• Головна
  • Фахівці забракували цілі партії кавунів та динь, що потрапили на Тернопільський ринок
11:00, 13 липня 2014 р.

Фахівці забракували цілі партії кавунів та динь, що потрапили на Тернопільський ринок

З початку липня і майже до середини осені «в тренді» у всіх споживачів – кавуни і дині. Для когось це – просто смачний харч, а для когось – спосіб покращити здоров’я. Адже, як запевняють фахівці, кавун та диня - цінні лікарські рослини з цілющим впливом.

Перші кавуни та дині, що потрапили на Тернопільський ринок, не були безпечними для нашого організму. Майже усі партії бракували фахівці через перевищення у них вмісту нітратів. Ягоди привезли з Херсонської області.

- Перші партії кавунів ми усі забракували, - розповідає заступник начальника обласної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, лікар Наталя Остапів. – А дині ми ще бракуємо і досі (станом на 9 липня – прим. ред.).

Так, при граничнодопустимій концентрації нітратів у кавунах  – 60 мл/кг, у херсонських кавунах нітратів бувало удвічі більше. Схожа ситуація із динями – норма для цього продукту – 90мл/кг.

- Їсти кавуни уже можна, - додає лікар. – Однак купувати слід у тих торгових точках, які отримали  експертні висновки лабораторії. А ось дині поки що їсти не рекомендую. Особливо діткам.

 Адже відбір продуктів харчування для дітей, за вмістом в них нітратів, має бути ще більш суворим. У дитячому харчуванні слід використовувати продукти з мінімальним вмістом нітратів, пише 20 хвилин

- Самі нітрати для людського організму не шкідливі, - продовжує лікар. -  Вони небезпечні тим, що потрапляючи  в організм, перетворюються в нітрити. При цьому найменше, до чого вони можуть призвести, – це розлади шлунку. А найнебезпечніше - вплив на центральну нервову систему і поява новоутворень.

Дивіться, де купуєте ягоди

З’ясувати ж власноруч пересічному покупцеві, чи містять баштанні нітрати, нереально. Як неодноразово повторювали фахівці, зробити це можна тільки за допомогою лабораторних досліджень.

- Припущення про те, що серединка чи шкірка у таких кавунах жовтіша – це тільки припущення, - додає пані Остапів. - Із власного досвіду скажу: дивишся на молоду, недозрілу диню, вона і повинна б містити нітрати, а їх нема. А буває диня стигла, жовта, а рівень нітратів перевищує граничну норму.

Утім, якщо споживати безпечні кавуни та дині, то такі фрукти принесуть користь організму. Так, придбати кілограм кавуна нині можна за три гривні п’ятдесят копійок, а кілограм дині – 10,50-11,50 грн. Однак, купуючи баштанні навіть ближче до осені, варто звертати увагу на місце продажу.

- Кавуни та дині не повинні лежати на землі, - каже головний спеціаліст інспекції з питань захисту прав споживачів Софія Кошулінська. – Товар розташовують на бідонах, вище десяти сантиметрів від землі. Окрім того, у продавця має бути експертний висновок з фітослужби. 

З половинкою ягоди - зараза

У скинутих на купу баштанних з’являються мікротріщини. У них теоретично може потрапити і бруд, і хвороботворні мікроби, кажуть фахівці. Окрім того, згідно із «Правилами роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією”, не можна реалізовувати недозрілі і перезрілі кавуни.

- У жодному випадку не варто купувати половинку кавуна чи дині на стихійних ринках, - каже головний спеціаліст Тернопільського управління держасанепідемслужби в області Олена Паламар, – оскільки ми не маємо можливості перевіряти їхній товар. У таких місцях нема належних умов для того, щоб нарізати і розфасувати товар. Інша справа у магазинах, супермаркетах – тут є умови для фасування.

Попри часті застереження від санепідслужби,  мешканці і далі купують такий товар у непризначених для торгівлі місцях. Тим самим наражають на небезпеку і себе, і особливо діток, додає фахівець.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Фахівці забрукували #партії кавунів та динь #Тернопільський ринок
Оголошення
live comments feed...