Майже все молоко на Тернопільщині – з мікробами. Але без ГМО

27 зразків із 90 проб молока, яке могло потрапити на молокозаводи Тернопілля, не відповідало вимогам.

Як повідомляє телеканал TV-4, такі результати перевірок, які цього року зробила Тернопільська обласна державна лабораторія ветмедицини.

Не кращі результати й минулорічних перевірок, торік проб негатункового молока було 77. Найчастіше молоко бракували через значне перевищення у ньому кількості мікробів. Основна причина забруднення сировини, що потрапляє на молокопереробні підприємства, розповіли у лабораторії, – це неправильне та нестерильне зберігання молока.

В обласній державній лабораторії ветмедицини молоко досліджують на токсичні елементи, пестициди, антибіотики та інші забруднювачі, які можуть зашкодити здоров’ю людини. Не менш важливим є вміст у ньому й мікробів, допустиму норму яких встановлює для себе кожна країна.

– Молоко ділиться на гатунки. Є екстрагатунок, перший, другий і негатункове. Екстрагатунку в нас в області немає. До вищого ґатунку належить 5%, 14% – до першого гатунку, 78,4 – до другого і 2,6 – до негатункового молока, – каже директор Тернопільської обласної державної лабораторії ветеринарної медицини Микола Мусієнко.

Це означає, що більшість сировини, яка потрапляє на молокопереробні підприємства області – др.угого гатунку, нижчим від якого є лише негатункове молоко. Великі тваринницькі госпордарсва, кажуть в обласній державній лабораторії ветмедицини, продають на перепробні заводи молоко кращої якості, ніж приватні сільські господарства. Попри це, саме в останніх заготовляють на Тернопільщині понад 90 відсотків молока. Причиною низької якості такої сировини, кажуть фахівці, є самі господарі корів.

– Тільки людський фактор, корова дає майже стерильне молоко, і тільки через втручання людини молоко стає неякісним, і чим більше втручання, чим гірша підготовка апаратури для доїння, тим більше мікробів. А також після доїння його треба охолодити, щоб мікроби не розмножувалися, – каже Микола Мусієнко.

Молоко, яке не відповідає встановленим нормам, у харчовій промисловості не використовують. Воно стає сировиною для технічних потреб, зокрема його переробляють на казеїн. Те молоко, яке пройшло відповідну перевірку, цілком безпечне для здоров’я споживачів, запевняють фахівці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі