Як на Тернопільщині отравились півсотні людей під час святкування весілля? – результати епідрозслідування

Держсанепідслужба області інформує про результати епідрозслідування спалаху кишкової інфекції, пов’язаного із святкуванням весілля 11.08.2013 року в барі - ресторані «Імператор» м. Копичинці Гусятинського району.

З приводу захворювання за медичною допомогою звернулося і було госпіталізовано в інфекційні відділення Гусятинської та Чортківської ЦРЛ  53 особи, в т ч. 14 дітей. Попередній діагноз: Гастроентероколіт? Сальмонельоз?

Перші термінові повідомлення про випадки захворювання на кишкові інфекції до санепідслужби надійшли 13.08.2013 р., з того ж дня було розпочате епідрозслідування, приймалися рішення з приводу організації комплексу протиепідемічних заходів з метою  ліквідації спалаху та недопущення поширення інфекції.

Вогнище проіснувало в межах одного інкубаційного періоду, були відсутні повторні випадки, таким чином, інфекція не поширилась за межі вогнища.

Останній  хворий госпіталізований 19.08.2013р., станом на 03.09.2013 – всі хворі були виписані.

За результатами лабораторних досліджень встановлено: збудник інфекції – сальмонела (Salmonella enteritidis), лабораторно підтверджено діагноз «сальмонельоз » у 9-ти осіб.

Факторами передачі інфекції послужили інфіковані збудником страви, які готувалися в закладі громадського харчування ( з 8-ми  взірців  страв, складовою більшості яких був м’ясний фарш,  виділена сальмонела ).

Джерелом сальмонельозної інфекції, як зооантропонозного захворювання,   є тварини та птахи.

Результати епідрозслідування дають підставу стверджувати, що джерело інфекції - хвора свійська тварина, м’ясо якої (свинина) без супровідних документів,  що засвідчують якість та походження,  було придбано на продовольчому ринку для приготування святкових страв. За умови наявної інфікованої сировини (м’яса), під час приготування страв відбулося  вторинне їх забруднення.

Обставини, що сприяли інфікуванню готових страв  в закладі громадського харчування: недотримання правил особистої гігієни персоналом, залучення сторонніх осіб до приготування страв та обслуговування застілля, порушення умов товарного сусідства при зберіганні сировини та готових страв, недотримання температурного режиму при зберіганні швидкопсувних продуктів, використання немаркованого розроблювального інвентаря (дошки, ножі), невпорядковане його зберігання, недотримання режимів миття та дезінфекції.

Враховуючи вище вказане, з метою попередження групових випадків, спалахів кишкових інфекцій, масових харчових отруєнь  серед людей на території області, при проведенні святкувань, урочин, тощо  Держсанепідслужба області пропонує запровадити в  закладах громадського харчування  наступне:

1.Заборону використання харчових продуктів та страв домашнього приготування.

2.Закупку харчових продуктів,  сировини тільки в магазинах, або у виробників (а не на ринках), при наявності супровідної документації, що засвідчує їх якість та походження.

3. Недопущення до обслуговування та приготування страв сторонніх осіб, в т.ч. із числа гостей.

4. Погодження  з органами Держсанепідслужби  меню для кожного окремого  масового заходу, кількість обслуговуючого персоналу з даними про проходження ними медичних оглядів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Кримінал
Наприкінці травня Кременецький районний суд виніс вирок Діані Сорокопуд із Чорткова, яка торік 5 травня вбила 19-річну кременчанку Олену Камінську. За злочин вона відбуватиме 8 років за ґратами, хоча суд апеляційної інстанції може ще переглянути вирок і змінити термін покарання. Пише Нова... Трагедія сталася через ревнощі. Діана застала у хатині її матері свого цивільного чоловіка з незнайомою їй дівчиною. Запідозрила у зраді… Вкрай розлючена, вона жорсток...
Суспільство
Як повідомили в обласному центрі з гідрометеорології 15 червня, в на Тернопільщині спостерігалася суха жарка погода з максимальними температурами повітря вдень 30 – 32º тепла.  В м. Тернополі був перекритий історичний максимум температури повітря на цю добу і становив 29,9 тепла. «Погляд», в свою чергу, нагадує правила безпеки, яких необхідно дотримуватись під час спеки. Як поводитись піж час спеки на вулиці? Перш за все, тримайтеся подалі від сонця з 13....
Суспільство
Запалив цигарку – отримуй штраф. За паління у громадських місцях доведеться заплатити від 51 до 170 гривень. Від початку року патрульні склали більше сотні адміністративних матеріалів за куріння у заборонених місцях, – повідомила зз прес-секретар Патрульної поліції Тернопільської області Катерина Басалига. «Перелік заборонених місць для куріння встановлює Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого вп...
Суспільство
Якщо ви підліток віком віл 13 до 15 років, чорнявий та з карими очима, то маєте всі шанси знятись у кіно. Справжньому. Історичному. Завтра, 17 червня, відомий режисер Заза Буадзе проводитиме у Тернополі кастинг для ролі у фільмі «Червоний. Без лінії фронту». Нагадаємо, стрічка знімається за підтримки Тернопільської кіноккомісії, яку очолює заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра.  Кастинг проходитиме від 14.00 до 19.00 у приміщенні тернопільської...
Суспільство
Житель міста Хотин виловив рибу, яку в Чернівецькій області не ловили вже понад 30 років. Про це у Facebook повідомила спільнота "Хотинські вісті". Користувач Facebook Rustam Bayramov, який і впіймав цю рибу, розповів, як йому це вдалося. Рустам каже, що зловив вугра, 10 червня о 23 годині. Клюнув вугор на виповзка біля с. Атаки, Хотинського району Чернівецької області на відстані 55-60 м від берега, та на глибині 2,5-3 м. Вага здобичі 2.987 кг. Вугор євро...
Суспільство
Черешня заполонила фруктові відділи тернопільських ринків і магазинів. Втім, ціни фруктів цього року б’ють рекорди. Продають ягоди від 50 до 80 гривень за кілограм. За словами продавців, черешні, вирощеної у західному регіоні ще немає. В основному продають фрукти, привезені з півдня. «Ще не привозили нам ягід, які виросли в нашій області. В основному везуть з південних областей. Ціни різні, в середньому 55 – 60 грн за кілограм. Попри те, що фрукти дорогі,...
Суспільство
Тернополянин Любомир Білинський поділився фото із Циганки, а саме дерев'яним понтоном. На фото видно купи сміття і биті пляшки.   "Дерев'яний понтон на "Циганці". Відпочивати "вміємо", - іронічно говорить тернополянин. Тернополяни у коментарях висловлюють своє обурення. Адже кожен, хто там відпочиває може прибрати за собою, але цього не роблять. А отже, культури нам ще вчитися і вчитися.
Суспільство
16 червня відбувається третій за ліком Тернопільський півмарафон. Спортсмени змагалися на кількох дистанціях. Для шанувальників бігу у рамках цієї бігової події заплановано 4 забіги – 21, 10, 5 кілометрів та благодійна миля. Переможцем півмарафону став тернополянин Юрій Вихопень з результатом 1 година 14 хвилин 4 секунди. Другим став франківчанин Руслан Савчук, третій – Сергій Оксенюк з Луцька, пише Галас На дистанції 11 км переміг тернополянин з управлінн...
Суспільство
У Чорткові встановили рекорд найбільшої в Україні піци. Її  діаметр – 8 метрів, а вага тіста – двісті кілограм. Піцайоло Віталій Колошиць і його команда помічників працювали цілий день без відпочинку. Мешканці із захопленням спостерігали за усім процесом. – Це піца «Маргарита», аби її спекти, ми використали 130-140 кілограмів тіста, 60-80 кілограмів моцарели, 40 літрів помідорової сальси, 4 кілограми базиліку і 5 літрів оливкової олії, – розповідає МедіаТо...