• Головна
  • Наскільки безпечні кавуни та дині, які продають у Тернополі?
19:30, 13 серпня 2013 р.

Наскільки безпечні кавуни та дині, які продають у Тернополі?

У зв’язку з настанням сезону широкої реалізації населенню баштанних культур, в першу чергу кавунів, Держсанепідслужба у Тернопільській області нагадує основні правила, які необхідно знати стосовно баштанної продукції.

Останнім часом в державі відбулись суттєві зміни в законодавчій базі щодо ведення бізнесу та здійснення державного нагляду за ним. Вступили в дію ряд законів, які обмежують повноваження Держсанепідслужби здійснювати контроль та перевірку господарської діяльності фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

У відповідності до Правила роздрібної торгівлі плодоовочевою продукцією Зареєстрованих в Міністерстві юстиції України від 28 серпня 1997 р за N353/2157 працівники, що здійснюють транспортування, зберігання і продаж плодоовочевої продукції, підлягають обов'язковому медичному огляду. Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку. Працівники, які своєчасно не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються.

Суб'єкти господарювання у своїй діяльності повинні керуватися та дотримуватися вимог Законів України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (4004-12), "Про безпечність та якість харчових продуктів" (771/97-ВР).

В документах, що підтверджують належну якість свіжої плодоовочевої продукції, повинно бути вказано про вміст в продукції нітратів, радіонуклідів і пестицидів без перевищення норм, встановлених МОЗ.

Лабораторний контроль за якістю рослинної продукції при її надходженні на ринки здійснюють лабораторії ветеринарної медицини. Держсанепідслужба проводить нагляд за умовами реалізації будь-яких харчових продуктів з відбором зразків для вибіркового контролю показників їх безпеки.

Тому покупці самі повинні дотримуватись певних правил при купівлі баштанних культур.

Купувати кавуни та дині слід в місцях дозволених до їх реалізації (ринки, ярмарки, супермаркети), не потрібно купувати на стихійних ринках, на узбіччях автошляхів.

Торгове місце повинно бути огороджене, баштанні культури розміщені на чистому твердому покритті, яке піддається миттю.

При здійсненні покупки необхідно вимагати у продавця документ про вміст нітратів, залишкових кількостей отрутохімікатів в продукції, що реалізується.

При покупці такого товару необхідно уважно слідкувати за зовнішнім виглядом кавунів та динь. Наявність тріщин, інших пошкоджень може свідчити про мікробне забруднення.

Не треба купувати кавуни дуже великі, більш за 7-8 кг, оскільки без стимуляторів росту виростити таку продукцію важко.

Не рекомендується купувати баштанні культури, які перед реалізацією продавець розрізає на частини, оскільки в більшості випадків умови для миття кавуна перед розділкою, стола, ножа, рук продавця відсутні, внаслідок чого відбувається безпосереднє інфікування товару. Також існує ризик забруднення розрізаного кавуна під час пакування.

При реалізації кавунів не дозволяється їх продаж недозрілими і перезрілими. Для визначення зрілості кавунів при реалізації робиться надріз на кожному плоді. На вимогу споживача дозволяється продаж кавунів без надрізання.

Перед розрізанням кавуна (дині) вдома необхідно обов’язково кілька разів промити їх під чистою проточною водою.

Лікарі радять не пропонувати дітям молодше 2-х років кавуни взагалі, а для більш старших краще купувати їх в серпні та вересні – в період природного дозрівання. Але навіть при цьому  для дитини в 2-3 роки краще обмежитися долькою ягоди масою 80-100 грамів, а в 3-6 років – порцією 100-150 грамів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оголошення
live comments feed...