
17:28, Сьогодні
Фальсифікат чи натуральний: українка перевірила популярні бренди кефіру, який результат експерименту

Кефір вважається одним із найкорисніших кисломолочних продуктів, але іноді виробники можуть додавати до нього крохмаль або інші домішки. Дізнайтеся, як просто перевірити якість цього напою вдома, використовуючи йод, спирт та звичайний візуальний огляд.
Кефір вважається дуже корисним продуктом - у ньому багато кальцію, пробіотиків, вітамінів групи В і мінералів, пише Уніан. Завдяки такому багатому складу напій покращує роботу травлення, зміцнює імунітет і швидко засвоюється.
Як перевірити кефір візуально, спиртом і йодом
Є кілька способів, як перевірити кефір на крохмаль. Перший варіант - оглянути напій візуально. Консистенція натурального продукту завжди буде в'язкою і трохи тягучою, а запах - помірно кисломолочним. Якщо напій надто рідкий, з розводами, відшаруваннями або якимись сторонніми вкрапленнями, до того ж пахне кислим, отже, перед вами неякісний продукт. У нього додали або крохмаль, або оцет, або і те, і інше.
Другий метод пов'язаний зі спиртом. Ви можете капнути трохи дезінфікуючої рідини прямо в склянку з кефіром. Якщо побачите, що молочний білок згортається, значить, продукт натуральний. Відсутність такої ознаки вкаже на різні добавки, яких у кисломолочному напої бути не повинно.
Користувачка соціальної мережі TikTok під ніком Nutriella купила в магазині дві пачки кефіру для такого тіста. Зробила вона це після того, як її підписниця запитала, як перевірити кефір на натуральність.
Авторка відео придбала продукцію двох різних виробників:
- "Яготинський" жирності 2.5%,
- "Фанні" жирності 2.5%.
Вона взяла дві білі чисті тарілки і на кожну налила трохи кефіру. Потім капнула з піпетки йод на кожен зразок. Через кілька хвилин стало зрозуміло, що крохмаль не додавали в жоден зі зразків - і кефір обох виробників став коричневого кольору.
Однак для того щоб показати, як буває по-іншому, авторка відео налила на третю тарілку інший кефір - той, який вона "зіпсувала" самостійно, додавши в нього крохмаль. Щойно йод торкнувся продукту, той одразу почав змінювати колір з білого на синій. Nutriella сказала, що виробники можуть додавати менше або більше крохмалю, але такий синій колір кефіру завжди свідчить про те, що непотрібний інгредієнт у ньому є, і запропонувала передплатникам перевіряти куплену продукцію самостійно.
Раніше ми розповідали, як перевірити вершкове масло на натуральність.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення