
13:37, Сьогодні
"Чортів або сатанинський гриб": в Україні росте унікальний їстівний гриб, що станеться з людиною, яка його з'їсть?

Унікальні гриби можна знайти в Україні з чудними назвами. Вони їстівні, але потребують особливого ставлення. В лісах України збирають так званий польських грибів (Imleria badia), а ще трапляється подібний на нього чортів або сатанинський гриб. Ці гриби цінуються багатьма за виражений приємний смак.
Як інформує "OBOZ", Польський гриб зустрічається практично по всій території Центральної та Західної Європи, в Україні він росте переважно в хвойних, рідко в листяних лісах, поодинці та групами.

В Україні росте польський гриб: як його розпізнати і звідки така назва. Фото
Як розпізнати польський гриб
Передусім треба звернути увагу на шапку гриба – вона має колір від темно до світло коричневого, каштаново-бурого відтінку. Після дощу шапки у польських грибів стають трохи слизькими і набувають насиченого темно-коричневого забарвлення.
Нижній шар пористий, як губка, й має блідо-жовтий або зеленуватий відтінок. При натисканні він стає спочатку синювато-зеленуватого, пізніше бурувато-коричневого кольору.

В Україні росте польський гриб: як його розпізнати і звідки така назва. Фото
М’якоть у молодих грибів біла і щільна, у зрілих – блідо-жовта, м’ясиста. Під шкіркою вона темніша, на зрізі злегка синіє, з приємним запахом та смаком.
Відмінною рисою ніжки є те, що в місцях дотику вона спочатку синіє, а потім буріє.
Схожі види грибів
Чортів або сатанинський гриб – це найголовніший і найнебезпечніший двійник польського гриба. Проте відрізнити його від "оригіналу" досить легко.
По-перше, ніжка чортового гриба має червоний колір, на ній видно яскраво виражений візерунок у вигляді сіточки. По-друге, капелюшок у нього майже завжди білого або білувато-сірого кольору. Та й зустріти його можна там, де польський гриб майже не росте – у листяних лісах.

В Україні росте польський гриб: як його розпізнати і звідки така назва. Фото
Жовчний (гірчак) – це інший гриб, схожий на польський, він не отруйний, але може зіпсувати всю грибну страву. Відрізнити його просто – м’якоть жовчного гриба в місці натискання не синіє, а рожевіє. Те саме відбувається і з м’якоттю ніжки на місці зрізу.

В Україні росте польський гриб: як його розпізнати і звідки така назва. Фото
Моховики – це їстівні "брати" польського гриба, з якими його можна переплутати. Зокрема, це моховик строкатий і моховик каштановий. У першого жовто-коричневий капелюшок, який у старих грибів тріскається, м’якоть у нього червоно-рожевого кольору. У другого колір на зрізі світло-жовтий, а капелюшок пофарбований у буро-зелений колір.

В Україні росте польський гриб: як його розпізнати і звідки така назва. Фото
Як і коли шукати польські гриби
Час збору польського гриба – протягом усього сезону "тихого полювання", тобто від червня до перших заморозків листопада.
Розповсюджений він на Правобережному поліссі, в Правобережному та Лівобережному лісостепу, в Лівобережному злаково-лучному степу, в Розтоцько-Опільських лісах, у Карпатах.
Шукати гриб варто у змішаних та хвойних лісах неподалік великих, старих дерев (але не біля самого стовбура), на невеликих освітлених галявинах. Якщо ліс хвойний, пошукати треба в найстарішій його частині, де рясно росте мох. Польський гриб полюбляє також схили ярів, якщо ті не затоплені.
Що робити з грибами після збору
Польський – це їстівний гриб 2-ї категорії, з добрими смаковими якостями. Із нього варять супи, смажать, маринують, солять.
Проте для сушіння краще вибирати гриби інших видів, адже польський гриб досить сильно втрачає аромат у сушеному вигляді.
Після повернення з лісу треба зрізати з ніжки залишки грибниці; видалити сміття, бруд, пошкоджені ділянки – знімати шкірку з шапки необов'язково. Потім необхідно замочити гриби у воді на 10-15 хвилин, можна у підсоленій. Це необхідно, аби залишки сміття та пісок осіли на дно посудини.
Далі гриби треба ретельно промити холодною чистою водою та піддати тепловій обробці.

В Україні росте польський гриб: як його розпізнати і звідки така назва. Фото
Чому така назва
Одна з версій, чому цей гриб названий польським, говорить, що за часів польського панування в Білорусі та Україні місцеві жителі ігнорували такі гриби, тоді як поляки, навпаки, віддавали їм перевагу. Місцеві це помітили та дали грибу відповідну назву.
Ще одна теорія пов’язана з тим, що у свій час Польща масово заготовляла такі гриби і продавала їх на експорт.
Раніше польський гриб часто відносили до роду боровиків (Boletus), але сучасні дослідження виділили його в окремий рід Imleria, який належить до родини Болетові (Boletaceae).
Зараз найпоширенішою назвою гриба в побуті є саме польський, але зустрічаються також панський гриб, піщаник, поляк, пісочник, підгрибок, чорний гриб, чорноголовець.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
10:28, 4 листопада
12:25, 3 листопада
15
19:34, 7 листопада
08:25, 30 жовтня
20:26, 6 листопада
15