
12:22, 23 червня 2011 р.
Робити і продавати салати тернопільським супермаркетам можна - СЕС
У кількох містах України санепідемслужби заборонили або обмежили продаж у супермаркетах салатів, які приготували безпосередньо у магазинах. На думку фахівців, навіть при нетривалому зберіганні така продукція влітку швидко псується. Найрадикальніша заборона у Рівному. Там у супермаркетах заборонили виготовляти салати з м’ясом і заправлені майонезом. Заборона діятиме до першого вересня. У Львові прямої заборони на продаж подібної продукції не вводили, а обмежились лише рекомендацією. У Тернополі ні заборон, ні обмежень не запроваджували, кажуть у санепідстанції, пояснюють – для цього немає підстав. Масових харчових отруєнь з початку року у нашому місті не було, – повідомляє "TV-4".
У літню спеку продукти псуються втричі швидше, ніж взимку. А порушення технології приготування їжі, або споживання недоброякісних і несвіжих продуктів може призвести до харчових отруєнь, кажуть медики. В зоні небезпечних для здоров’я харчів – м’ясо, риба і молоко. Якщо не дотримуватись умов зберігання та терміну придатності цих продуктів, то отримати харчове отруєння влітку – дуже легко, стверджують лікарі.
- Літня спека, як правило, відображається як на людині, так і на живому організмі, який знаходиться в продуктах харчування. На людині – це перегрів, який ослаблює організм, особливо дитячий або людей старшого віку. Літом ми частіше п’ємо воду, а відтак розбавляємо шлунковий сік, який є природним захистом нашого організму, – розповів завідувач відділення гігієни харчування Тернопільської обласної санепідстанції Юрій Дементьєв.
Аби уникнути кишкових інфекцій, лікарі радять дотримуватись правил особистої гігієни, обов’язково мити овочі та фрукти, а якщо це можливо, то навіть кип’яченою водою. Якщо ж ви сумніваєтесь у якості продуктів, то краще від них відмовитись. Купувати, чи не купувати готові страви у магазинах та супермаркетах – особистий вибір кожного, проте лікарі застерігають бути обережними.
Для того, аби салати, які приготували в супермаркетах, не завдали шкоди здоров’ю споживачів, потрібно виконувати чимало умов. Правильний температурний режим у приміщеннях, де готується продукція, термін використання сировини та санітарно-гігієгнічні умови. Нерідко супермаркети не дотримуються цих правил, зазначив Юрій Дементьєв, а у салати використовують продукти, термін придатності яких вже закінчується.
- Це загальна практика, не тільки в Україні – в усьому світі існує така практика, але найважливіше, що ми в таких випадках рекомендуємо – це максимально швидко продати таку продукцію і, відповідно, якщо салат зберігається до шести годин, то його і треба споживати в такий період. Якщо він зберігається дві-три доби, відповідно, існує імовірність накопичення якихось шкідливих мікроорганізмів, а відтак і виникнення харчових отруєнь серед населення, – каже лікар.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
09:40, 9 травня
09:40, 9 травня
12:05, 2 травня
live comments feed...