• Головна
  • Тернополяни купують сметану і… кишкову паличку на додачу
12:30, 21 листопада 2013 р.

Тернополяни купують сметану і… кишкову паличку на додачу

Купуючи сметану, ми, звісно, сподіваємось, що вона виготовлена зі справжнього коров'ячого молока. На жаль, в магазинах нині багато підробок.

«Принесла додому сметану, трохи надібрала, поклала в холодильник. Через деякий час відкриваю банку, а вона знову повна. І що вони туди додають?» - бідкається знайома пенсіонерка. Про те, що якість цього кисломолочного продукту нерідко «кульгає», свідчать дослідження Центру незалежних споживчих експертиз, який вивчав якість восьми вітчизняних марок сметани із заявленою жирністю 20-22 відсотки. Деякі зразки були у пластикових «скляночках», а деякі – у м’якій упаковці-подушці.

Три зразки сметани – «Альма-Віта», «Ради-Мо» і «Главмолоко» - містили немолочний жир, а тому мали б називатися «сметанним продуктом». Адже справжня сметана – це кисломолочний продукт, який отримують в процесі змішування вершків, і немолочних жирів у ній не повинно бути. В даному випадку виробники зекономили і на рослинній сировині, внаслідок чого навіть за загальним вмістом жиру зразки не дотягли до рівня, зазначеного на етикетці. «Ради-Мо» містила 18,2% жиру замість 20%, «Альма – Віта» - 14,5% замість 21%, а «Главмолоко» - 16,7% замість 21%. В станній, крім того, був ще й крохмаль, а на упаковці про нього - ні слова. Підвела цю марку і мікробіологія – в сметані «Главмолоко» виявили кишкову паличку. Решта зразків не викликали побоювань у фахівців. Слабку гірчинку і дріжджові відтінки запаху й смаку експерти відчули у сметані «Молокія» (пластикова скляночка, 230 г). Гіркий, невластивий для молочного продукту смак, мала сметана «Альма-Віта» (м’яка упаковка, 400 г), солодко-гіркий – «Главмолоко» (пластикова упаковка, 190 г).

Утішатися можна тим, що всі протестовані зразки містили потрібну кількість корисних «живих» кисломолочних бактерій, а лідери тесту – у 5-9 разів більше, повідомляє сайт www.test.org.ua.

І ще кілька корисних порад від фахівців. Купуючи сметану, зверніть увагу на термін придатності. Чим він більший - тим менше користі принесе продукт вашому організму. Щоб перевірити якість, нанесіть продукт тонким шаром на скло і подивіться, що станеться, коли сметана висохне. Натуральна сметана створить рівний білий шар, а неякісна дасть темні плями, які добре видно на світлі, пише газета Свобода.

Капніть розчин Люголя (його можна замінити йодом): якщо сметана посиніла - її місце в смітнику (в такий спосіб перевіряється вміст крохмалю, борошна, картоплі).

Розчиніть чайну ложку продукту в склянці гарячої води : сметана хорошої якості розчиниться відразу, а фальсифікована - осяде на дні.

Щоб дізнатися, чи містить сметана глину, пісок, гіпс, крейду, вапно треба покласти невелику її кількість у склянку з гарячою водою. Мінеральні речовини через 3-4 хвилини осядуть у вигляді порошку на дно склянки. Не варто тішитися, скажімо, що сметана густа, якщо вона залишається такою і в теплі. Отже, щось додали. У теплі й сметана, й згущене молоко мають ставати рідкими. А от якщо масло м’яке навіть у холодильнику, — у ньому є рослинний жир.

І передусім: читайте етикетки на продуктах, дивіться на термін придатності та обов’язково — на вміст. Наявність будь-яких рослинних жирів у молокопродуктах свідчить: продукт не повністю натуральний. Боятися всіх «Е», зазначених на етикетці, не варто. Бо сода чи пектини теж позначені цією літерою. Але «Е» бувають різні.  Щоб згущене та сухе молоко були білішими, нечесні виробники додають до них „ фарбник-відбілювач” Е-171 – діоксид титану. У всьому світі його застосовують у виробництві лаків, фарб, паперу та пластмас. І лише в Україні, Росії та ще в деяких „третіх” країнах його легально додають у харчі. Не хочете їсти фарби — не купуйте!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оголошення
live comments feed...