20:25, 4 травня 2011 р.

Тернополяни недоїдають?

В Україні склався критично низький рівень продовольчої безпеки населення. Нині калорійність раціону харчування пересічного українця на 25-35% менше, ніж у розвинених країнах, і становить близько 2500 ккал, тоді як на Заході - 3300-3800 ккал.

Про це йдеться в проекті закону "Про продовольчу безпеку України", зареєстрованому у Верховній раді.

Ініціатори законопроекту - депутати Ігор Калєтнік (КПУ), Сергій Терещук (Блок Литвина), Віталій Борт (Партія регіонів) та Іван Сідельник (БЮТ) - пропонують встановити критерії продовольчої безпеки України.

У проекті закону відзначено, що цей закон визначає правові, економічні, соціальні, екологічні і організаційні засади державної політики у сфері формування продовольчої безпеки.

У пояснювальній записці головною передумовою ухвалення пропонованого до розробки нормативного акту називають критично низький рівень продовольчої безпеки населення України (нині калорійність раціону харчування українця становить близько 2500 ккал, тоді як у розвинених країнах 3300-3800 ккал). Ще одним важливим аспектом необхідності розв’язання проблеми є необхідність контролю якості продовольства, яку автори закону вважають головною причиною погіршення показників життєдіяльності населення.

У законопроекті пропонується вважати граничним (пороговим) значенням індикатора достатності запасів зерна у державних ресурсах, який визначається як співвідношення між обсягами продовольчого зерна в державному продовольчому резерві і обсягами внутрішнього споживання населенням хліба і хлібопродуктів в перерахунку на зерно, його 17-відсотковий рівень, що відповідає 60 дням споживання.

Граничним (пороговим) значенням індикатора економічної доступності продуктів, який визначається як частка сукупних витрат на харчування у загальному підсумку сукупних витрат домогосподарств, пропонують вважати його 50-відсотковий рівень.

Граничним (пороговим) значенням індикатора продовольчої незалежності по окремих продуктах, який визначається як співвідношення між обсягом імпорту окремого продукту в натуральному вираженні і місткістю його внутрішнього ринку, пропонують вважати його 20-відсотковий рівень.

У законопроекті передбачено, що Кабінет міністрів протягом 3-х місяців з дня публікації цього закону має розробити і прийняти Стратегію формування продовольчої безпеки України на 2012-2020 роки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
"ТЦК готує масове скасування відстрочок, ці 3 категорії чоловіків будуть мобілізовані першими": мобілізація, повістки, ЗСУ
"Снігопад і холод вріже прямо по цих областях, в Україну іде мороз і крижана злива": люте похолодання скоро накриє регіон
"Холодна злива накриє ці області України, похолодання і дощ вперіщить в регіоні": де чекати на снігопад і мороз?
"Могутній снігопад та жахливе похолодання всиплять вщент по цій області, в Україну пре мороз і крижаний дощ": негода іде
Оголошення