На Тернопільщині розпочався "картопляний сезон"

На Тернопільщині розпочався "картопляний сезон", Антоніна Сімаченко

Ось уже два тижні на Тернопільщині температура повітря коливається в районі 20 градусів, а отже, пора садити картоплю, оскільки найкраще вона розвивається у прогрітому ґрунті.

Умілі городники кажуть, аби картопля швидко проросла її потрібно правильно підготувати: за два тижні до посадки винести з погребу, щоб подихала. Або заховати у теплий, прогрітий пісок на горищі. Коли бульба пустить «очка» – її можна висаджувати.

Житель села Зарудечка, Збаразького району Олег Ковальчук щороку збирає щедрий врожай картоплі, навіть, коли в інших господарів вона родить «недуже».

– Весь секрет у розрахунках і посадці, – пояснює Галасу чоловік. – Між рядками, де ростиме картопля, має бути не менше 1 метра відстані, щоб рослина мала куди пускати коріння, бо саме на ньому формуються бульби. «Зерно» треба класти на відстані 35 см один від одного. Якщо у чорнозем, то на глибину 10-15 см, а якщо пісок – то можна й на 20-25.

Олег Ковальчук завжди прораховує, скільки урожаю він має зібрати восени. Це допомагає визначити, скільки насіння варто підготувати навесні.

– Підшукав той метод в Інтернеті і так воно десь і виходить, – каже господар. – На 1 сотці може бути до 12 грядок, у кожному по 40 картоплин у 2 рядки, тобто разом 480 штук, тобто стільки повинно бути кущів картоплі. Кожен кущ в середньому може вродити 1,1 кг картоплі, враховуючи ймовірні втрати. У результаті зберемо 528 кг картоплі. Це приблизно 11 мішків.

Важливо надати належної уваги й підживленню землі, адже на пісному ґрунті картопля буде маленькою, як горіхи. А також все залежить і від сорту «насіння».

Втім, посадка картоплі приносить не абияку потіху справжнім господарям. Саме за цим заняттям проведуть вихідні більшість жителів Тернопільщини.

Тернопільщина картопля сезон
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Коментарі