
13:35, 17 квітня 2020 р.
Мешканка Тернопільщини розповіла, як накрити оригінальний Великодній стіл (ФОТО)
За кілька днів у наші оселі прийде світлий Великдень. Кожна господиня готується до цього свята по-особливому: прибирає домівку, пече паску і ще задовго планує пасхальне меню.
Наша постійна читачка з Ланівців Надія Печенюк щороку готує страви, які у її сім’ї вже стали улюбленими і без них годі уявити великодній стіл, розповідає Сільський господар. Вони не лише смачні, а й красиво оформлені: салат у вигляді пасхального зайця чи весняних фіалок, яйця у формі ромашки, картопля, яка нагадує пташине гніздо.
«Здавна заведено, що на Великдень ми збираємося усією родиною за святковим столом, – пише пані Надія. – Після освячення паски у Ланівцях, ми завжди їхали до моїх батьків на Теребовлянщину. Цьогоріч через карантин залишимося вдома і святкуватимемо у вузькому колі: чоловік, син Максим та я. Донька Марְ’яна з сім’єю з цієї ж причини святитиме паску в Києві. Але духовно в цей день ми всі будемо разом. І навіть страви на великодньому столі у нас будуть однакові. Я спечу паску і приготую усіляких смаколиків та Новою поштою передам дітям у столицю. А на сам Великдень ми зустрінемося онлайн за допомогою відео-зв’язку, щоб привітати один одного з величним святом. І залунає за святковим столом «Христос воскрес! – Воістину Воскрес!» Бо так було і триватиме повік на Великдень».
САЛАТ «РОМАШКА»
6 яєць, 60 г твердого сиру, 80 г смаженого арахісу, 30 г зеленої цибулі, 50 г майонезу, перець, сіль.
Приготування:
Яйця відварити і розрізати навпіл, обережно дістати жовток. Зелену цибулю дрібно порізати, сир натерти, жовтки подрібнити виделкою (два відкласти і потерти для серединки ромашки).
У глибокій тарілці приготувати начинку: змішати жовтки, цибулю, сир та подрібнені горішки. Додати майонез та перемішати. Нафарширувати половинки яєць. На тарілку викласти зелень, потім квіточку з половинок фаршированих яєць. У серединку теж викласти начинку і зверху посипати тертим жовтком. Листочки зробіть З петрушки або іншої зелені зробити листочки.

ВЕЛИКОДНІЙ ЗАЙЧИК
Одна пекінська капустина, консервована кукурудза, 50 г волоського подрібненого горіха, 2 варені яйця, 2 плавлених сирка, баночка консервованого тунця, майонез.
Приготування:
Всі продукти крім плавлених сирків, перемішати, посолити до смаку і викласти у формі зайчика, формуючи тулуб і голову. Зверху натерти на дрібній тертці плавлений сирок або яєчний білок. З перцю зробити очі, носик, з маленьких листочків капуст – вушка.

САЛАТ «ФІАЛКИ»
200 г копченої курки, 3 яйця, 2 свіжих огірка, 100 г твердого сиру, шпинат, зелена цибуля редис, майонез, сіль, чорний мелений перець, солоний крекер.
Приготування:
Нарізати дрібними кубиками курку, огірок, яйця і сир, редиску – тонкими пластинками, один жовток потерти на дрібній тертці.
Тепер час формувати горщик: всі інгредієнти викладати шарами, змащуючи кожен шар майонезом. Горщик навкруги обкласти крекером і «посадити» фіалки. Листя шпинату вимити, просушити і розкласти по краю. Відкладений редис нарізати тоненькими пластинками і зробити квіточки. В отримані отвори потрібно помістити трішки жовтка.

КАРТОПЛЯНІ ГНІЗДА
400-450 г картоплі, 200-250 г курячого фаршу або дрібно прубаного філе, одна цибуля, зубчик часнику, одне яйце, 2-3 ст. л. борошна, 50-70 г твердого сиру.
Приготування:
Картоплю відварити і зробити пюре. Додати яйце, сіль і борошно. Остудити. Цибулю нарізати дрібно і посмажити до прозорості, додати курячий фарш і часник – смажити до готовності. Деко застелити пергаментним папером і змастити вершковим маслом. З картоплі кондитерським мішком або ложкою сформувати гнізда. В середину викласти начинку. Зверху посипати тертим сиром. Випікати 25-30 хвилин при температурі 180 градусів.

КУРЯЧІ РУЛЕТИ
М’ясо з курячого стегна легенько відбити та посолити і поперчити. Викласти на харчову плівку одна до одної шкіркою догори. Далі викласти начинку (шампіньйони, зелений заморожений горошок, сир твердий і подрібнена зелень). Скрутити туго, обмотуючи плівкою. Покласти в гарячу підсолену воду і варити 20 хвилин. Коли остигне, вийняти з плівки.
Перед подачею на стіл рулет на 20 хвилин помістити в розігріту до 200С духовку, щоб зарум’янився.

ПЛЯЦОК «ПОДУШЕЧКИ»
5 яєць, 250 г борошна, 180 г цукру, 1 ч. л. порошку до печива, 120 мл олії, 2 ст. л. какао, 120 мл води.
Для сирної маси: 500 г перетертого сиру, 1 п. (40 г) ванільного пудингу, 100 г цукру.
Приготування:
Яйця з цукром збити до білого, продовжуючи збивати додати холодну воду, олію. Всипати просіяне борошно з порошком для випічки і какао, змішати тісто, вилити у форму, попередньо застелити пергаментним папером і змастити олією.
Збити сир з цукром і пудингом, помістити суміш в кондитерський мішок. Витиснути сирне тісто поверх шоколадного тонкими смужками, створюючи малюнок решітки.
Випікати в духовці близько 40 хвилин при 180 °C. Коли охолоне, нарізати на шматочки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
18:41
Вчора
ТОП новини
Оголошення
live comments feed...