Хліб із любов'ю: мешканка Тернопільщини розповіла, як спекти смачний хліб вдома (ФОТО)

Кожного дня в оселі Тетяни Мельничук із Збаража пахне свіжоспеченим хлібом. Бо так ще з дитинства повелося у її родині. Вона бачила, як бабуся виготовляє хліб та дріжджову випічку, й успадкувала давні рецепти та продовжує прославляти рід – своїми хлібами. Пише Сільський господар...

– Згадуючи дитинство, в моїй уяві завжди постає бабуся Аделія і її ароматні пиріжки, – пригадує Тетяна. – Коли б не зайшла до неї, вона щоразу частувала мене солодкою випічкою. Завжди смачним вдавався і хліб моєї мами, яка працювала технологом на хлібзаводі. А ще мати любила пекти пляцки. Найбільше готувала їх на храмовий празник та великі свята. Пекла не менше десяти виробів, щоб і домашні мали чим ласувати, і гостям аби було що в сумку покласти. 

Так і зростала Тетяна у цьому кулінарному світі – спочатку більше як дегустаторка, а коли їй виповнилося п’ятнадцять літ, то й собі закортіло спекти щось смачненьке. Найбільше господиня подружилася з дріжджовим тістом і тепер постійно балує свого чоловіка та двох доньок то свіжим хлібцем, то булочками та печивом. А крім цього, ще й смачними супами, вишуканими другими стравами і варениками з різною начинкою, які обов’язково готує до недільного столу. 

– Коли я вийшла заміж, то перше, що купила собі – зошит для кулінарних рецептів, – розповідає Тетяна. – Йому вже двадцять років минуло, але я й досі заглядаю туди. Тепер у мене є вже п’ять таких записників, у яких зберігаються бабусині і мамині рецепти, а також запозичені з книг, журналів та інтернету. 

Тетяна Мельничук завжди готує з любов’ю. Кожну страву присмачує ніжною турботою про рідних. З особливим настроєм береться до випічки хліба. 

– Мама мені заповідала, що до тіста обов’язково слід дати дрібку любові, тоді воно неодмінно вдасться, – каже господиня. – Не без того, що треба брати лише якісні і свіжі дріжджі, добре борошно і дотримуватися відповідних пропорцій. 

Коли духмяний хліб уже на столі, а в хаті витає п’янкий запах ванільних рогаликів, Тетяна Мельничук береться за вишивку. Це ще одне красиве захоплення цієї працелюбної жінки, яке приносить їй неабияке душевне задоволення. Радіє її материнське серце і тоді, коли бачить, як пораються біля кухні доньки Христина та Наталя. Бо так у їхній родині заведено: бути гарною господинею – це шляхетна справа кожної жінки.

Автор: Марія БЕЗКОРОВАЙНА

РЕЦЕПТИ СМАЧНОЇ ВИПІЧКИ ВІД ТЕТЯНИ МЕЛЬНИЧУК

Хліб «СЕЛЯНСЬКИЙ»

Спочатку готуємо бігу – дріжджову закваску холодного бродіння, яка зберігається в холодильнику до двох тижнів. 

Отож, беремо 210 г борошна, 1,5 г сухих дріжджів (0,5 ч. л.) або 4 г пресованих, 210 мл води, 0,5 ч. л. цукру.

З 210 мл холодної води відлити 50 мл. У цій кількості теплої води розвести дріжджі і цукор, залишити на 15 хвилин. До просіяного борошна додати розведені дріжджі, решта холодної води, перемішати, помістити до холодильника. Раз на добу легенько вимішати. З цієї порції виходить 400 г опари. Бігу можна використовувати через добу. Чим вона старіша – тим краще.

Тісто для хліба:

400 г біги, 150 г води, 1/6 ч. л. дріжджів сухих або 2 г пресованих, 300 г борошна, 8 г солі.

Приготування:

На одну годину витягнути бігу з холодильника, щоб зігрілась. Розвести дріжджі в теплій воді (якщо сухі дріжджі, то залишити на 15 хвилин). До 400 г біги додати розведені дріжджі, борошно – все перемішати і залишити на 30 хвилин. Потім всипати сіль і замісити тісто (впродовж 10-12 хвилин). Зробити з нього кулю і залишити на 2 години. За цей час через кожні 30-60 хвилин обминати його руками. 

Відтак тісту надати форму, на 40 хвилин покласти догори швом у кошик, вкритий полотенцем і притрушений борошном. 

Духовку разом із деком нагріти до 220-210 градусів. На гаряче деко, встелене пергаментним папером і присипаним борошном, викласти тісто, повернувши швом догори. Зверху зробити надрізи.

Випікати 15 хвилин при температурі 220-210 С з парою (на дно духовки помістити сковорідку з окропом) і 35 хвилин при температурі 180-200 С – без пари. Вага хліба – 800 г.

ХЛІБ ЖИТНЬО-ПШЕНИЧНИЙ

200 г житнього борошна, 300 г пшеничного борошна, 2 ст. л. житнього солоду, 400 мл води, 10 г сухих дріжджів, 1 ст. л. кмину, 1 ст. л. льону, 25 г (1 ст. л.) цукру, 15 г (1, 5 ч. л.) солі, 20 мл (1ст. л.) олії.

Приготування:

Два види борошна просіяти, додати солод. У середині зробити заглиблення, влити туди теплу воду, всипати дріжджі, цукор та залишити на декілька хвилин для активації. Після цього додати кмин, льон, сіль і замісити тісто (місити впродовж 5 хвилин). Наприкінці влити олію і знову замісити. Тісто накрити рушником і дати вирости удвічі (приблизно 40 хвилин). Відтак знову Тісто ще раз обім'яти, скласти з боків до середини на 40 хвилин помістити догори швом у кошик, встелений рушником і присипаний борошном.

Деко поставити у духовку і розігріти її до 220 градусів. Хліб перевернути швом донизу на гаряче деко з пергаментом (можна присипати борошном). В духовці зробити паровий ефект (можна на дно поставити сковорідку з окропом).

Хліб пекти 10 хвилин, відтак зменшити температуру до 180 С, забрати окріп і випікати ще 20-25 хвилин. Хліб виходить вагою 900 грамів.

ПІСНІ РОГАЛИКИ З ВИШНЯМИ

200 мл води, 25 г дріжджів, 0,5 ч. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 200 мл олії, 0,5 кг борошна, 0,5 л консервованих вишень, цукрова пудра.

Приготування:

До води додати цукор, сіль, олію – закип'ятити, охолодити до теплого. Відтак додати дріжджі, розмішати і поступово всипати борошно. Замісити тісто, залишити на 20 хвилин. 

Тісто поділити на 4 частини, кожну розрізати на 12 сигментів, начинити вишнями, сформувати рогалики. 

Випікати при температурі 180 С. Готові рогалики посипати пудрою.

СИРНЕ ПЕЧИВО З ЯБЛУКАМИ

✅150 г молочного сиру, 75 г цукру, 7 г порошку до печива, щіпка солі, 6 ст. л. олії, 1 п. ванільного цукру, 250 г борошна, 1 яйце.

Начинка:

2 яблука, 50 г цукру, 1 ч. л. кориці, 1 яйце, 1 ст. л. маку (можна льон, конжут).

Приготування:

До сиру додати збите з цукром ванільним цукром яйце, олію, борошно з порошком до печива. Замісити тісто, накрити рушником і дати постояти 20 хвилин.

Розділити тісто на дві частини. Розкачати круг діаметром 25 см і товщиною 0,5 см. Поділити на 8 секторів, зробити надрізи, викласти кусочки яблук, посипати цукром і корицею. Загорнути вузьким кінцем під низ. Змастити збитим яйцем, посипати маком або льоном чи кунжутом. 

Випікати при температурі 180 градусів приблизно 15-20 хвилин.

тернопіль збараж хліб
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
12 дуже добре
(4 оцінки)
Високі оцінки користувачів за Повнота інформації
1 людина рекомендує
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі

Пригоди
Активістка, що проживає у місті Монастириська, Тернопільської області, опублікувала в мережі світлини недобудованих житлових будинків у містечку. Пишуть Тернополяни."Те що будувалося в Монастириськах.,хіба не можна було зберегти це все для наших людей- нашою владою.,та ні ,одні балачки,обіцянки і то як каже голова РР -Данилюк то все ті кляті "иди зробили ,,цікаво а де ви були в цей час в якому кабінеті і при якій посаді хіба не голови Монастриської РР..?.М...
Суспільство
Іспанія випередила Італію за кількістю інфікованих коронавірусом. За останніми офіційними даними, іспанська влада фіксує 130 759 випадків коронавірусної хвороби. Розповідає Суспільне.Кількість смертей від коронавірусу за добу дещо знизилися. Цієї доби померло 674 людини, минулої – 809. Загальна кількість смертей в Іспанії від COVID-19 становить 12 418.38 080 іспанців одужали від коронавірусної хвороби.В Італії – 124 632 випадки СOVID-19. Померли більше 15...
Суспільство
Лікар і медсестра, які робили розтин хворого на коронавірус волинського лікаря-гінеколога, отримали позитивні результати тесту на COVID-19. Про це повідомив директор Волинського обласного патологоанатомічного бюро Володимир Онищук, передають Волинські новини. "Медикам провели тестування відразу після завершення процедури розтину. Станом на 3 квітня у лікаря і медсестри підтвердився коронавірус, результати дослідження ще однієї медсестри очікуються", - розп...
Пригоди
В Одесі патрульна поліція застосувала силу, аби затримати власника однієї з торгових точок, який нібито порушував правила карантину.Відео інциденту 5 квітня опублікувало місцеве видання "Думская".На кадрах видно, як правоохоронці силою затримали чоловіка після кількахвилинного діалогу. "Думская" пише, що затриманий підприємець Петро Юрочкін нібито потрапив до лікарні з розтягненням та струсом мозку. За словами підприємця, поліцейський слідував за ним до лі...
Пригоди
Як відомо, на час карантину у Тернополі заборонили працювати ломбардам. Проте деякі із них вирішили, що така заборона їх не стосується. Пише Терен. Вчора, 4 квітня, тернополяни уже встигли зафіксувати двох порушників, які не зважаючи на чималий розмір штрафу продовжують працювати. До  слова, Кабінет Міністрів дозволив ломбардам запрацювати знову, проте остаточне рішення було за владою на місцях. Тож під час засідання Штабу із подолання надзвичайної ситуаці...
Суспільство
Лабораторний тест не виявив коронавірусу в жінки, яка померла в пологовому будинку Івано-Франківська 1 квітня. Про це в суботу повідомив мер міста Руслан Марцінків. Пише "LB"."Жінка, яка померла в міському пологовому будинку, у неї не виявили коронавірусу ПЛР-системою. Це свідчить про те, що жінка померла з іншої причини", - розповів він у фейсбуці.Несподівано померла жінка була на 36-му тижні вагітності. Лікарі провели розродження, дитину помістили в реан...
Суспільство
Знайомство з Монастириським районом для широкої української аудиторії розпочалось 25 березня, коли там від коронавірусної хвороби помер 68-річний чоловік (мешканець села Ковалівка, Монастириський район). На сьогодні цей район є найбільш ураженим в Україні. За інформацією Тернопільського штабу для боротьби з коронавірусом, в області підтверджено (станом на ранок 2 квітня) 111 хворих, з них 83 є жителями Монастириського району: 10 лікарів, 14 медсестер, 8 мо...
Суспільство
Попри карантин, деякі церкви на Тернопільщині організовують богослужіння за участю значної кількості людей, – повідомив начальник ГУ Нацполіції області Олександр Богомол. Зокрема, нехтує вимогами російська православна церква, пише "ZZ". У поліції зареєстрували кілька порушень щодо релігійної діяльності в період карантину. Втім, дотепер керівників церков і прихожан не штрафували. «Відповідно до правил, які затвердив Кабінет Міністрів України, не можна прово...
Пригоди
Художниця Людмила Круп’як зробила годинник із фанери, шпаклівки і гіпсу. У деталях показує техніку, як застосувати і скульптурний живопис, і литі квіти. У результаті – оригінальний годинник у квітах. Показує Суспільне.Демонструючи різні техніки, розмірковує про час. Вважає, що час працює на людину саме тоді, коли вона набирається позитивних вражень в подорожах, стосунках або улюбленій справі.– Позитив саме у новизні і відкриттях, – каже Людмила. – Буває й...