Ковбасні вироби з підприємств Тернопільщини перевіряють кожні десять днів

Експерти: купуючи ковбасу, орієнтуйтеся на вартість кілограма м’яса. Журналісти спільно з ветеринарними інспекторами здійснили контрольні закупки ковбасних виробів у Тернополі, щоб, по-перше, з’ясувати їх якість, по-друге, розповісти споживачам, як вибрати найякісніший м’ясний продукт.

Ковбаси перевіряють кожні 10 днів

Ковбасні вироби з підприємств Тернопільщини перевіряють кожні десять днів.

Як розповіла Номер один заввідділом ветеринарно-санітарної експертизи Тернопільської регіональної державної лабораторії ветмедицини Марія Степанюк, цього вимагають законодавчі норми. Виробники могли б здійснювати таку перевірку і на місцях, але облаштовувати лабораторії на підприємствах дорого, тому вони користуються послугами державної лабораторії. Отримані зразки надходять у приймальний відділ, там перевіряють маркування і присвоюють кожному продукту код. Це робиться для того, щоб уникнути упередження при здійсненні аналізів. Якщо виявлено порушення, спеціалісти роблять контрольну закупку продукції і перевіряють її ще раз. Нам вдалося побувати на одному з таких рейдів. Представники лабораторії вибирають 2-3 точки роздрібної торгівлі та закуповують різні види ковбас виробника-порушника. Факт купівлі фіксується складанням акта, підпис ставлять працівники служби та продавець магазину. Потім м’ясні вироби поміщають у сумку-холодильник, щоб не вплинути на якість при транспортуванні. Через кілька днів отримуємо результати.

Найчастіші порушення у торговельних мережах – недотримання температурного режиму щодо зберігання м’ясних виробів. Для виробників – перевищення кількості вологи у продукції. Покупець у такому випадку платить за воду, а не за м'ясо.

Начальник відділу державної інспекції Головного управління ветеринарної медицини в Тернопільській області Олександр Дністрян каже, що найважливіший показник якості м’ясних виробів – це ціна.

«Споживачеві потрібно враховувати ринкову ціну кілограма м’яса. Зрозуміло, якщо ринкова ціна 45 грн., то ковбаса дешевша, ніж 40 гривень, – не якісна. Для сиров’ялених і напівкопчених ковбас ціна має перевищувати вартість м’яса у два рази, для варених – може приблизно дорівнювати їй. Тоді це буде якісний продукт», – зазначає Олександр Дністрян.

Найякісніші вироби ті, які мають ДСТУ

Марія Степанюк радить споживачеві звертати увагу на маркування ковбасної продукції – на шкірці або наліпці має бути зазначена назва продукту, виробник, склад та нормативний документ, відповідно до якого виготовлено ковбасу. Також важливо подивитися, якого ґатунку виріб. Найякісніший продукт той, який має позначку ДСТУ, тобто вироблений за державним стандартом. Для сосисок, сардельок, ковбас у натуральній оболонці допускається зазначення маркування на тарі. Тому покупцеві складніше визначити якість виробу. Також можна орієнтуватися за назвою ковбаси.

«Всі традиційні назви мають прописані рецептури у державному стандарті. Не допускається жодних замін інгредієнтів. Виробники хитрують, частково змінюючи назву. Найчастіше це додавання до назви слів «екстра», «нова», «плюс», «по-тернопільськи». Виріб здешевлюється завдяки заміні дорогих сортів м’яса дешевими, курятиною, м’ясом низького ґатунку тощо. Умовно кажучи, якщо для виготовлення «Московської» потрібно використовувати два кілограми яловичини, то для «Московської плюс» виробник може замінити один кілограм свининою і тому подібне», - розповів Олександр Дністрян.

Тож можна зробити висновок, що найбільш якісні ковбаси ті, які мають традиційні назви і позначку ДСТУ на оболонці.

Шинку експерти радять вибирати не драглисту, а суху. Драглистість досягається за рахунок того, що в м'ясо вприскують маринад, який потім застигає. Частка маринаду може бути досить високою. Тому якщо ви хочете платити за м'ясо, а не за рідину, звертайте увагу на консистенцію. Хоча, як зазначають спеціалісти, частина споживачів свідомо надає перевагу драглистій шинці через її смакові якості. Тому й виробники зацікавлені виготовляти такий вид продукту – це дешевше.

Думку про те, що варені ковбаси завжди нижчої якості, ніж інші м’ясні вироби, експерти спростовують. Вони відрізняються лише рецептурою і способом приготування.

Варені ковбаси можна продавати лише 72 години

Оцінити якість ковбасного виробу можна і за зовнішнім виглядом.

«Якщо зріз надто яскравий, це свідчить про наявність значної кількості барвників і стабілізаторів. Якщо він посірів, значить, виріб уже довго лежить на прилавку. Продавці повинні регулярно оновлювати зріз виробу. Звертайте увагу на консистенцію, пастозність. При наявності сала - на колір, чи воно не жовте. Зверніть увагу на оболонку: чи щільно вона прилягає до виробу, чи не потрапляє під неї повітря й не відбувається газоутворення, при якому розмножуються шкідливі мікроорганізми», – радять наші експерти.

Дуже важливо, при якій температурі продавець зберігає м’ясні вироби. Для прикладу, варені ковбаси вищого ґатунку, за винятком тих, що мають спеціальну багатошарову оболонку, можуть реалізовуватись не більше 72 годин при температурі 2-5 градусів. Залежно від коливань температури, зменшується і дозволений термін зберігання. Якщо нема холодильника – це тільки 2 години.

Експерти наполегливо радять не купувати ковбасних виробів, які зберігаються без холодильника.

Олександр Дністрян зауважує, що часто на ринках стихійної торгівлі продавці викладають гіркою ковбаси на холодильник або на столик. Так вони лежать навіть під час спеки. Вживати такі вироби – небезпечно для здоров’я. Так само, як і купувати ковбасні вироби, які взагалі не мають маркування.

На запитання «Яка ковбаса найкраща?», Марія Степанюк усміхається і каже: «Кусок м’яса». Так воно, мабуть, і є. А тим, хто полюбляє ковбасні смаколики, радить уважно вибирати продукт і не економити на його якості…

Тернопільщина лабораторія ковбасні вироби
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Пригоди
Трагедією ледь не завершилася для Тетяни Пренткович, блогерки і власниці мережі ресторанів "Tiger", та її сім'ї поїздка із Києва до Тернополя. На небезпечному відрізку автодороги водій не зумів впоратися із керуванням, і легкове авто потрапило в ДТП. На своїй сторінці в мережі Instagram блогерка опублікувала пост, в якому розповіла про цю страшну ситуацію. "...Нікому не побажаю відчути того, що відчувала сьогодні я! Орест водій з 10тилітнім стажем, авто на...
Суспільство
Повідомляємо, що у зв’язку із ремонтними роботами, не буде електропостачання в окремих будинках Тернополя. А саме: - 15.11.18р. з 09:00 год. до 12:00 год. за адресами: вул. Бережанська, 55, 57, 59, вул. Степана Будного, 50, вул. Тролейбусна, 2, 2а, 4. - 15.11.18р. з 09.00 год. до 13.00 год. за адресами: вул. Чернівецька, 26-46.
Суспільство
Сьогодні (14 листопада) у Тернополі на засіданні комісії  Тернопільської обласної ради підняли питання про сьогоднішній концерт російськомовного виконавця Київстонера. Раніше ми вже повідомляли, що запланований у нічному клубі "PULS" концерт Івана Колихалова (Київстонера), який співпрацює з російськими виконавцями та виступає у Росії, закликали бойкотувати представники Правого сектору. Згідно з рішенням комісії, з рекомендацією про скасування концерту звер...
Суспільство
Кабельне телебачення дає змогу переглядати телепередачі різних напрямків із хорошою якістю зображення. Станом на 1 жовтня 2018 року підприємства-юридичні особи надавали послуги кабельного телебачення для 17,7 тис. абонентів області, з яких майже всі – фізичні особи. Доходи від надання послуг кабельного телебачення у січні-вересні 2018 року склали 13,7 млн. грн (1,9% від загальної суми доходів від надання послуг зв’язку). Підприємствами-провайдерами за січе...
Пригоди
У Тернополі, на вулиці Тарнавського, близько 18:00 години за кілька метрів одна від одної трапилося відразу дві ДТП. Як повідомляє "20 хвилин", учасниками обох є автомобілі Audi Q7. Затори утворилися від перехрестя вулиць Київська-Тарнавського  і до "Універсаму".  Одна аварія сталася біля ресторану "Бахус", а інша (теж з Audi Q7)  біля церкви. Як запевнили в управлінні патрульної поліції, травмованих у ДТП немає. Деталі інцидентів з'ясовуються. Нагадуємо,...
Суспільство
Спочатку пішохідні та велосипедні доріжки збудують на вулиці Чумацькій. Далі ж, у міській раді обіцяють збудувати пішохідні доріжки аж до Дальнього пляжу. Про це чиновники заявили на засіданні міськвиконкому, яке відбулось 14 листопада.  - У нас відбувся тендер щодо будівництва пішохідної зони та велосипедної доріжки на вул. Чумацькій (до закладу "Хутір"). Ми вже маємо усю необхідну проектно-кошторисну документацію, - каже 20хвилин начальник управління ЖК...
Суспільство
У Тернополі триває соціальний проект "Красуня за один день". Команда спеціалістів перевтілює жінок пенсійного віку у справжніх зірок. Для них підбирають стильне вбрання, роблять макіяж та зачіску. Організував соціальний проект Тернопільський міський територіальний центр. Його першою учасницею була підопічна Шалденко Ніна Іванівна.  Нещодавно красунею за один день стала тернополянка Гов'ядовська Світлана Володимирівна. Пенсіонерці підібрали новий образ та з...
Пригоди
Сьогодні близько обіду у Великій Березовиці трапилася дорожньо-транспортна пригода за участю двох легкових автомобілів, один з яких на іноземній реєстрації. Подія трапилася на перехресті поблизу ПАТ «Тернопільвтормет». Постраждалих в аварії, на щастя, немає. Найбільшої шкоди зазнав власник Volkswagen з українськими номерами. Навіть з фото видно, що перед автомобіля зім’яло добряче. Повідомляє ТернопільON.
Суспільство
Тернопільський міськрайоний суд розглянув справу 30-річного нігерійця, який у червні на просп. Бандери розтрощив два легкових автомобілі та два автобуси. Та сказав закрити провадження в адмінсправі у зв’язку із закінченням строків давності. Про це йдеться у постанові суду від 31 жовтня, оприлюдненій в Єдиному державному реєстрі судових рішень 5 листопада. Як випливає з неї, 20 червня об 11.40 водій Адебайо Йозеф Олусола, керуючи автомобілем "Audi TT" був н...
Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!