• Головна
  • Що їдять тернопільські школярі?
16:30, 14 лютого 2013 р.

Що їдять тернопільські школярі?

Зимою і літом однакового кольору? Так-так, у початковій школі це манна каша. А молокопродукти, між іншим, входять у перелік продуктів щоденного споживання для школярів. Та як би кухарі не задобрювали малечу – і варенням, і джемами, однаково молочні каші не є улюбленою стравою для більшості дітей.

Як кажуть у народі, силою не бути милою. Саме так можна охарактеризувати стосунки кожного другого учня з гарячим харчуванням у школі. У боротьбі за маленького споживача, як правило, більше балів на свою користь набирають чипси, сухарики, шоколадні батончики та солодкі напої.

800 калорій – і за уроки

Гарячі ж сніданки завдяки старанням вчителів, як і раніше, залишаються прерогативою для учнів початкової школи. У шкільній їдальні сніданки й обіди однакові для всіх: гурманів та всеїдних, гладких і худих, відмінників, середнячків та двієчників. Хочеш – не хочеш, а отримати за обідом свої 60 грамів хліба, 35 грамів м’яса, 140 грамів овочів та 100 грамів картоплі мусиш. У школах та дитячих садках усі діти харчуються із врахуванням норм споживання дитини, визначених постановою Кабінету Міністрів. Незважаючи на те, чи у вашого школяра зовсім не дитячий апетит, чи він у вас харчується мляво та кволо, обідня порція для всіх однакова.

Нормами споживання визначено також перелік продуктів, які дитина повинна вживати щодня і які дозволено готувати всього кілька разів на тиждень. Так, наприклад, до продуктів щоденного споживання належать молоко, хліб, масло  вершкове. Їх використовують у межах денної норми  +(-)5 відсотків. А такі продукти,  як сир, риба, дріжджі, дитині можна вживати всього кілька разів на тиждень.  Наприклад,  денна норма споживання риби (15  грамів на дитину)  використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (15 х 7) : 3 = 105 : 3 = 35 грамів (на день).

Калорійність одного обіду для учнів 1-4 класів становить 794 калорії. Тут враховано, так би мовити, перше, друге і компот. Процедура формування меню у школах доволі складна. Відповідно до норм споживання кухарі визначають, який набір продуктів повинна спожити дитина, з якою періодичністю та в якій кількості вона має їсти відповідний продукт. Відтак розробляється десятиденне меню із врахуванням цих показників. Далі справа за органами санепідслужби, які затверджують перелік страв і слідкують за процесом дотримання меню.

У частині дотримання санітарних норм у шкільних їдальнях санепідслужба керується «Державними санітарними правилами та нормами влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу». Цим документом передбачена процедура організації харчування.

– У загальноосвітніх навчальних закладах для учнів 1-12 класів  має організовуватись одноразове харчування, – пояснює головний спеціаліст сангігвідділу Управління організації держсаннагляду Головного управління Держсанепідслужби у Тернопільській області Марія Дручковська. – Дітям початкових класів, які відвідують групи продовженого дня, рекомендовано триразове харчування. Додатком до цього документа передбачено асортимент дозволених страв для шкільних їдалень та перелік заборонених продуктів. З метою профілактики харчових отруєнь у шкільних їдальнях категорично забороняється продаж кондитерських виробів із кремом, морозива, яєць та м'яса водоплаваючої птиці, низькосортних м’ясних виробів, студнів, зельців, фаршмаків, грибів, самоквасу, молока, сметани та сиру без термічної обробки, консервів непромислового виробництва, солодких газованих напоїв, нарізних салатів з майонезом тощо.

Тому дам, тому не дам

З 1 січня 2013 року управління Держсанепідслужби перевірки закладів з підвищеним ступенем ризику здійснює відповідно до плану перевірок дотримання санітарно-епідеміологічного законодавства суб'єктами господарювання у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 19.09.2012 р. №869, згідно з якою періодичність планових перевірок об’єктів з високим ступенем ризику, зокрема загальноосвітніх навчальних закладів, складає раз у рік, з середнім  – раз у три роки,  з низьким – раз у п’ять років. Крім того, здійснюються позапланові перевірки за зверненнями громадян, скаргами, повідомленнями, прокурорськими запитами.

При здійсненні будь-якої перевірки оформляється акт та надається припис із пропозиціями. Обов’язково встановлюється термін їх виконання. Наступна перевірка назначається у день закінчення терміну виконання наданих напередодні пропозицій. – Протягом 2012 року фахівцями санепідслужби області проведено 684 перевірки загальноосвітніх навчальних закладів у частині організації харчування. У результаті перевірок за порушення санітарного законодавства накладено 197 штрафів та винесено 24 постанови на тимчасове призупинення експлуатації об’єктів. Як правило, призупинення діяльності здійснювалось для дезінфекції приміщення. Найтиповішим порушенням у частині організації дитячого харчування є відхилення від перспективного меню. Перспективне десятиденне меню організатор харчування обов’язково має погодити з територіальним міжрайонним управлінням

Головного управління Держсанепідслужби у Тернопільській області. У разі введення додаткових та заборонених страв на підприємця накладається штраф. Іншим типовим порушенням є відсутність супровідної документації, яка засвідчує походження, безпеку та якість продукції, зокрема, висновки санітарно-епідеміологічної експертизи, сертифікати відповідності, декларації виробника, – каже Марія Дручковська.

Ще торік пропонували 7 грн.

Нещодавно тернопільська мерія переглянула «тарифи» на дитяче харчування. Його вартість змінилася лише для спеціальних шкіл.

– На 2013 рік вартість харчування змінилася тільки у спеціальній школі, що знаходиться на вул. Сахарова, 4. Це заклад інтернатного типу, в якому діти перебувають та харчуються цілодобово. Вартість харчування зросла з 20,22 грн. до 22 грн. на добу. Діти, які перебували у спеціальному закладі тільки протягом дня, харчувалися з розрахунку 6 грн. на день. Тепер ця сума зросла до 8 грн., – пояснює заступник начальника управління освіти з фінансових питань ТМР Олена Пельвецька. – При формуванні вартості харчування аналізується норма виконання натуральних норм споживання. У садках діти харчуються нормально, зараз відбуваються тендерні процедури на закупівлю продуктів харчування. Перебоїв у поставках м’ясних, молочних продуктів, овочів, фруктів тощо немає. Наразі є залишки круп та олії, які виникли станом на 1 січня 2013 року. Згідно з законом про дошкільну освіту половину вартості харчування у садочках сплачують батьки, половину – міський бюджет. Однак це не стосується пільгової категорії дітей. За харчування дитини у ясельних групах батьки сплачують 5 грн. в день. Стільки ж доплачує держава. У результаті вартість харчування на один день становить 10 грн. У садових групах, де перебувають діти від 3 до 6 років, і батьки, і держава сплачують по 6 грн., тобто вартість меню на день становить 12 грн. Винятком у харчуванні дітей дошкільного віку є літній період, який називається оздоровчим. Тому вартість харчування збільшується на 10%. Дітям додатково закуповуються соки, фрукти, овочі. У школах діти харчуються відповідно до графіка навчального процесу.

У рішенні міської ради зазначено, що вартість харчування у школах для дітей 1-4 класів становить до 5 грн. (діти 1-4 класів харчуються виключно за бюджетні кошти – авт.). З міського бюджету на гарячі обіди виділяється 4 грн. За дотриманням меню слідкує санепідслужба, яка відбирає проби на калорійність та співвідносить її з вартістю меню. Якщо норма споживання м’яса на одну дитину становить 60 г, а у закладі 100 дітей, відповідно організаторам харчування потрібно 6 кг продуктів. Санепідслужба зіставляє цю цифру із кількістю отриманого організатором харчування м’яса.

Враховуючи норми споживання школяра, організаторам харчування дуже важко вкластися у визначену суму. Цього не заперечують і в управлінні освіти. Ще торік структура запропонувала підвищити вартість харчування до 7 грн., хоча інші області працюють за таким же тарифом, як у Тернополі, зазначає Олена Пельвецька.

– Намагаємось виходити на натуральні норми хоча б на обов’язкових продуктах: молочних, м’ясних тощо. Готуючи на загал, підприємці так спрацьовують, що дітям вистачає того, що їм пропонують. Скарг з цього приводу ані від батьків, ані від вчителів не надходило. Зараз ми працюємо над тим, щоб збільшити вартість харчування до 5 грн. Торік ми пропонували 7 грн., але бюджет не затвердив нам такої суми. Навіть якщо перейти на ціну 5 грн., необхідно додаткових 1,5 млн. грн. Відтак доводиться розумно підходити до цього питання, щоб і діти були ситі, і грошей вистачало, – каже Олена Петрівна.

Кожна господиня, яка бодай поверхнево орієнтується у вартості продуктів харчування, погодиться, що приготувати дитині обід на 4 грн. надзвичайно важко, навіть якщо продукти закупляються за гуртовими цінами. Можливо, саме тому органи санепідслужби реєструють так часто випадки відхилення від меню. Як з положення виходять організатори харчування, доводиться лише здогадуватись. Та враховуючи економічне становище, в якому опинилося місто, ситуація покращиться ще не скоро…

Що їдять тернопільські школярі?, фото-1

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Оголошення
live comments feed...