
10:00, 27 жовтня 2013 р.
У Тернополі на Театральному майдані два дні готують на вогні вареники, капусняки та грибні юшки (фото)
Гастрономічний фестиваль „Галицька дефіляда" відбувається цими днями на центральному майдані Тернополя. Місцеві ресторани, що об'єдналися в Гільдію, два дні готують на вогні вареники, капусняки та грибні юшки.
В перший день фестивалю на вертелі засмажили свиню. Під вечір у великому казані приготували "засипну" капусту.
„Галицька кухня така різноманітна завдяки тому, що наша територія була постійно "котлом" народів. Тут жили і поляки, і чехи, і румуни, і угорці. Наша кухня увібрала всі їх традиції. Сьогодні на фестивалі ми домовилися, що кожен ресторан готуватиме один з видів української страви – вареники. Крім того, різноманітні запозичені страви. От наприклад „флячки" – юшка з волових шлунків. Поляки вважають її своєю національною. Але вона і галицька також", ― розповів Gazeta.ua директор мистецького обʼєднання "Коза" Олег Макогін.
"Засипну" капусту, яку готували разом всі ресторатори, називають однією з найдавніших українських страв.
„На нашій території її готували і за трипілля, і ще давніше. Коли тут ще не було ні картоплі, ні пшениці, ні ячменю. А капусту і пшоно вже вирощували. Капусту відварювали в воді, а потім засипали перетертим в макітрі з цибулею пшоном. Приправляли шкварками для аромату", ― розповідає директор ресторану „Рандеву" Ігор Парій.
Каже, що українці їли наваристі страви. Харчувалися двічі на день.
- Це зараз ввійшло в моду триразове харчування, пʼятиразове харчування. Колись же українець їв двічі. Прокинувся, протер очі, нагодував худобу, тоді сам поїв. Вечером прийшов з поля, попорав худобу, спустив собак, сів на лаві, і якщо не заснув – поїв ще раз", ― каже Парій.
„Галицька дефіляда" триватиме в Тернополі два дні. На майдані біля театру в цей час виступають народні колективи, відбуваються різноманітні конкурси.




Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
14:44, 17 липня
15:20, 24 липня
16:32, 31 липня
15:19, 24 липня
Коментарі