях 50-60-их років. Як повідомляє "За Збручем", таким чином місцеві чиновники разом із працівниками будинку культури вирішили привітати літніх збаражчан, на долю яких випади нелегкі випробування. Як розповів заступник міського голови Збаража Андрій Синчишин, люди, яких відвідували колядники, зустріч...
Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!