
20:30, 8 серпня 2013 р.
Вегетаріанське меню: чи можуть тернополяни жити без м’яса?
Вегетаріанство має кілька аспектів, і немалу роль відіграє прагнення жити в гармонії з собою та світом.
Спочатку розповім, чому я відмовилася від «традиційної» їжі. Вегетаріанство є своєрідним маніфестом збереження тих, хто існує на планеті поряд з нами. «Ми не вбиваємо тих, кого любимо», – кажуть прихильники цього руху. І таких, якщо вірити інтернету, в світі щороку все більше. Наприклад, серед моїх друзів з Острозької академії, де навчаюся, чимало не вживають м’яса роками.
– Я вважаю, що тварини живуть не для того, щоб ми їх їли. Розуміння цього і відрізняє вегетаріанців. Це просто інший підхід до життя, – розповідає Аліна Томілович, яка є вегетаріанкою вже чотири роки.
І справді, найважливішим аргументом на користь відмови від м’яса є етичні міркування. Вчені довели: тварини відчувають свою загибель і страждають від цього..
Водночас, для декого відмова від м’яса стає панацеєю від хвороб. На власному досвіді переконалася, що побільшало енергії, сил і натхнення.
Ідея вегетаріанства не нова. Сьогодні у світі існує дві основні моделі харчування: західна і ведична (східна). Західна була сформована не так давно – в 19 ст. – і розглядає людину як фізичне тіло, будівельним матеріалом для якого є білки, жири та вуглеводи. Згідно зі східною моделлю, яка формувалася впродовж тисячоліть, людина – це ще й тонке тіло, яке отримує енергію з навколишнього світу, в тому числі через їжу. При цьому рекомендують молочні продукти, зерно, цукор, овочі, фрукти та горіхи, а от м’ясо та рибу радять уникати як «нечисті» харчі , пише Наш день. У різні часи серед вегетаріанців було багато відомих людей – наприклад, Платон, Плутарх, Леонардо да Вінчі. Сам термін похожить від латинського «vegetus», тобто «здоровий, свіжий, бадьорий», і спочатку позначав не модель харчування, а гармонійний, з філософської точки зору, спосіб життя.
А от що стосується вегетаріанського меню, то воно може бути дуже різноманітним. Повноцінно харчуватися можна і без м’яса. Замість нього вживають молочні продукти, свіжі та тушені овочі й трави, фрукти і ягоди, зернові та бобові, насіння, горіхи, сухофрукти, мед та інші дари бджільництва.
Однак важливо не лише те, що ми їмо, але і як це робимо. Споживати продукти потрібно з доброзичливим настроєм. Благословення або освячення харчів теж має глибокий сенс. Якщо ви атеїст, просто подякуйте за смачні страви. Не варто поспішати і метушитись. Кількість їжі має бути невеликою: в ідеалі – скільки поміститься в двох долонях, складених разом.
Їсти краще вдома. І готувати самому: з позитивними думками, почуттями любові та вдячності, з простих продуктів, що сприяють поповненню життєвих сил.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
21:38, 13 квітня
11
10:46, 11 квітня
11:48, 12 квітня
1
live comments feed...