
10:16, 24 грудня 2022 р.
Кутя на Святвечір: п'ять рецептів головної страви зимових свят

Традиційно у переддень Різдва українці готують кутю - одну з головних страв на Святвечір.
Традиційна різдвяна страва кутя – це відварені у воді зерна (здебільшого пшениці чи ячменю) із медом. Адже зерно, основний компонент страви, означало вічне життя і переродження. Насіння потрапляє в землю і перероджується, воно здатне довго зберігати життя, а потім, навесні, знову його відтворювати.
Рецепти традиційної страви із різних регіонів України
Тернопільська кутя. Пшеницю миють і замочують на декілька годин. Потім її потрібно відварити на середньому вогні до готовності, час від часу помішуючи. Мак розтирають у макітрі до білого. Зварену пшеницю потрібно заправити маком, розчиненим медом або цукром, родзинками та січеними горіхами. Потім ретельно все змішати й подавати до столу.
Кутя по-східному. Трохи іншу кутю готували на Святвечір на Донеччині та Луганщині. До каші обов'язково додавали рис.
Щоб приготувати таку страву, мак заливають окропом на 1 годину. Потім ретельно розтирають. На 30 хвилин заливають окропом родзинки. Горіхи подрібнюють і обов'язково підсмажують. Рисове зерно промивають під проточною водою, ставлять кип'ятитися, потім ще раз промивають і варять на маленькому вогні до готовності (приблизно 15-20 хвилин). У процесі потрібно додати дрібку цукру. Беруть 120 г меду, заливають його 100-200 мл окропу чи узвару, а потім змішують всі інгредієнти з рисом.
Рівненська кутя. Пшеницю замочують на ніч. Воду вранці зливають так, щоби вона на два пальці вкривала зерно. Тоді пшеницю варять до готовності. Потім її потрібно заправити горіхами, маком, родзинками, курагою і розтопленим медом. Мак не труть і не замочують.
Закарпатська кутя. На Закарпатті готують рідку кутю. Відвар з пшеницею заливають узваром, додають води, в якій запарюється мак, мед за смаком, мелені горіхи і мелений мак.
Бойківська кутя. Страву традиційно готують із пшениці, маку, меду і горіхів. Мак потрібно розтерти, а пшеницю добре проварити. Потім усі інгредієнти ретельно перемішують. Подають кутю густою. Родзинки, курагу і чорнослив тут додають вкрай рідко, щоби не псувати традиційну страву. А от багато меду і маку – обов'язкова умова для бойківської куті.
Лемківська кутя. У Карпатах поширена лемківська кутя з бобальок. Вони готуються так: розкачують прісне дріжджове тісто і вирізають з нього маленькі кульки (діаметром, як 5 копійок). Коли бобальки підійдуть, їх потрібно спекти в духовці. Пекти бобальки радять за день до Різдва, щоб вони встигли настоятися. Саму кутю готують з бобальок, попередньо змочених водою, тертого маку, горіхів і меду.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
09:02, 22 квітня
15:11, 2 травня
11:34, 1 травня
15:31, 25 квітня
10
live comments feed...