• Головна
  • Смак Різдва: перевірений рецепт традиційного українського калача
16:46, Сьогодні

Смак Різдва: перевірений рецепт традиційного українського калача

Смак Різдва: перевірений рецепт традиційного українського калача

Різдво в Україні неможливо уявити без калача. Поки надворі тріщить мороз і вікна вкриваються візерунками, в домі панує зовсім інша магія - запах свіжої здоби, тепло печі та відчуття спокою. Калач - це не просто святковий хліб. Це символ достатку, єдності родини та безперервності життя. Його ставлять у центр різдвяного столу, освячують, ділять між рідними - з повагою і вдячністю.

Колись кожна господиня мала свій рецепт, переданий від матері до доньки. Та суть залишалася незмінною: калач мав бути пухким, запашним і зробленим з добрими думками. Пропонуємо перевірений традиційний рецепт, який вдається навіть тим, хто пече вперше.

Традиційний різдвяний калач: перевірений рецепт

Інгредієнти:

  • 1 кг пшеничного борошна (вищого ґатунку)
  • 500 мл теплого молока
  • 50 г свіжих дріжджів (або 15 г сухих)
  • 150 г цукру
  • 150 г вершкового масла
  • 3 яйця
  • 1 ч. л. солі
  • 1 ч. л. ванільного цукру (за бажанням)
  • 1 яйце для змащування
  • мак або кунжут - для посипання

Спосіб приготування:

Опара.

У теплому молоці розчинити дріжджі, додати 1 ст. л. цукру та 3–4 ст. л. борошна. Перемішати й залишити в теплому місці на 15–20 хвилин, поки з’явиться пишна "шапка".

Тісто.

Яйця збити з цукром і сіллю. Додати розтоплене (не гаряче) масло, ванільний цукор та опару. Поступово всипати борошно й замісити м’яке, еластичне тісто. Воно не повинно липнути до рук.

Підхід тіста.

Накрити тісто рушником і залишити в теплому місці на 1–1,5 години, поки воно не збільшиться вдвічі.

Формування калача.

Тісто поділити на 3 джгути, сплести косу й з’єднати в кільце — традиційну форму калача. Викласти на деко з пергаментом.

Випікання.

Змастити калач збитим яйцем, за бажанням посипати маком або кунжутом. Випікати при 180 °C 35–40 хвилин до рум’яної скоринки.

Секрети вдалого калача

  • Усі інгредієнти мають бути кімнатної температури
  • Тісто "любить" тишу й тепло - не поспішайте
  • Замішуйте з гарним настроєм - це справді відчувається

Різдвяний калач - це більше, ніж випічка. Це момент, коли родина збирається разом, ділиться хлібом і добрими словами. І поки він стоїть на столі — у домі панують мир, тепло і надія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#калач #різдво #опара #рецепт #інгредієнти
Останні новини
Оголошення