Жителям Тернопільщини загрожує особливо небезпечна хвороба

Для Тернопільщини лептоспіроз залишається одним з найбільш актуальних особливо небезпечних захворювань. Незважаючи на те, що за останні роки відмітилась тенденція до стабілізації та зниження захворюваності серед населення, щорічно реєструються випадки цієї хвороби.

 – Так, за 2012 рік в області було зареєстровано 19 випадків лептоспірозу проти 14 випадків у 2011 році. Випадки зареєстровані в 10 районах та м.Тернополі. Найвища захворюваність відмічена у Зборівському районі – 3 випадки, Тернопільському та Чортківському – по 2, м.Тернополі – 5 випадків. Серед захворілих лептоспірозом переважають люди віком понад 50 років. В основному це жителі сільської місцевості: пенсіонери та безробітні, – зазначає біолог лабораторії особливо небезпечних інфекцій відділення дослідження біологічних факторів Богдан Блажкевич.

Основним джерелом лептоспірозу серед людей залишаються мишовидні гризуни. У 6 випадках зараження відбулось під час купання, риболовлі та відпочинку на природі, у 3 випадках – в індивідуальних господарствах. За 4 місяці 2013 року випадок лептоспірозу зареєстрований вже у Борщівському районі. Періодично продовжують поступати хворі в інфекційні відділення лікарень з підозрою на лептоспіроз, пише Номер один. Збільшилась кількість поступлення крові хворих в лабораторію особливо небезпечних інфекцій з метою дослідження на лептоспіроз.

– У зв’язку з потеплінням, настанням весни люди все частіше проводять час на лоні природи, задіяні у сільськогосподарських роботах. Збільшується ризик контакту людей з мишовидними гризунами та відповідно небезпека захворіти на лептоспіроз. Лептоспіроз – особливо небезпечна хвороба. Джерелом та переносниками є мишовидні гризуни (сірі пацюки), сільськогосподарські тварини (ВРХ, свині), домашні (собаки), дикі тварини. Від людини до людини дане захворювання не передається. Вхідними воротами для інфікування людини лептоспірами – збудником хвороби є порізи, тріщини на тілі людини, шлунково-кишковий тракт. При попаданні на харчові продукти лептоспіри можуть зберігатись протягом декількох діб, у воді відкритих водоймищ – до місяця і більше, у вологому грунті – до півроку, – каже Богдан Блажкевич.

Ознаки хвороби, на перший погляд, нагадують простуду. Підвищується температура тіла до 39-40°С і вище. Проявляються виражені симптоми інтоксикації: загальна слабкість, сильний головний біль, запамороченням, нудота та блювання, яскрава рожева висипка на тілі. Характерними є болі в литкових м’язах, стегнах, попереку. Відмічається гіперемія й одутлість обличчя, почервоніння очей, крововиливи в сітківку очей. При лептоспірозі характерними вважають ураження печінки, нирок і судин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Коментарі