
20:25, 4 травня 2011 р.
Тернополяни недоїдають?
В Україні склався критично низький рівень продовольчої безпеки населення. Нині калорійність раціону харчування пересічного українця на 25-35% менше, ніж у розвинених країнах, і становить близько 2500 ккал, тоді як на Заході - 3300-3800 ккал.
Про це йдеться в проекті закону "Про продовольчу безпеку України", зареєстрованому у Верховній раді.
Ініціатори законопроекту - депутати Ігор Калєтнік (КПУ), Сергій Терещук (Блок Литвина), Віталій Борт (Партія регіонів) та Іван Сідельник (БЮТ) - пропонують встановити критерії продовольчої безпеки України.
У проекті закону відзначено, що цей закон визначає правові, економічні, соціальні, екологічні і організаційні засади державної політики у сфері формування продовольчої безпеки.
У пояснювальній записці головною передумовою ухвалення пропонованого до розробки нормативного акту називають критично низький рівень продовольчої безпеки населення України (нині калорійність раціону харчування українця становить близько 2500 ккал, тоді як у розвинених країнах 3300-3800 ккал). Ще одним важливим аспектом необхідності розв’язання проблеми є необхідність контролю якості продовольства, яку автори закону вважають головною причиною погіршення показників життєдіяльності населення.
У законопроекті пропонується вважати граничним (пороговим) значенням індикатора достатності запасів зерна у державних ресурсах, який визначається як співвідношення між обсягами продовольчого зерна в державному продовольчому резерві і обсягами внутрішнього споживання населенням хліба і хлібопродуктів в перерахунку на зерно, його 17-відсотковий рівень, що відповідає 60 дням споживання.
Граничним (пороговим) значенням індикатора економічної доступності продуктів, який визначається як частка сукупних витрат на харчування у загальному підсумку сукупних витрат домогосподарств, пропонують вважати його 50-відсотковий рівень.
Граничним (пороговим) значенням індикатора продовольчої незалежності по окремих продуктах, який визначається як співвідношення між обсягом імпорту окремого продукту в натуральному вираженні і місткістю його внутрішнього ринку, пропонують вважати його 20-відсотковий рівень.
У законопроекті передбачено, що Кабінет міністрів протягом 3-х місяців з дня публікації цього закону має розробити і прийняти Стратегію формування продовольчої безпеки України на 2012-2020 роки.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
10:04, 7 листопада 2024 р.
live comments feed...
Коментарі