Ідеальний ніж для м'ясника: як підібрати?

Вибір професійного ножа - це актуальна тема для більшості професіоналів і аматорів на кухні. Адже через існуючу кількість ножів, підібрати найбільш підходящий для роботи з м'ясними виробами вважається складним, але здійсненним завданням. Купуючи професійний ніж, рекомендується враховувати основні вимоги, що висуваються до обробки м'яса, а також особисті переваги для досягнення ефективного і швидкого результату. Як же зробити правильний вибір?

Основні критерії для вибору хорошого ножа

Ідеальний ніж для м'ясника: як підібрати?, фото-1

Перш за все, важливо пам'ятати, що головне завдання ножа для м'яса полягає в здатності рубати дрібні кістки, а також сухожилля і хрящі. Крім цього, якісний професійний ніж може стати прекрасним помічником при необхідності обвалки, з легкістю відокремлюючи м'якоть від кістки. Ніж для оброблення м'яса володіє декількома істотними особливостями, що дозволяють виділяти його серед безлічі інших:

  • На перший погляд його досить просто сплутати з універсальною моделлю. Проте, придивившись, можна виявити на стику рукояті і леза спеціальну виїмку. Вона допомагає зробити конструкцію інструменту міцніше, надавши ручці і клинку краще зчеплення;

  • Як було сказано раніше, найчастіше ніж використовується переважно для грубої експлуатації, а тому, має широке лезо;

  • На відміну від стандартних кухонних інструментів, на робочій поверхні ножа для м'ясника відсутні будь-які зубці. Навпаки, воно досить гладке;

  • Принцип роботи будь-якого обробного ножа передбачає застосування різких рухів, замахіваніе та інших маніпуляцій для швидкого поділу потрібного шматка туші. Тому, в процесі виробництва кожна компанія використовує виключно якісні матеріали, що гарантують не тільки стійкість до різних температурних режимів, а й до пошкоджень, подряпин і ударів. Рекомендується вибирати ніж, виготовлений з нержавіючої сталі з підвищеним вмістом вуглецю;

  • На окрему увагу заслуговує рукоятка. Для даного типу ножа слід вибирати ручку, виконану з дерева або пластика, що проходить термообробку.

Вибираючи ніж для м'ясника, варто розібратися - для чого він потрібен? Адже в залежності від процесу, який використовується інструмент може відрізнятися. Тому, серед основних видів, найчастіше виділяють:

  • обвалювальний ніж - крім відділення м'якоті від кістки, за допомогою подібного інструменту можна без зайвих зусиль вирізати непотрібні жили. Довжина клинка - в діапазоні від 10 до 31 сантиметра;
  • філейний - призначений для нарізки тонких шарів м'якоті. Однак, він підійде тільки для невеликих шматків м'яса;
  • сокира-тесак - оснащений масивною рукояткою, відрізняється від інших різновидів вагою, здатною досягати 3 кг, максимальна довжина становить 50 см;
  • скімітар - підходить для нарізки м'ясних продуктів. Зовнішній вигляд нагадує шаблю завдяки наявності вигнутого клинка.

Не варто економити на придбанні. Подібні експерименти ні до чого доброго не приводять, а лише погіршують ситуацію. Низькоякісний ніж швидко прийде в непридатність, перетворивши процес обробки м'яса на муку. Здійснюючи вибір на користь добросовісного виробника, кожен м'ясник робить внесок у вдосконалення своїх навичок та оптимізацію роботи. Тому, можна зробити висновок, що ніж для м'ясника - це серйозна покупка, що вимагає уважності і передбачає знання хоча б базової інформації. Адже це допоможе уникнути помилок на шляху до вірного вибору ріжучого інструменту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Коментарі