• Головна
  • Шеф-ніж чи сантоку? Порівняння та вибір кращого ножа для сучасного українського кулінара!
Новини компаній
14:00, 2 травня

Шеф-ніж чи сантоку? Порівняння та вибір кращого ножа для сучасного українського кулінара!

Новини компаній
Шеф-ніж чи сантоку? Порівняння та вибір кращого ножа для сучасного українського кулінара!, фото-1

Шеф-ніж і сантоку — це два популярні типи кухонних ножів. За обома стоїть доволі багата та цікава історія. Але в кожного — своя. Обидва виникли в різних культурних умовах і мають власні нюанси використання, тому й характеристики в них різняться.

Кожен із цих ножів спеціалізується на певних завданнях, що пов’язано з особливостями кухонь, для яких вони були створені.

То який ніж обрати для домашнього використання? Чи варто мати обидва? Розгляньмо історію, переваги та застосування кожного з них на сучасній кухні.

Шеф-ніж — універсальність та ефективність

Шеф-ніж чи сантоку? Порівняння та вибір кращого ножа для сучасного українського кулінара!, фото-2

Історія

Шеф-ніж, або ж поварський ніж, — класика європейської кухні. Його історія почалася у Франції, де він став головним інструментом професійних кухарів, які щодня працювали з великою кількістю різноманітних інгредієнтів. Протягом робочого дня кухар нарізає чимало м’яса, овочів, зелені — тому одним із ключових його інструментів став саме великий універсальний ніж, який підходить для виконання більшості з цих завдань.

Особливості конструкції

Шеф-ніж має широке лезо, що звужується у гостре, спрямоване вперед вістря. Довжина леза зазвичай варіюється від 20 до 30 см. Така форма дозволяє зручно балансувати між точністю різання й силою тиску під час різання.

Існує багато технік використання шеф-ножа. Можна проколювати жорсткі інгредієнти вістрям, рубати щось важке п’ятою леза, товкти ручкою як пестом у ступці, або роздавлювати спеції й часник бічною площиною клинка. Завдяки великій ширині леза ніж можна використовувати як лопатку для збирання й перенесення нарізаних інгредієнтів до каструлі.

Одна з найпопулярніших технік — це «розгойдування», коли ніж рухається, як гойдалки або щось на кшталт половинки промислових ножиць, що дає змогу швидко нарізати велику кількість продуктів.

Правильне використання шеф-ножа — це справжня наука, яку викладають у всіх серйозних кулінарних школах. Але ці знання суттєво підвищують ефективність роботи. Тож час, витрачений на навчання, точно не буде марним.

Для яких умов і кухонь підходить

Шеф-ніж найкраще підходить для професійної європейської кухні, де часто доводиться працювати з великими шматками м’яса, овочами з товстою шкіркою та великою кількістю зелені. Завдяки універсальності він буде корисним для приготування будь-яких страв — від рагу до салатів.

Сантоку — винахід майстрів східної кухні

Шеф-ніж чи сантоку? Порівняння та вибір кращого ножа для сучасного українського кулінара!, фото-3

Історія

Сантоку — це японський ніж, назва якого перекладається як «три добродійства» або «три переваги». Він був створений для виконання трьох основних завдань японської кухні: нарізання м’яса, риби та овочів.

З самого початку сантоку призначався для використання переважно саме на домашній кухні. Головна ідея, закладена в його конструкцію — один універсальний ніж, що може замінити собою великий ножовий арсенал професійного японського кухаря.

Кухонний ніж сантоку виявився настільки зручним і вдалим, що з часом набув популярності не лише в Японії, а й у всьому світі.

Особливості конструкції

У порівнянні з шеф-ножем, сантоку має коротше лезо — зазвичай 15–20 см. Його клинок більш прямий і плаский, із злегка заокругленим кінцем. Яскраво вираженого вістря немає — кінчиком можна лише прорізати, а не проколювати.

Ніж легкий, маневрений і зручний. Завдяки цьому з ним легко впоратись та можна виконувати точні та акуратні розрізи, працювати швидко та без зусиль.

Для яких умов і кухонь підходить

Сантоку — ідеальний інструмент у тих випадках, коли важлива точність і швидкість, наприклад, при приготуванні суші, ролів чи салатів. У Японії він надзвичайно популярний, адже надає своєму власнику здатність легко виконувати найрізноманітнішу роботу з мінімальними зусиллями.

Можливо, сантоку не є таким «комбайном», як шеф-ніж, і не допоможе переробити справжні гори продуктів, проте він більше підійде для акуратної та точної роботи та звичайного повсякденного використання.

Який ніж вибрати для домашньої кухні?

Для пересічного міського жителя (чи жительки), що регулярно готує для себе і родини, вибір між шеф-ножем і сантоку залежить від того, які саме страви переважають у їх меню та скільки часу вони готові витрачати на приготування.

Шеф-ніж — чудовий вибір для тих, хто часто працює з м’ясом, великими овочами чи готує складні, багатокомпонентні страви. Особливо, якщо все це готується у великих кількостях. Шеф-ніж стане незамінним помічником при приготуванні рагу, супів, гарячих страв і інших страв, для приготування яких важлива універсальність та продуктивність.

Сантоку — відмінний варіант не лише для шанувальників японської кухні, а й для тих, хто часто готує салати, страви з морепродуктів або просто шукає легкий, зручний і простий у використанні ніж для щоденних потреб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#grossman
Останні новини
ТОП новини
У травні в Україні вдарить потужний мороз, навіть експерти налякані такою температурою: гроза і град сунуть на тлі шквалів
Малюк, якого мама на Великдень покинула напризволяще, вже має ім'я і прізвище
Мороз вдарить раптово прямо завтра, в Україні такого стрибка температури не чекали: в якій області рине дощ і злива?
"120 000 гривень втратила жінка, яка хотіла придбати авто для ЗСУ": поліцейські Тернопільщини встановлюють особу афериста
Оголошення
live comments feed...