Ковбасні вироби з підприємств Тернопільщини перевіряють кожні десять днів

Експерти: купуючи ковбасу, орієнтуйтеся на вартість кілограма м’яса. Журналісти спільно з ветеринарними інспекторами здійснили контрольні закупки ковбасних виробів у Тернополі, щоб, по-перше, з’ясувати їх якість, по-друге, розповісти споживачам, як вибрати найякісніший м’ясний продукт.

Ковбаси перевіряють кожні 10 днів

Ковбасні вироби з підприємств Тернопільщини перевіряють кожні десять днів.

Як розповіла Номер один заввідділом ветеринарно-санітарної експертизи Тернопільської регіональної державної лабораторії ветмедицини Марія Степанюк, цього вимагають законодавчі норми. Виробники могли б здійснювати таку перевірку і на місцях, але облаштовувати лабораторії на підприємствах дорого, тому вони користуються послугами державної лабораторії. Отримані зразки надходять у приймальний відділ, там перевіряють маркування і присвоюють кожному продукту код. Це робиться для того, щоб уникнути упередження при здійсненні аналізів. Якщо виявлено порушення, спеціалісти роблять контрольну закупку продукції і перевіряють її ще раз. Нам вдалося побувати на одному з таких рейдів. Представники лабораторії вибирають 2-3 точки роздрібної торгівлі та закуповують різні види ковбас виробника-порушника. Факт купівлі фіксується складанням акта, підпис ставлять працівники служби та продавець магазину. Потім м’ясні вироби поміщають у сумку-холодильник, щоб не вплинути на якість при транспортуванні. Через кілька днів отримуємо результати.

Найчастіші порушення у торговельних мережах – недотримання температурного режиму щодо зберігання м’ясних виробів. Для виробників – перевищення кількості вологи у продукції. Покупець у такому випадку платить за воду, а не за м'ясо.

Начальник відділу державної інспекції Головного управління ветеринарної медицини в Тернопільській області Олександр Дністрян каже, що найважливіший показник якості м’ясних виробів – це ціна.

«Споживачеві потрібно враховувати ринкову ціну кілограма м’яса. Зрозуміло, якщо ринкова ціна 45 грн., то ковбаса дешевша, ніж 40 гривень, – не якісна. Для сиров’ялених і напівкопчених ковбас ціна має перевищувати вартість м’яса у два рази, для варених – може приблизно дорівнювати їй. Тоді це буде якісний продукт», – зазначає Олександр Дністрян.

Найякісніші вироби ті, які мають ДСТУ

Марія Степанюк радить споживачеві звертати увагу на маркування ковбасної продукції – на шкірці або наліпці має бути зазначена назва продукту, виробник, склад та нормативний документ, відповідно до якого виготовлено ковбасу. Також важливо подивитися, якого ґатунку виріб. Найякісніший продукт той, який має позначку ДСТУ, тобто вироблений за державним стандартом. Для сосисок, сардельок, ковбас у натуральній оболонці допускається зазначення маркування на тарі. Тому покупцеві складніше визначити якість виробу. Також можна орієнтуватися за назвою ковбаси.

«Всі традиційні назви мають прописані рецептури у державному стандарті. Не допускається жодних замін інгредієнтів. Виробники хитрують, частково змінюючи назву. Найчастіше це додавання до назви слів «екстра», «нова», «плюс», «по-тернопільськи». Виріб здешевлюється завдяки заміні дорогих сортів м’яса дешевими, курятиною, м’ясом низького ґатунку тощо. Умовно кажучи, якщо для виготовлення «Московської» потрібно використовувати два кілограми яловичини, то для «Московської плюс» виробник може замінити один кілограм свининою і тому подібне», - розповів Олександр Дністрян.

Тож можна зробити висновок, що найбільш якісні ковбаси ті, які мають традиційні назви і позначку ДСТУ на оболонці.

Шинку експерти радять вибирати не драглисту, а суху. Драглистість досягається за рахунок того, що в м'ясо вприскують маринад, який потім застигає. Частка маринаду може бути досить високою. Тому якщо ви хочете платити за м'ясо, а не за рідину, звертайте увагу на консистенцію. Хоча, як зазначають спеціалісти, частина споживачів свідомо надає перевагу драглистій шинці через її смакові якості. Тому й виробники зацікавлені виготовляти такий вид продукту – це дешевше.

Думку про те, що варені ковбаси завжди нижчої якості, ніж інші м’ясні вироби, експерти спростовують. Вони відрізняються лише рецептурою і способом приготування.

Варені ковбаси можна продавати лише 72 години

Оцінити якість ковбасного виробу можна і за зовнішнім виглядом.

«Якщо зріз надто яскравий, це свідчить про наявність значної кількості барвників і стабілізаторів. Якщо він посірів, значить, виріб уже довго лежить на прилавку. Продавці повинні регулярно оновлювати зріз виробу. Звертайте увагу на консистенцію, пастозність. При наявності сала - на колір, чи воно не жовте. Зверніть увагу на оболонку: чи щільно вона прилягає до виробу, чи не потрапляє під неї повітря й не відбувається газоутворення, при якому розмножуються шкідливі мікроорганізми», – радять наші експерти.

Дуже важливо, при якій температурі продавець зберігає м’ясні вироби. Для прикладу, варені ковбаси вищого ґатунку, за винятком тих, що мають спеціальну багатошарову оболонку, можуть реалізовуватись не більше 72 годин при температурі 2-5 градусів. Залежно від коливань температури, зменшується і дозволений термін зберігання. Якщо нема холодильника – це тільки 2 години.

Експерти наполегливо радять не купувати ковбасних виробів, які зберігаються без холодильника.

Олександр Дністрян зауважує, що часто на ринках стихійної торгівлі продавці викладають гіркою ковбаси на холодильник або на столик. Так вони лежать навіть під час спеки. Вживати такі вироби – небезпечно для здоров’я. Так само, як і купувати ковбасні вироби, які взагалі не мають маркування.

На запитання «Яка ковбаса найкраща?», Марія Степанюк усміхається і каже: «Кусок м’яса». Так воно, мабуть, і є. А тим, хто полюбляє ковбасні смаколики, радить уважно вибирати продукт і не економити на його якості…

Тернопільщина лабораторія ковбасні вироби
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Повідомляємо, що у зв’язку із ремонтними роботами, буде тимчасово припинено електропостачання в окремих житлових будинках Тернополя. А саме: 18.09.2019р. з 09.00 год. до 13:00 год. за адресами: вул. Б. Хмельницького, 19, 21, 23, 37, 39, 43, вул. В. Чорновола, 17, вул. Качали, 2, 4, 7, 9, вул. Родини Барвінських, 4, 14, 16, 18; 18.09.2019р. з 09.00 год. до 14:00 год. за адресами: вул. Зарічна, 1- 28.
Суспільство
17 вересня під час проведення чергового рейду торговельними закладами міста працівниками управління муніципальної інспекції виявлено два факти  продажу алкогольних напоїв у нічний час. За результатами перевірки оформлено адміністративні протоколи за ч. 2 ст.156 КУпАП на продавців-правопорушників торгових  об’єктів, що розміщені у Тернополі на вул. Князя Острозького та на бульварі Просвіти. В управлінні муніципальної інспекції нагадують, що за вчинення вказ...
Суспільство
Указом президента тернополянин Дмитро Підручний, капітан чоловічої збірної України з біатлону, відзначений орденом "За заслуги ІІІ ступеня". Як повідомляє "Медіатор", спортсмен є чемпіоном світу, чемпіоном та призером Зимової універсіади, призером чемпіонатів Європи з біатлону, учасником та призером етапів Кубка світу з біатлону. А також учасником збірної України з біатлону на Зимових Олімпійських іграх у Сочі в 2014 році та на Зимових Олімпійських іграх у...
Суспільство
В’ячеслава Негоду призначено заступником Міністра розвитку громад та територій. Відповідне розпорядження прийняв Уряд. Як інформує "Реально", раніше Міністр Альона Бабак у коментарі журналістам повідомила, що враховуючи важливість реформи місцевого самоврядування, децентралізації владних повноважень та обсяги її завдань і темпи впровадження, В’ячеслав Негода сконцентрує свою діяльність саме над втіленням цієї фундаментальної реформи. До слова, В’ячеслав Не...
Суспільство
Мережу закладів дошкільної, загальної  середньої  та  позашкільної освіти  на 2019-2020 навчальний рік затвердили на засіданні виконавчого комітету. Пише Реально. Як розповідає міський голова Сергій Надал, таке рішення приймається щороку, враховуючи кількість школярів у навчальних закладах міста, а з цього року – і усієї тернопільської громади. «У Тернополі спостерігається позитивна демографічна ситуація і вже цього року збільшилася кількість учнів, які бу...
Суспільство
Еріка (Люба) Гевко, яка є уродженкою Чорткова, а зараз навчається у Тернопільському національному економічному університеті, виборола звання Першої леді Студентської республіки 2019 року! Нагадаємо, у липні цього року дівчина перемогла в регіональному етапі Всеукраїнського конкурсу краси та особистості «Перша леді 2019», тож отримала нагоду представляти Тернопілля на Всеукраїнському етапі, який проходив на Одещині. Обов’язковою умовою змагання було втіленн...
Суспільство
Олександр Башта після операції перебуває у медикаментозному сні, про це розповіли медики Тернопільської лікарні швидкої допомоги. Стан чоловіка важкий, але стабільний. Є динаміка до покращення показників, але медики наголошують, що патологія надзвичайно серйозна. Нагадаємо, після змагань Олександр Башта втратив свідомість, його шпиталізували спочатку до психоневрологічної лікарні. Там медики діагностували інсульт, далі перевели до Тернопільської лікарні шв...
Суспільство
На Тернопільщину привезли дифтерійний антитоксин, який вводять людині при підозрі  на дифтерію – небезпечну інфекцію, що загрожує смертельними наслідками та важкими ускладненнями. Втім, між лікувальними закладами області його не роз приділятимуть. Про це повідомив начальник головного управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук. — Згідно розподілу Міністерства охорони здоров’я України Тернопільська область отримала вісім флаконів дифте...
Суспільство
З приходом осені більшість українців традиційно приступають до викопування картоплі на своїх присадибних ділянках або цілих фермерських угіддях. Не оминуло це заняття і багатьох знаменитостей. Зокрема відомий комік Тарас Стадницький, який є учасником "VIP-Тернопіль", на своїй сторінці в мережі Фейсбук поділився своїми враженнями від копання картоплі з мамою. А також розповів цінну інформацію, яку сам дізнався під час виконання польових робіт. "Копали з мам...
Новини по темі
Де завтра у Тернополі не буде електроенергії?
Тернопільські підприємці продовжують порушувати заборону на продаж алкоголю
Президент нагородив орденом "За заслуги" тернопільського біатлоніста Дмитра Підручного (ФОТО)
Екс-мер Тернополя отримав нову посаду у Кабміні (ФОТО)
До шкіл Тернополя пішло на 1175 дітей більше, аніж у попередньому році
Тернополянка виборола звання Першої леді Студентської республіки 2019 року
Перебуває в медикаментозному сні: тернопільські лікарі розповіли про стан Олександра Башти (ВІДЕО)
Тернопільщина вже отримала сироватки проти смертельної інфекції
""За поляків" не палили бульбиння, бо штрафували": учасник "VIP-Тернопіль" Тарас Стадницький розповів про свій досвід копання картоплі (ФОТО)
Деякі джерела на Тернопільщині заражені кишковою паличкою