Фермери Тернопільщини змушені віддавати овочі за безцінь або викидати на смітник (ФОТО)

Яка ситуація в наших овочевих краях — у Заліщицькому, Борщівському та інших районах? Тамтешні селяни, які віддавна спеціалізуються на вирощуванні городини і затратили на це чимало коштів і праці, просто в розпачі. Пише Нова Тернопільська...

Заходиш у супермаркет — полиці заповнені польською й італійською зелениною, капустою з Албанії і Узбекистану, огірками з Туреччини, а в українських фермерів пропадають тонни редиски, огірків, капусти, зелені. Ціни на імпортні овочі — космічні. Пучок закордонної зеленини вартує близько 40 гривень. У той же час наші селяни готові за копійки віддати свою продукцію, та нема куди, бо базари закриті через карантин. А споживачі, які й без того не мають грошей, змушені переплачувати втридорога за імпорт. Днями херсонські фермери у відчаї скидали гори огірків із мосту. Яка ситуація в наших овочевих краях — у Заліщицькому, Борщівському та інших районах? Тамтешні селяни, які віддавна спеціалізуються на вирощуванні городини і затратили на це купу коштів і праці, просто в розпачі. В Україні відбувається справжній економічний суїцид на державному рівні.

Фермери Тернопільщини змушені віддавати овочі за безцінь або викидати на смітник (ФОТО), фото-1

Тонни свіжої редиски — на… гній

Майже половину врожаю редиски днями викинув підприємець-овочівник Василь Мандзюк із села Городок Заліщицького району. Близько десяти років він вирощує ранні овочі, обробляє близько 2 га землі. Цьогоріч під редиску віддав 20 сотих городу, але замість того, щоб заробити, підраховує збитки.

— Постраждав конкретно, майже половина редиски пропала, а кілька тонн віддав задарма, — бідкається Василь Тимофійович.

— Тернопіль практично заблокований, здав трохи городини на гуртовий ринок «Шувар» у Львові. Якщо торік я здавав редиску на ринки по 15-20 гривень за кілограм, то цьогоріч — заледве по 5 гривень. Навіть не повернув собівартість. Ринки не потрібно було закривати. На цьому заробили супермаркети. У закарпатських фермерів зогнив увесь урожай капусти, а наші селяни викидали огірки. Я здавав редиску по 5 гривень, а в супермаркеті тим часом за імпортну правлять по 25 гривень. Хіба це справедливо і обґрунтовано?

Фермери Тернопільщини змушені віддавати овочі за безцінь або викидати на смітник (ФОТО), фото-2

Городину не замінять «хімічні» овочі з магазину

На Кременеччині добре знають Світлану Домбровську з села Дунаїв, бо уже чотири роки поспіль вона торгує на базарі в райцентрі власноруч вирощеними овочами, зелениною і розсадою. У попередні роки часто возила городину по селах. Нинішня карантинна весна принесла багато клопотів.

— Тяжко, бо нема де збувати вирощене, — зітхає пані Світлана. — У магазини привозять все з-за кордону, а ми збираємо замовлення через телефон, інтернет і в масках підвозимо людям під браму. Переживаємо і за себе, і за людей. Чималі витрати на доставку, багато зусиль, а ще боїшся, щоб не оштрафували… Але ж гріх викинути урожай! До того ж, люди хочуть домашніх овочів, а не магазинних, «нашпиговані» хімією. Усю зиму купували в магазині, а навесні хочуть від бабці з базару. У нас вдома хоч і невеликі обсяги городини, але намучились, щоб реалізувати. В одній теплиці виростили зелену цибулю, редиску, руколу, кріп. Дивом зуміли все продати до Великодня, лише трохи цибулі пропало. Мій телефон не вмовкав — люди хотіли купити, але за пучком зеленини, звісно, ніхто не приїде до нас, доводились розвозити. В іншій теплиці у нас — розсада квітів, капусти, помідорів, перцю, баклажанів, селери. Розсаду капусти вже продаємо, а помідори і перець — через тиждень. Допомагають мені в усьому рідні. Колись я їздила за кордон на заробітки, але вирішила на своїй землі працювати. Дуже шкода фермерів, які через карантин зазнали колосальних збитків, бо знаю, яка це важка праця. Усі ми з нетерпінням чекаємо відкриття ринків, щоб спокійно вийти зі своєю тепличною продукцією.

Фермери Тернопільщини змушені віддавати овочі за безцінь або викидати на смітник (ФОТО), фото-3

Безгосподарна політика уряду веде до знищення села

Село Городок Заліщицького району називають «огірковим селом». Майже кожен господар там має на своєму городі теплиці, в яких вирощує ранні овочі. Ті, у кого є власний транспорт, як правило, везуть урожай на гуртові ринки, інші — здають перекупникам, що приїжджають до села, за нижчоюціною. Так було в попередні роки, а нинішній карантин призвів до безпорадності. У декого так і пропав перший збір, бо не було де продати.

Місцевий мешканець Роман Халащук разом із батьками теж вирощує огірки у теплицях. Нинішня ситуація болить його, але вплинути не може, хоч він до того ж є депутатом Борщівської районної ради.

Фермери Тернопільщини змушені віддавати овочі за безцінь або викидати на смітник (ФОТО), фото-4
Фермери Тернопільщини змушені віддавати овочі за безцінь або викидати на смітник (ФОТО), фото-5
тернопіль заліщики борщів
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Коментарі